Τοπικά

Βιβλίο για τις ρίζες των Σουδενιωτών – Έρευνες από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας για συλλογή στοιχείων – Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Βιβλίο για τις ρίζες των Σουδενιωτών πρόκειται να εκδοθεί σε λίγους μήνες. Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κ. Κώστα Παπαγιαννόπουλο,πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας, συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να βρεθούν πολλά στοιχεία αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

 

Ο κ.Παπαγιαννόπουλος και η ομάδα του συλλέγοντας στοιχεία

Ο κ.Παπαγιαννόπουλος και η ομάδα του συλλέγοντας στοιχεία

 

Όλα τα νεότερα για την πορεία της έρευνας

Οι έρευνες του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας για τις ρίζες των Σουδενιωτών συνεχίστηκαν το καλοκαίρι στο Ζαγόρι, στα Καλαβρυτοχώρια και στη Αρκαδία. Συγκεκριμένα, ο υπογραφόμενος μαζί με τη φιλόλογο κ. Μυρτώ Ρουσοπούλου επισκεφτήκαμε τους Λουσούς για να τοποθετήσουμε στο χάρτη τις εκκλησίες των χωριών, αλλά και τα τοπωνύμια του κάμπου των Σουδενών, ώστε να γίνει δυνατή η σύγκρισή τους με τα τοπωνύμια των Πεδινών Ζαγορίου. Πολύτιμος συνοδοιπόρος στη μελέτη μας αποδείχτηκε ο συνταξιούχος γεωπόνος κ. Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος τελικά ανέλαβε να ολοκληρώσει την καταγραφή των τοπωνυμίων και να επεξεργαστεί το σχετικό πίνακα και το χάρτη. Τα πορίσματα θα συμπεριληφθούν στην τελική έκδοση του Ινστιτούτου ως συμβολή του κ. Χαραλαμπόπουλου στην έρευνα.

Στις αρχές Αυγούστου μέλη του Ινστιτούτου επισκέφτηκαν τα χωριά Άνω και Κάτω Πεδινά για μια τελική πολυήμερη συμπληρωματική έρευνα. Έγιναν παρατηρήσεις σε αρχαιολογικές θέσεις, διορθώθηκαν σχέδια, εντοπίστηκαν επιγραφές σε σπίτια, έγινε φωτογράφηση και συνεντεύξεις με τους ντόπιους. Την ομάδα πλαισίωσαν δύο ακόμα επιστημονικοί συνεργάτες με καταγωγή από την περιοχή, ο αρχαιολόγος και Διευθυντής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γιάννης Χουλιαράς και η Δρ Καλλιόπη Στάρα. Η συμβολή τους ήταν σημαντική στην επικοινωνία με τους κατοίκους και στην καταγραφή των τοπωνυμίων. Οι ίδιοι θα συμμετάσχουν στο υπό έκδοση βιβλίο, ο μεν κ. Χουλιαράς με αναφορά στις εκκλησίες των Πεδινών, η δε κ. Στάρα με ένα ειδικό άρθρο σχετικά με τις αντιλήψεις των ντόπιων για τα λεγόμενα «ιερά δάση». Σημαντική ήταν ακόμα η βοήθεια του κ. Παντελή Παπιγκιώτη στην καταγραφή των τοπωνυμίων των Άνω Πεδινών.

Για λίγες μέρες βρέθηκαν επίσης στα Πεδινά ο πρόεδρος του Συλλόγου Σουδενιωτών Πατρών και Περιχώρων κ. Βασίλης Ζαφειρακόπουλος με τη σύζυγό του Σόνυ και ο πρώην γραμματέας της Κοινότητας Άνω Σουδεναιίκων κ. Αθανάσιος Σταυρόπουλος με τη σύζυγό του Κική. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στον πρόεδρο του Συλλόγου Σουδενιωτών κ. Ζαφειρακόπουλο να συζητήσει με εκπροσώπους των δύο χωριών για τη χρηματοδότηση της έρευνας, την άμεση έκδοση του βιβλίου και για τις τελικές παρουσιάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στα χωριά της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Η ομάδα συνέχισε την έρευνά της στους Λουσούς στα μέσα Αυγούστου αναζητώντας παλαιές φωτογραφίες που θα συνοδεύουν την έκδοση του βιβλίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησε και η έκθεση φωτογραφιών που πραγματοποίησε ο δάσκαλος κ. Λεωνίδας Πετρόπουλος στους Κάτω Λουσούς, ο οποίος απέδειξε ότι υπάρχει ακόμα υλικό στα συρτάρια πολλών οικογενειών που πρέπει να μας βοηθήσουν στην αναζήτησή μας, ώστε το βιβλίο να ζωντανέψει τις μνήμες και αποκτήσει την απαραίτητη καλαισθησία. Στους Κάτω Λουσούς είχαμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε το παλαιό σπίτι του κ. Βασίλη Καρανικόλα  χρονολογούμενο στο 1871 με επιγραφή, ενώ στους Άνω Λουσούς με βάση ένα πολύ παλαιό σχέδιο ξένου περιηγητή μπορέσαμε να εντοπίσουμε στοιχεία που βοηθούν στη μελέτη της τοπογραφίας του χωριού.

Από τους Λουσούς κατευθυνθήκαμε στα Μαγούλιανα Γορτυνίας για να ερευνήσουμε την καταγωγή των Σπαλιαραίων. Με τη βοήθεια των κατοίκων και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου εντοπίσαμε στο Μητρώο Αρρένων το επώνυμο Σπαλιάρας στα μέσα του 19ου αιώνα. Επισκεφτήκαμε και φωτογραφήσαμε τις παλαιές εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Ιωάννου, που έχουν την ίδια αφιέρωση με αυτές των Σπαλιαραιίκων. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι κάτοικοι των Μαγουλιάνων μας υποδέχθηκαν με χαρά και μας επιφόρτισαν να μεταφέρουμε το μήνυμά τους ότι επιθυμούν να έχουν επαφές με τους συμπατριώτες τους Σπαλιαραίους. Η έρευνα εκτός γραφείου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και μελέτη στα Μητρώα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για να διασταυρωθούν οι καταχωρήσεις των πρώτων οικογενειών που κατέβηκαν στην πεδιάδα των Λουσικών στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η έρευνα βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχιστεί στα γραφεία της ομάδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να ολοκληρωθούν τα επί μέρους κείμενα. Ευελπιστούμε ως το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο για το οποίο τόσο μοχθήσαμε τρία χρόνια τώρα. Κλείνοντας θα κάνω μια τελευταία έκκληση. Αν έχετε παλαιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλαιά χειρόγραφα συμβόλαια ή άλλο υλικό και πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στο έργο μας, σας παρακαλώ να τα θέσετε υπόψη μας. Το βιβλίο αυτό είναι μια παρακαταθήκη για τα παιδιά σας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να γίνει άρτιο, καλαίσθητο και αντάξιο των σπουδαίων προγόνων σας.

Κώστας Παπαγιαννόπουλος

Αρχαιολόγος-Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας

 

vivlio soud