Like

Γλυκό στο ποτήρι

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 
Πέρασε ο καιρός και το καλοκαίρι νομίζω άρχισε να μας καλωσορίζει. Επιτέλους ήρθε η εποχή που το νερό πίνεται παγωμένο, ο καφές σερβίρεται με πολλά παγάκια και τα παγωτά αντικαθιστούν το κυρίως γεύμα (και τα υπόλοιπα αναλόγως τη διάθεση). Πριν ξεκινήσω λοιπόν να φτιάχνω παγωτά και γρανίτες ας γλυκαθούμε με ένα δροσερό, φρουτένιο και σοκολατένιο επιδόρπιο αρκετά εύκολο, ότι πρέπει για την εποχή.
Με τραγανή βάση βάφλας από έτοιμα χωνάκια παγωτού, μια ιδέα που τελικά αποδείχθηκε τέλεια ειδικά για όσους έχουν βαρεθεί το κλασικό μπισκότο.
Επιδόρπιο σε ποτήρι με δίχρωμη κρέμα και τραγανή βάση βάφλας.
Υλικά για 10-11 ποτήρια
Για την βάση:
30 χωνάκια παγωτού έτοιμα (τα αφράτα ανοιχτόχρωμα που μοιάζουν με γκοφρέτα)
160γρ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος (εγώ προτίμησα μαύρη)
Για την κρέμα:
700 γρ. γάλα φρέσκο
130 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι
1 ασπράδι
3 κ.σ. corn flour
εσάνς βανίλιας ή σκόνη
125 γρ. κουβερτούρα μαύρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
200 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
μερικές ακόμα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
 
Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα ώστε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, την ζάχαρη, την βανίλια και το corn flour, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα ελαφρά.
Μόλις βράσει το γάλα (το κατεβάζουμε από την εστία), ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε αμέσως. Ρίχνουμε λίγο ακόμα γάλα ανακατεύοντας και μεταφέρουμε όλο το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει.
Μεταφέρουμε τα 3/4 της ποσότητας σε ένα άλλο σκεύος και προσθέτουμε εκεί την κουβερτούρα τεμαχισμένη. Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει. Αφήνουμε και τις δύο κρέμες να κρυώσουν ανακατεύοντας τακτικά.
Στη συνέχεια, για την βάση, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την μεταφέρουμε σε άλλο μπολ μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα χωνάκια μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι σκόνη.
Προσθέτουμε την σοκολάτα στα τρίμματα και ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάει παντού και να γίνει ένα μίγμα λασπωτό.
Σε μικρά ποτηράκια της αρεσκείας μας, στρώνουμε μία ποσότητα (περίπου δύο γεμάτες κ.σ.) από την βάση και πατάμε κάτω για να πετύχουμε μία ομοιόμορφη βάση. Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα ποτηράκια.
Αφού κρυώσουν οι κρέμες προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα αναλογικά, δηλαδή τα 3/4 της κρέμας στην σοκολατένια και το υπόλοιπο στην λευκή.
Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και τοποθετούμε πάνω στη βάση βάφλας.
Μοιράζουμε στα ποτηράκια πρώτα την σοκολατένια κρέμα κ μετά την βανίλια και γαρνίρουμε με φράουλες και τρίμμα από τα χωνάκια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Ελένη Εντζερίδου*
Food blogger geusis.blogspot.gr