Ελλάδα

Οι “κόκκινες” περιοχές της Ελλάδος για τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό

Για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού  σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, προετοιμάζονται και συνεργάζονται οι χώρες της Μεσογείου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι όλο αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.

Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.

Ποιος δεν θυμάται τι είχε συμβεί το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ή το 2011 στην Φουκοσίμα η οποία είχε χτυπηθεί από σεισμό και μετά από τεράστιο τσουνάμι με αποτέλεσμα να έχουμε πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό ενέργειας της περιοχής, στον αντιδραστήρα που ράγισε.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Οι ‘κόκκινες’ σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε: «Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι. Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε «σβήνει» εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».

Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.

«Από γειτονικές χώρες απειλούμαστε ελάχιστα από την Ιταλία. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός που να προκάλεσε τσουνάμι και να ήλθε στη δική μας πλευρά. Δεν έχουν τόσο υψηλή σεισμικότητα όσο εμείς, παρόλα αυτά στα σενάριά μας λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως στην Ιταλία φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να ξεκινήσουν από την Ελλάδα κι έχουν κάνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα. Το ίδιο οι Ισραηλινοί. Έχουμε κάνει κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα κατά μήκος της Κρήτης, ή της Ρόδου και σε 45 λεπτά, το πολύ σε μία ώρα, θα έχουν φτάσει στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες»

Μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανή γένεση τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό; «Βεβαίως μπορούμε», απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προετοιμασία της ελληνικής Πολιτείας αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μετριασμού του Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες (ICG/NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC-UNESCO), καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004 και οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις 14 χώρες που επηρέασε.

«Για το τσουνάμι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα, ακριβώς επειδή υπήρξε η επιταγή της συνεργασίας των κρατών. Υστερούμε, παρά το ότι έχουν γίνει πρόοδοι στα τεχνολογικά συστήματα, στη διαλειτουργικότητα, δηλαδή στο πώς συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τσουνάμι δεν έχει σύνορα. Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Πολλές φορές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή δεν έχουν καλές σχέσεις, άλλοτε δεν έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, δεν έχουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, άρα χρειαζόμασταν έναν καταλύτη να φέρνει κοντά τις χώρες κι αυτός είναι η UNESCO», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Σαγεΐκων που επιστρέφει!

Ο Εθνικός Σαγεΐκων επιστρέφει στη δράση από τη νέα σεζόν.  Η ιστορική ομάδα διαμόρφωσε το νέο της Δ.Σ. και πλέον μπαίνει στη νέα εποχή… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Διάκριση της μαθήτριας Χριστιάνας Κυριαζοπούλου από το Μαζαράκι σε μαθητικό διαγωνισμό

Φέτος για πρώτη φορά το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Μαζαρακιου έλαβε μέρος στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης <<Η ζωή στο σχολείο… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Τι είναι ο παρβοϊός που στοίχισε τη ζωή σε 3χρονη- Προσοχή στα συμπτώματα

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τον θάνατο 3,5 ετών παιδιού από παρβοϊό. Ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Αναστάτωση τη νύχτα από φωτιά κοντά σε σπίτια στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας

Αναστάτωση επικράτησε τη νύχτα στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταμούλη Στράτου, πίσω από το 29ο Δημοτικό… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

“Κοκτέιλ” αφρικανικής σκόνης και ζέστης- Η πρόβλεψη του καιρού για το Σαββατοκύριακο

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από σήμερα εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα. Ενδεικτικά… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Αχαΐα

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν επτά άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατρείς νέες… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

This website uses cookies.