Ελλάδα

FT: Δραγασάκης – Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με την κοινή ανακοίνωση στο Eurogroup

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άνω κάτω έγινε τα ξημερώματα η κυβέρνηση μετά από δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι αποκάλυψαν το πλήρες κείμενο του προσχεδίου της κοινής ανακοίνωσης που τελικά δεν βγήκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι το είχαν υπογράψει τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Όπως έγραψε από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής του Star, Θ. Αθανασίου, στην πρώτη δήλωση που έφερε ο Ντάισελμπλουμ στο τραπέζι, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε “ναι”, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έφυγε με την εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία.

Ο δημοσιογράφος των FT όμως, Πίτερ Σπίγκελ υποστήριξε ότι αν και oι κ. κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο οποίος και απέρριψε την κοινή δήλωση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες του Star.

Μάλιστα η φράση που φαίνεται να μπλόκαρε την έκδοση της κοινής ανακοίνωσης ήταν η «παράταση του μνημονίου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και του Πίτερ Σπίγκελ, το αναλυτικό κείμενο ανέφερε:

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega διέψευσε κι εκείνος το δημοσίευμα των Financial Times περί συμφωνίας τόσο του Γ. Δραγασάκη, όσο και του Γ. Βαρουφάκη με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης.

«Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους. Εμάς αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι το τυπικό σκέλος», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σε ερώτηση μάλιστα για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση μετά τη λήξη του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι:

«Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Μας ενδιαφέρει η ουσία, και ας το πούμε και Φούφουτο το πρόγραμμα. Είναι άκομψο να ζητάνε από τη νέα κυβέρνηση να υπογράψει κείμενο που δείχνει τη συνέχιση ενός προγράμματος που απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».