Ελλάδα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: πιθανά σενάρια

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα (αν μπεί στην Βουλή). Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο από Δευτέρα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλειδώσει. Μάλιστα η διαφορά φαίνεται να μεγαλώνει όσο ο κ. Σαμαράς μετά των ακροδεξιών συνεργατών του παραληρεί με ψεύδη και ανύπαρκτους κινδύνους. Αυτή η τακτική αντί να συσπειρώνει τη βάση της ΝΔ στέλνει ψηφοφόρους της σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής. Υπάρχουν δυο δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

α) Η χρονική παράταση που θα δοθεί στην χώρα από τους δανειστές και που θα έχει διαρκεια 6 μηνών. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να βρει την χρυσή τομή με τους δανειστές.

β) Η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει “μεγάλη υπευθυνότητα” απέναντι σε Μέρκελ – Σόιμπλε. Ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις και αμοιβαία καλή διάθεση.

Με δεδομένο ότι πρώτο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να ξεπεραστεί αμέσως κάθε φόβος για μη συμφωνία με τους δανειστές, αυτό θα έχει πολλαπλές θετικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθησυχάσει τον διεθνή παράγοντα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης θα έχει την ευκαιρία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 5 κόμματα, κάτι που θα τον ισχυροποιήσει μοναδικά απέναντι στους δανειστές, αφού θα ηγείται της πλειοψηφίας των κομμάτων στη Βουλή. (Απέναντί του θα έχει μόνον ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας την ευρωπαϊκή οπτική του, θα απελευθερώσει τα υπόλοιπα κόμματα. Ήδη ο κ. Βενιζέλος (χωρίς να ερωτηθεί…), έχει προαναγγείλει μια θετική ψήφο κάτι που έχει διατυπωθεί και από Ποτάμι – Παπανδρέου.

Μια θετική ψήφος άλλωστε, εκτός από “πράξη ευθύνης”, ανοίγει και τον δρόμο για μετέπειτα κυβερνητικές συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Molonoti.gr