Τέχνη ή επάγγελμα; Πάθος ή εξειδίκευση; Ίσως δεν υπάρχει άλλο πεδίο που να συνδυάζει πιο έντονα τη δημιουργικότητα με τη γνώση, τη φαντασία με την πρακτική εμπειρία. Οι νέες πτυχές της σημερινής γαστρονομίας, από το fine dining και τα meal kits ως την παγκόσμια δυναμική άνοδο της vegan διατροφής, γοητεύουν, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Κι έχουν κάθε λόγο να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε αυτόν τον αναμφίβολα ανταγωνιστικό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.
Όσο η πανδημία υποχωρεί και πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, στις ανεπτυγμένες χώρες ο κόσμος επανέρχεται στις αγαπημένες του συνήθειες, επιστρέφοντας στα εστιατόρια. Παλιές και νέες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό και βεβαίως νέες θέσεις για επαγγελματίες της γαστρονομίας.
Στόχος του κλάδου της εστίασης είναι να επανέλθει στα επίπεδα προ-Covid19, πράγμα που θα σημαίνει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για chef και pastry chef. Άλλωστε, καθ’ όλη την περίοδο 2015-2019 οι απασχολούμενοι στον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα αυξάνονταν κάθε χρόνο, φτάνοντας από τους 249,6 χιλ. σε 287,4 χιλιάδες. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στο top 5 των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις δαπάνες των καταναλωτών σε υπηρεσίες εστίασης.
Παράλληλα, όμως, η κουλτούρα της εστίασης και το concept που αφορά στην εμπειρία του “γεύματος έξω” αλλάζουν, επηρεαζόμενα από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν το νέο τοπίο της γαστρονομίας.
Η σημασία του ποιοτικού φαγητού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, συνιστά βασικό στοιχείο των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, όμως, έρχονται να προστεθούν σε αυτό νέες τάσεις, όπως:
Στην Ελλάδα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν μπροστά τους μια ακμάζουσα πορεία, σε μεγάλο βαθμό χάρη και στην προοπτική της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουριστικό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες δεν προσφέρουν απλώς επισιτιστικές υπηρεσίες, αλλά συνθέτουν εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες των μονάδων εστίασης.
Για να το πετύχουν, χρειάζονται σύγχρονη κατάρτιση, γνώση, και πολύπλευρη πρακτική εμπειρία, ήδη από τη στιγμή της αποφοίτησής τους.
Στη Σχολή Μαγειρικής ΣΒΙΕ, κάθε σπουδαστής που στοχεύει να σταδιοδρομήσει στις επαγγελματικές κουζίνες μπορεί να κάνει το όνειρό του πράξη, χάρη σε ένα προηγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα από αυτό, μυείται στα μυστικά της μαγειρικής, της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής και συνολικά της λειτουργίας της εστίασης.
Το κυριότερο είναι ότι γίνεται επαγγελματίας στην πράξη, αφού εκπαιδεύεται σε επαγγελματικές κουζίνες, όμοιες με αυτές των μεγάλων επισιτιστικών μονάδων (διάταξη, λειτουργία με αέριο, κ.λπ.). Και πάντα, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και σεφ με πολυετή και επιτυχημένη καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας σε αληθινές κουζίνες είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια στον κλάδο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό δυναμικό της ΣΒΙΕ και να βοηθώ τους νέους μάγειρες να πετύχουν τους στόχους τους».
Επιπλέον, συμμετέχουν σε εξειδικευμένα MasterClasses, σεμινάρια, εκδηλώσεις με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και tailor-made διαγωνισμούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν πρακτικά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα
Με τη χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, η vegan μαγειρική αποτελεί πια διακριτό πεδίο εξειδίκευσης σε όλο τον κόσμο. Στη ΣΒΙΕ λειτουργεί η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα, με την καθοδήγηση του διάσημου Green Chef Νίκου Γαϊτάνου και μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών.
Οι μελλοντικοί vegan μάγειροι και ζαχαροπλάστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τους τρόπους διαμόρφωσης ενός vegan μενού, αλλά και να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.
Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ απολαμβάνει υψηλή αναγνώριση για το επίπεδο κατάρτισης των σπουδαστών της, οι οποίοι απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας. Σήμερα, έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών για πλήθος τομέων, όπως τα Τουριστικά Επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και, φυσικά, τα Επαγγέλματα Υγείας.
Από φέτος, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει επεκτείνει τη δυναμική του παρουσία, με το νέο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Πάτρα. Στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό και τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του αντανακλάται απόλυτα η υπεροχή, η ιστορία και το κύρος της ΣΒΙΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο στην Αγίου Ανδρέου 95 είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί σήμερα τους μελλοντικούς επαγγελματίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές για όλους και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε αυτές, ενώ παράλληλα μπορεί να λάβει και αναλυτική ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που τον ενδιαφέρουν.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.
Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ, Αγίου Ανδρέου 95, 2610 277.770 – 80 – 90 , https://www.sbie.edu.gr/ieksbie-patra/
Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, υπόθεση εκβίασης και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος… Διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα για τον (ενδο)Σχολικό και Διαδικτυακό Εκφοβισμό, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου… Διάβασε περισσότερα
Έναρξη λειτουργίας Κτηµατολογικού Γραφείου για τα ακίνητα του ∆ήµου Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας. Διάβασε περισσότερα
Η Παραλία Βραχνείκων καλωσορίζει για μία ακόμα χρονιά το κατάστημα εστίασης PIZZA 44, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για… Διάβασε περισσότερα
Το Aloha Beach Bar – Παραλία Κάτω Αχαΐας Αναζητά άτομα για τη θέση του/της barista (απαραίτητη η προϋπηρεσία) και άτομα… Διάβασε περισσότερα
Αναλυτικά αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος : Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σχολεία… Διάβασε περισσότερα
This website uses cookies.