Τοπικά

Δ.ΕΛΛΑΔΑ: Ανησυχία για τον διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο λόγω της ραγδαίας μείωσης της τιμής του πετρελαίου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αισιοδοξία ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Όπως είπε ο υπουργός, οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών που αγόρασαν τα δεδομένα των σεισμικών διασκοπήσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια αγωγών ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο ΤΑΡ και ο EastMed, που θα συνδέει τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΟΖ με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον τελευταίο αγωγό τόνισε ότι είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, στην επισήμανση ότι η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία συντελείται στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητες ακόμη και των μεγαλύτερων ομίλων στον κόσμο φέρνει μεγάλες ανατροπές στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος και τόνισε ότι η εκμετάλλευση του Πρίνου επιδεικνύει αντοχές μόνο με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι νέες μεγάλες προγραμματισμένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή.

Ο κ. Ρήγας στάθηκε στην αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων καθώς και στις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας που καταγράφονται ανά τον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές του πετρελαίου.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, όταν η Ελλάδα ψήφιζε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πριν από 3,5 περίπου χρόνια, η τιμή του brent βρισκόταν κοντά στα 117 δολάρια το βαρέλι ενώ πλέον βρίσκεται κατά 40% χαμηλότερα.

Όλοι, δε, οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και της αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις ασιατικές οικονομίες.