Τοπικά

Γκοτσούλιας: Μπάχαλο ο προϋπολογισμός του Δήμου

Διονύσης Γκοτσούλιας , εγγύηση του Δήμου στη ΔΕΥΑΔ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΒΟΥΛΙΑ ΔΥΜΑΙΩΝ-ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μπάχαλο ο προϋπολογισμός του Δήμου – Άγνοια των Διαδικασιών – Βιομηχανία διαταγών πληρωμής»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτώβριου αναβληθήκαν δύο σημαντικά θέματα, καθώς η Δημοτική Αρχή είχε ελλιπή ενημέρωση βασικών στοιχείων, τα οποία οφείλονται σε παραλείψεις των διατάξεων που διέπουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, αναβλήθηκε το 8ο θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την Τροποποίηση του Προϋπολογισμού Έτους 2014 του Δήμου Δυτικής Αχαΐας», μετά από παρέμβαση του Διονυσίου Γκοτσούλια, διότι σύμφωνα με την εισήγηση της πλειοψηφίας, είχαν συμπεριληφθεί για αναμόρφωση κωδικοί του προϋπολογισμού, οι οποίοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις, επειδή αφορούν ειδικές πιστώσεις οι οποίες έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος «Θησέας» για συγκεκριμένα έργα. Η πρόταση τροποποίησης σχεδόν στο σύνολο της αφορούσε εξόφληση ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ύψους 800.000€ για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, τα οποία έχουν ανατεθεί χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται απ τις σχετικές διατάξεις του ΚΔΚ (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων). Ένα επιπλέον ποσό, ύψους 409.000€, σύμφωνα με την εισήγηση αφορούσε έργα και υπηρεσίες τα οποία εμφανίστηκαν ως υποχρεώσεις του Δήμου, προερχόμενα από τον Δήμο Λαρίσου, χωρίς όμως επί πέντε χρόνια (από το 2009) τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο να έχουν ενημερώσει για το συγκεκριμένο ποσό.

Επίσης, αναβλήθηκε το 9ο θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάδειξη Πιστωτικού Ιδρύματος (Τράπεζας) για την τήρηση των λογαριασμών της Ταμειακής Διαχείρισης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας», καθώς δεν είχε ενημερωθεί η Οικονομική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αξιολόγησης των προσφορών από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Πριν την αναβολή του θέματος, ο Αντιδήμαρχος άθλησης και νεολαίας κ. Διακάτος Άγγελος, ζήτησε και αυτός την αναβολή του θέματος.

Εν ολίγοις, είναι ηλίου φαεινότερων ότι συνεχίζεται το «πάρτυ» της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης, ενώ ο κ. Νικολάου είχε μιλήσει δημόσια και προφανώς μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και περισσότερο ο αντιδήμαρχος κ. Ραυτακόπουλος, ο οποίος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014 και τις τακτικές αυτές. Τι τον έκανε να αλλάξει πολιτική γραμμή άραγε ;

Ο συνδυασμός «Ενωτική Πρωτοβουλία Δυμαίων – Νέοι Ορίζοντες» θα προχωρήσει, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος, χρήματα τα οποία καταβάλουν οι ίδιοι οι δημότες.