Ελλάδα

Ολονύχτια “μάχη” της Πυροσβεστικής στο Σχίνο- Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Μια πάρα πολύ πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κορινθίας με τη φωτιά που ξέσπασε στο Σχίνο να ξεφεύγει, δημιουργώντας ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων και σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως είναι σε ύφεση. Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το Αλεποχώρι.

Εκκενώθηκαν οικισμοί μέσα στη νύχτα, ο δήμαρχος Λουτρακίου τόνισε ότι έχουν καεί σπίτια, αναφέροντας ότι φωτιά κινείται προς το Αλεποχώρι και τον δήμο Μεγάρων.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ συνδράμουν και αεροπλάνα. Η Πυροσβεστική έδινε τιτάνια μάχη όλη νύχτα και τα ξημερώματα με τις φλόγες και συνεχίζει, ώστε να θέσει υπό έλεγχο το μέτωπο, που σε μεγάλο μέρος καίει παρθένο δάσος.

Σε ύφεση η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης. «Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε ότι ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα.

«Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα , καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο «και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης».

Τέλος, σημείωσε ότι κάποια σπίτια που βρίσκονταν μέσα στους ελαιώνες υπέστησαν ζημιές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Εκκενώνεται το Αλεποχώρι

Το πρωί της Πέμπτης (20/05) δόθηκε εντολή εκκένωσης και στο Αλεποχώρι, κυρίως στο νότιο και δυτικό κομμάτι του οικισμού. Την ώρα που η φωτιά έκαιγε στον ορεινό όγκο των Γερανείων.

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση που βρίσκεται κοντά σε οικισμό και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, λόγω των δυνατών ανέμων, σε μια περιοχή που είναι δύσβατη, κάτι που δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχουν εκκενωθεί οι γύρω οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη και δύο μονές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά επεκτείνεται στο τρίγωνο Μεγάρων, – Περαχώρας – Αλεποχωρίου. Η εκκένωση έγινε με τη συμβολή της ΕΛΑΣ και των τοπικών δημοτικών αρχών. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τρία κτίσματα έχουν καεί από τη φωτιά, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Λουτρακίου.

 

«Είναι μεγάλη η φωτιά, η κατάσταση παραμένει δύσκολη»

«Είναι μεγάλη η φωτιά στα Γεράνεια Όρη», δήλωσε στον «ΑΝΤ1» το πρωί της Πέμπτης (20/05) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης και σημείωσε ότι «οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από ξηράς και με την συμμετοχή εθελοντών».

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, «τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης». Σημειώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβετικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, μετέβη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και συντονίζει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά, ενώ κλιμάκιο της ΔΑΕΕ πήγε εκεί για τη διερεύνηση των αιτιών της.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στις 7 ώρα έχω συγκαλέσει συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας. Έχουν καεί δύο εξοχικές κατοικίες, ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος συμπολίτης μας. Είναι περίπου 300 οι μόνιμοι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Σχίνου Κορινθίας. Είναι πάνω από 1000 τα σπίτια. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 9 και μισή το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης νομού Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί πολλοί κάτοικοι στην περιοχή άφηναν από μόνοι τους στα σπίτια και πήγαιναν σε πιο ασφαλή μέρη. Μιλώντας στο «Mega», ο πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου Δημήτρης Λάμπρου μίλησε για καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, μάλιστα, πως η φωτιά έφτασε στη θάλασσα και ξανανέβηκε προς τα πάνω, λόγω των ανέμων που υπήρξαν.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Συνελήφθη γυναίκα που εκβίαζε δυο άνδρες για να αποσύρει καταγγελία βιασμού

Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ του Τμήματος  Ασφάλειας Αιγιαλείας,… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Eνδιαφέρουσα ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κ. Αχαΐας

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό. Ομιλήτρια ήταν και η αντιστράτηγος… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Απιδεώνα

19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ο Σύλλογος του Απιδεώνα την τίμησε δεόντως. Επίσης, συμπληρώθηκαν… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Εργασίες καθαρισμού στην παραλία Αλισσού

Εργασίες καθαρισμού πραγματοποίησαν το πρωί συνεργεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην παραλία Αλισσού. Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Οι δύο πληρωμές για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ

Αντίστροφη μέτρηση για τις  συντάξεις Ιουνίου καθώς η πληρωμή πλησιάζει. Οι δύο ημερομηνίες για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ. Η πληρωμή όπως… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21 Μαΐου

24ωρη  απεργία έχει κηρύξει αύριο Τρίτη 21 Μαΐου έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενώ τα μέσα μεταφοράς αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά. Το… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

This website uses cookies.