Ελλάδα

Έσκασε «ευρω-βόμβα»: Παγώνουν 6 δισ. ελληνικών χρηματοδοτήσεων

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Έντονη ανησυχία αλλά και ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αναβάλλει για μετά τις εκλογές την απόφαση να διοχετεύσει 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε (από μέλη του ΔΣ) να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα!

Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, με την EBRD να ζητά μάλιστα και την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Την οριστική απόφαση θα την έπαιρνε το ΔΣ της τράπεζες στις 14 Ιανουαρίου ωστόσο οι ελληνικές εκλογές έβαλαν την απόφαση «στον πάγο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης.