Ελλάδα

Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και τουλάχιστον άλλοι 20 βουλευτές είπαν «όχι στη συμφωνία»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το βαρύ κλίμα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που επικράτησε στην χθεσινή δωδεκάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ με μία ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικές «απώλειες» η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που τάχθηκε κατά του κειμένου, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε το λευκό. Οι διαφοροποιήσεις ξεπέρασαν τους 20, στους 18 από όσους μίλησαν προσδιόρισε τους διαφωνούντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο – όπως θα ήθελε- και να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του, παρά το γεγονός ότι τους αιφνιδίασε ζητώντας να ψηφίσουν αν αποδέχονται ή όχι την συμφωνία.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ”.

Εαν οι απώλειες στην εσωκομματική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, παραμείνει, είναι σχεδόν αβέβαιο αν τελικά η συμφωνία ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής. Ήδη ακούγεται οτι το ΜΑξίμυο σκε΄πτεται ακόμη και να μην φέρει στη Βουλη το θέμα και να περάσει τις ρυθμίσεις με υπουργικές αποφάσεις!

Να θυμίσουμε οτι ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει πρόσφατα για ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή, προκειμένου να “εκθέσει” την αντιπολίτευση.

Αν και υπήρξε πλειοψηφική στήριξη, ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από το ότι οι διαφωνίες ήταν πέντε “όχι” και τρία λευκά μέχρι και το ότι όσοι δεν συμφώνησαν ήταν περί τους 15-20.

Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του απηχεί και το κλείσιμο του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: “Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες”.

Στις τοποθετήσεις τους ακόμη και οι βουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία εξέφρασαν προβληματισμό, ανησυχίες και επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της ωστόσο αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια και δεν έπρεπε να οδηγηθεί σε ρήξη. “Δεν είμαστε χαρούμενοι από αυτή την συμφωνία, φυσικά και έχουμε τις επιφυλάξεις μας και ξέρουμε τί σημαίνει” έλεγε βουλευτής αργά το βράδυ μετά την ψηφοφορία.

Φράσεις όπως “επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στην συμφωνία” ακούστηκαν αρκετές φορές στην αίθουσα Γερουσίας που γινόταν η συνεδρίαση. Παράλληλα όμως οι περισσότεροι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να ασκήσει την πολιτική της ενώ αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν. Το κλίμα δίνεται από την αναφορά βουλευτή: “μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο”.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις. Πάντως μεταξύ των βουλευτών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η ρήξη με τους δανειστές δεν έχει αποκλειστεί και ότι θα εξαρτηθεί από την έκταση των απαιτήσεών τους και την τελική συμφωνία στο τέλος τους τετραμήνου.

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή. Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

πηγή