Ελλάδα

Βαρουφάκης: Να τερματιστούν τα μνημόνια- Μέρκελ: Ξεχάστε το κούρεμα του χρέους

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο νέος τσάρος της οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο CNBC είπε ότι πρέπει να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο των πακέτων διάσωσης.

Όπως είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών, η χώρα έχει μπει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου της ζητείται να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει παλαιότερα δάνεια και πρέπει να μπει τέλος σ΄αυτη τη κρίση.

Αναφερόμενος στους δανειστές είπε με νόημα πώς αν και ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε όσα έχουμε δανειστεί, μας ζητούν να δανειστούμε περισσότερα.

Ο κ.Βαρουφάκης έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα «είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ»

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η κρίση στην ΕΕ, είπε ότι όλοι είναι χαμένοι από το 2010 και εξήγησε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ζητήσει να «συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας».

Παράλληλα, θα συζητήσει με του Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ανάλογη με τις κρίσεις στην Αργεντινή ή στο Μεξικό,καθώς η χώρα μας είναι στο ευρώ και ουσιαστικά δεν μπορεί να ακολουθήσει δική της νομισματική πολιτική.

Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν θα υπάρξει κούρεμα για τους ιδιώτες δανειστές» αλλά στόχος είναι να πειστούν οι θεσμικοί επενδυτές να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Μέρκελ: Περιμένω… η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ από την άλλη, μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της φέρεται να είπε ότι περιμένει από την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει καταβολή της δόσης και ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη να γίνει κούρεμα.Όπως τόνισε αναμένει από την νέα Κυβέρνηση να δει πώς θα τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και πώς θα το χειρισθεί.

Μετά την Μέρκελ και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μέλος της τράπεζας σε συνέντευξη στην Χάντεσμπλαντ(Handelsblatt) λέει ότι είναι μοιραία για τις τράπεζες, η διακοπή του προγράμματος βοήθειας.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, αποκλείει τη ρήξη με την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη Λε Παρισιέν «Le Parisien».

Και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάϊσλεμπλουμ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και πώς η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν είναι για διαπραγματεύσεις, αλλά για μία πρώτη συνάντηση με Τσίπρα και Βαρουφάκη.

πηγή