Ελλάδα

Πάνω από το 18% το 3ετές ομόλογο !!!

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στη σημερινή αγορά. Η αγορά των μετοχών καταγράφει άνοδο άνω του 3% ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενισχύονται περαιτέρω. Η απόδοση στο 3ετές ομόλογο ξεπέρασε για πρώτη φορά το 18%!

Ειδικότερα, η απόδοση των 3ετών ελληνικών ομολόγων ενισχύεται κατά 189 μονάδες βάσης αυτή την ώρα στο 18,3%, ενώ άνοδο 129 μονάδων βάσης καταγράφει η απόδοση του 5ετούς ελληνικού τίτλου στο 14,6%. Σε ανοδική τροχιά και η απόδοση του 10ετούς που ξεπερνά το 11% (στο 11,29% τούτη την ώρα).

Τo αρνητικό κλίμα στην αγορά χρέους επιβαρύνεται και από τη χθεσινή απόφαση του οίκου S&P να θέσει σε credit watch negative με προοπτική υποβάθμισης την πιστοληπτική αξιολόγηση B/B της Ελλάδας. Ο οίκος επικαλείται πως αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για περαιτέρω χρηματοπιστωτική στήριξη, τότε η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας καθώς και η πιστοληπτική της ικανότητα θα αποδυναμωθούν.

Εντωμεταξύ σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θα διοργανώσει το απόγευμα (στις 4 ώρα Ελλάδας) μία συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικά θέματα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τις μελλοντικές αξιολογήσεις και διάφορα άλλα σημαντικά.

Στην αγορά μετοχών ζητείται “ανακωχή” ανάμεσα στους εξοργισμένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο σενάριο του Grecovery το οποίο απειλείται όμως από το Grexit και στους καλοπροαίρετους μακροχρόνιους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι πρώτες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Barclays. Όπως εξηγούν, η Αθήνα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων την επαναπρόσληψη περίπου 10.000 υπαλλήλων του δημοσίου, καθώς και την διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για σταδιακή ακύρωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την τρόικα εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της χώρας “δεδομένων των σημαντικών εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας φέτος”, σύμφωνα με την Barclays.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το μέλλον του, λέγοντας ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων στις τράπεζες, ενώ όσον αφορά τις διοικήσεις τους, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ύστερα από διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

πηγή