Τοπικά

Δυτική Αχαία : Ανάβαση στο όρος Σκόλλις (φωτο)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων αλλά και πολλοί πολίτες επισκεϕτήκαν  το όρος Σκόλλις στο Σανταμέρι.

Για πρώτη ϕορά Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή επισκέπτονται το συγκεκριμένο όρος η ιστορία του οποίου ξεκινά και πρωταγωνίστησε στην εποχή των Βυζαντινών χρόνων.

Το οδοιπορικό από τους πρόποδες του όρους μέχρι την κορυϕή ήταν μία εμπειρία πρωτόγνωρη σε όλους.

Διασχίζοντας την πυκνή βλάστηση όπου ανάμεσα στους μολυβένιους τεράστιους όγκους ξεπετάγονταν κίτρινα και μωβ κρινάκια, κυκλάμινα, ρίγανη, μυρώνια, το δύσκολο της ανάβασης ϕάνηκε σε όλους περίπατος.

Η κα. Πατρούλα Κοκκίνη, πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Δ.Υ αναϕέρει,  «Έχοντας ως ξεναγό τον κύριο Γαλανόπουλο Παναγιώτη, η πρώτη στάση ήταν πάνω από το ερημοκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αϕού ανεβήκαμε την ‘σκαλούλα’ ,  σταματήσαμε στο υψίπεδο που ήταν κτισμένο το ϕρούριο και η παροικία της μεσαιωνικής πολιτείας στο Σανταμέρι  όπου ιδρύθηκε το 1276 μ.χ. από τον Ιππότη Νικόλαο ΣΑΝΤΟΜΕΡ. Κατόπιν ϕτάσαμε στης Παναγιάς το λάκκο όπου υπάρχουν ερείπια μεταβυζαντινού ναού. Στην συνέχεια στο μέσο της κατακόρυϕης πλακολυθιάς του βουνού κάτω ακριβώς από το κάστρο επισκεϕτήκαμε μια σπηλιά που σήμερα λέγεται καρακοϕωλιά όπου εκεί κατοικούσε μια από τις ξακουστές νεράιδες η “Μούρταινα”.   Η νεράιδα αυτή ήταν η αρχόντισσα του Σανταμεριού στην οποία εκτενή αναϕορά κάνει ο Καρκαβίτσας με το πεζογράϕημά του ” Η ΜΑΝΑ”. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στα ανάκτορα του Κων/νου Παλαιολόγου εκεί διακρίνονται ερείπια οικοδομήματος αποτελούμενο από  δύο δωμάτια, το  λεγόμενο παλάτι. Στο αριστερό μέρος και προς την ανατολή βρίσκονται ερείπια όπου ελέγοντο μαγειριό. Τέλος ϕτάσαμε στην κορυϕή του βουνού όπου διακρίνεται η υδατοαποθήκη η οποία και σήμερα λέγετε “Στέρνα”.

Αυτό που αισθανθήκαμε εβρισκόμενοι στην κορυϕή του βουνού ήταν δέος και θαυμασμός. Μπροστά μας η Αχαΐα, η Τριταία και η Ηλεία συνέθεταν μία ειδυλλιακή εικόνα ένα ξεχωριστό γεμάτο εναλλαγές τοπίο, όπου από παντού ξεχυνόταν η ϕωνή του περήϕανου και επίκαιρου χθες. Γυρνώντας δε το βλέμμα σου στον ουρανό, είχες την αίσθηση ότι αν άπλωνες το χέρι σου θα τον ακουμπούσες. Κατεβαίνοντας τέλος νιώσαμε ότι εκπληρώσαμε ένα τεράστιο χρέος στην παράδοση».

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του κ. Φώτη Σωτηρόπουλου, μηχανικού τηλεπικοινωνιών και υποψήϕιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών ,  ο οποίος έγραψε τα εξής :

«Η ορειβασία στο όρος Σκόλλις που διοργάνωσαν οι Σανταμεριάνοι στις 4 Οκτωβρίου,  2014 παρουσία του νεοεκλεγέντος   Δημάρχου  κ. Χρήστου Νικολάου και πολλών δημοτικών και τοπικών μελών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ήταν  μια ιστορική διαδρομή στο χρόνο δεδομένου ότι στην  κακοτράχαλη διαδρομή μας περπατήσαμε στα αχνάρια των προγόνων μας» , επίσης   «Αϕορμή της παραπάνω ιδέας ήταν  μια επίσκεψη μου στο Σαν  Φραντσίσκο της Καλιϕόρνιας και σε μια διαϕήμιση διάβασα ότι μπορεί κάποιος να διανυκτερεύσει, πληρώνοντας 100 δολάρια, στις ϕημισμένες ϕυλακές του Αλκατράζ   που είναι  μουσείο – ξενοδοχείο σήμερα, για να ζήσει την εμπειρία του ϕυλακισμένου.  Βλέποντας αυτή την διαϕήμιση μονολόγησα ότι – αν χτιζόταν το ιστορικό μας χωριό  θα έχει πιο πολλές εμπειρίες να δώσει στο επισκέπτη του  από μια ϕυλακή!- Η ιδέα το να χτιστεί το ιστορικό Σανταμέρι  είναι η  ανάπτυξη  θέσεων  εργασίας από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το χτίσιμο και μετέπειτα που θα γίνει τουριστικός πόλος έλξης.  Θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Η παρουσία του Δημάρχου κ. Νικολάου στην ιστορική αυτή διαδρομή, μνημόσυνο για τους προγόνους μας, από τη συζήτηση που είχε με τους συγχωριανούς,   έδωσε  το στίγμα της πολιτικής  που προτίθεται να  ακολουθήσει στην πενταετή  θητεία του. Ανθρωποκεντρική, δίπλα στους πολίτες με διάθεση να αϕουγκράζεται τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες του, παρών στα εκπολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα .Το οδοιπορικό τελείωσε με τη συμϕωνία να διοργανωθεί μια ημερίδα τον επόμενο χρόνο με το ϕωτογραϕικό υλικό που συγκεντρώθηκε».

Σε τραπέζι  που ακολούθησε στο σπίτι των αδελϕών Ανδρέα   και Φώτη Σωτηρόπουλου,   δίπλα στη ιστορική βρύση στον Πλάτανο, ο Πρόεδρος του Σανταμερίου κ. Χρήστος Φωτόπουλος με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Φιλιππόπουλο έδωσαν το δικό τους ιστορικό στίγμα τραγουδώντας μαζί με άλλους συγχωριανούς και επισκέπτες μεταξύ  αυτών του κ. Νίκου Ντούκα  παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια   της τάβλας.