Ελλάδα

Kυβέρνηση: Η επιστολή δεν αλλάζει, δεν υπάρχουν λύσεις στη μέση

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το εξωτερικό στέλνει η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν το νέο, κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα με βάση το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, το οποίο όμως έσπευσαν προκαταβολικά να απορρίψουν οι Γερμανοί.

«Η επιστολή δεν θα αλλάξει. Έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Ή θα γίνει ή δεν θα γίνει. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση» ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στα Παραπολικά FM.

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «έκανε αυτά που έπρεπε» και επεσήμανε ότι οι λογικές της Γερμανίας «πρέπει να υποχωρήσουν». «Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς δεν θέλησε να σχολιάσει τη χθεσινή συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ αλλά τόνισε με αιχμές προς τον Σόιμπλε πως ελπίζει ότι «οι αρχηγοί κρατών συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των καταστάσεων».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία που θα την καθιστά «μη κυβέρνηση» και έστειλε νέο μήνυμα στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: «Δεν μπορούμε να παίρνουμε άδεια για να νομοθετούμε. Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα, δήλωσε ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να απομονώσει την Ελλάδα «πλανάται πλάνην οικτράν» και υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, το θέμα «θα πρέπει να ληφθεί με πολιτικές παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο», δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής.

Βαρουφάκης: Έχουμε κάνει τα αδύνατα, δυνατά για να υπάρξει συμφωνία

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά, του σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλά για να υπάρξει συμφωνία.

«Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά για μια συμφωνία. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απέχουμε από κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης: «Αυτό που δεν θα δεχθούμε είναι να μεταφερθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να συνεχιστεί επειδή έτσι θέλουν οι κανόνες».

Ο ίδιος, τόνισε ότι η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα έχει τιμωρητική βάση: «Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περισσότερο δημοσιονομικό σφίξιμο. Ο μόνος λόγος για να συνεχιστεί κάτι τέτοιο είναι είτε ιδεολογικός είτε μια βάση τιμωρίας».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει περισσότερα «απ’ όσα έχει κάνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης».

πηγή