Τα Νέα της Αγοράς

Συνταγή για Κόλλυβα – Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της θρησκευτικής μας παράδοσης

Βρείτε τα καλύτερα υλικά στο κατάστημα ΦΩΤΟΥ στην Κάτω Αχαΐα , Διεύθυνση : Πατρών Πύργου 17 , Κάτω Αχαΐα, Τηλέφωνο: 26930 23318 , 6973 747207

Τα κόλλυβα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της θρησκευτικής μας παράδοσης . Κόλλυβα ετοιμάζουμε τα ψυχοσάββατα (δηλ.τα Σάββατα πριν τις Κυριακές της Αποκριάς ,της Τυρινής και της Α΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής) καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε στο ναό επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των αγαπημένων κεκοιμημένων μας προσώπων.

Τα  κόλλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων .Δηλαδή όπως ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται και χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος ,έτσι και το νεκρό σώμα του ανθρώπου θάβεται στη γη και σαπίζει ,για να αναστηθεί και πάλι άφθαρτο ,ένδοξο και αιώνιο.

  • Το σιτάρι συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων.
  • Η φρυγανιά συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο.
  • Η ζάχαρη συμβολίζει τη γλυκύτητα του παραδείσου.
  • O μαϊντανός   συμβολίζει τη χλωρότητα του παραδείσου (εν τόπο  χλοερό , εν τόπο αναψύξεως).
  • Το ρόδι συμβολίζει τη λαμπρότητα του παραδείσου.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 250 γρ. καρύδι χονδροκομμένο
  • 250 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και χονδροκομμένο
  • 250 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 250 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. φρυγανιά
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα τριμμένη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ρόδι (αν δεν έχουμε ρόδι ρίχνουμε κράνμπερι)
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ασημένια κουφέτα
  • Ασπρισμένα  αμύγδαλα ολόκληρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζετε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει , το σουρώνετε και το απλώνετε σε καθαρή πετσέτα . Αφού στεγνώσει καλά το σιτάρι το ανακατεύετε με τα υλικά και τα βάζετε σε δίσκο. Καλύπτουμε από πάνω με τη φρυγανιά και με μια λαδόκολλα το πατάμε να γίνει λείο. Απλώνουμε από πάνω τη ζάχαρη και ξαναπατάμε ελαφρώς με τη λαδόκολλα για να γίνει λεία και η ζάχαρη.

ΣΤΟΛΙΣΜΑ

Γύρω ,γύρω βάζουμε ασημένια κουφετάκια .Στη μέση δημιουργούμε το περίγραμμα ενός μεγάλου σταυρού με σταφίδες μαύρες και το γεμίζουμε με ρόδι ή κράνμπερι. Σχηματίζουμε  λουλούδια με αμύγδαλα ασπρισμένα σαν πέταλα με ένα σπόρο ροδιού στη μέση.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Κάτω Αχαΐα: Εκβίασαν και ξυλοκόπησαν έμπορο για να μην πουλάει τα προϊόντά του

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας  Δυτικής Αχαΐας, υπόθεση εκβίασης και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος… Διάβασε περισσότερα

19 Μαΐου 2024

Με επιτυχία η Ημερίδα για τον (ενδο)Σχολικό και Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Στην ημερίδα για τον (ενδο)Σχολικό και Διαδικτυακό Εκφοβισμό, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου… Διάβασε περισσότερα

19 Μαΐου 2024

Έναρξη λειτουργίας Κτηµατολογικού Γραφείου για τα ακίνητα του ∆ήµου Δυτικής Αχαΐας

Έναρξη λειτουργίας Κτηµατολογικού Γραφείου για τα ακίνητα του ∆ήµου Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας.   Διάβασε περισσότερα

19 Μαΐου 2024

Βραχνέικα : To Pizza 44 καλωσορίζει την Νέα Καλοκαιρινή Σεζόν

Η Παραλία Βραχνείκων καλωσορίζει για μία ακόμα χρονιά το κατάστημα εστίασης PIZZA 44, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Κάτω Αχαΐα – Θέσεις Εργασίας στο Aloha Beach Bar

Το Aloha Beach Bar – Παραλία Κάτω Αχαΐας  Αναζητά άτομα για τη θέση του/της barista (απαραίτητη η προϋπηρεσία) και άτομα… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Τ. Παπαδόπουλος – Στην εκδήλωση του ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας αφιερωμένη στην “Ημέρα της Ευρώπης”

Αναλυτικά αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος :   Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σχολεία… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

This website uses cookies.