Κατηγορίες : Τοπικά

ΒΙΠΕ : Νέες επενδύσεις σε φαρμακοβιομηχανίες

Επενδυτικά προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, τα οποία θα «ανοίξουν» δύο χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίες.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα κίνητρα τα οποία δίνονται μέσω του αναπτυξιακού clawback αλλά και η γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δίνουν το έναυσμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις, απελευθερώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα, ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, μια εκ των οποίων αφορά στην επέκταση του πρώτου εργοστασίου της ΒΙΑΝΕΞ και στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρο της φαρμακοβιομηχανίας στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας βρίσκεται το Εργοστάσιο Δ΄ της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, το οποίο αποκτήθηκε από τον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) το 1999.
Το εργοστάσιο είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα και από τα ελάχιστα στον ευρωπαϊκό χώρο, που παράγουν κεφαλοσπορινούχα προϊόντα. Το εργοστάσιο στελεχώνεται από 47 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού με υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας.

Στο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ παρασκευάζονται και συσκευάζονται φαρμακευτικά προϊόντα τόσο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.) όσο και για χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική. Πρόσφατα το Εργοστάσιο άρχισε την παραγωγή προϊόντων και για τη UNICEF.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ CBL

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και μια ακόμα επένδυση από την εταιρεία χημικής παραγωγής CBL Patras (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια) για την παραγωγή φαρμάκων για διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της χημικής παραγωγής και δραστηριοποιείται ως πρωταρχικός κατασκευαστής και προγραμματιστής καινοτόμων αντιδραστηρίων, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πεπτιδικών υλικών παγκοσμίως.

Τα πεπτίδια είναι ένα δραστικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αυτορρύθμιση του και χρησιμοποιούνται τόσο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και κατόπιν στην παραγωγή τους, όσο και στην κατασκευή καλλυντικών, κτηνοτροφικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο θετικής γνωμοδότησης, για την έγκριση παραγωγής του δραστικού συστατικού, για τα γενόσημα ή μελλοντικά γενόσημα φάρμακα Luraglutide (Victoza) και Semaglutide, τα οποία αποτελούν μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί μέσω της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε ποσό σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 900.000 ευρώ.

Σ. Παπανδρέου (Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”)

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Σαγεΐκων που επιστρέφει!

Ο Εθνικός Σαγεΐκων επιστρέφει στη δράση από τη νέα σεζόν.  Η ιστορική ομάδα διαμόρφωσε το νέο της Δ.Σ. και πλέον μπαίνει στη νέα εποχή… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Διάκριση της μαθήτριας Χριστιάνας Κυριαζοπούλου από το Μαζαράκι σε μαθητικό διαγωνισμό

Φέτος για πρώτη φορά το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Μαζαρακιου έλαβε μέρος στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης <<Η ζωή στο σχολείο… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Τι είναι ο παρβοϊός που στοίχισε τη ζωή σε 3χρονη- Προσοχή στα συμπτώματα

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τον θάνατο 3,5 ετών παιδιού από παρβοϊό. Ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Αναστάτωση τη νύχτα από φωτιά κοντά σε σπίτια στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας

Αναστάτωση επικράτησε τη νύχτα στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταμούλη Στράτου, πίσω από το 29ο Δημοτικό… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

“Κοκτέιλ” αφρικανικής σκόνης και ζέστης- Η πρόβλεψη του καιρού για το Σαββατοκύριακο

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από σήμερα εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα. Ενδεικτικά… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Αχαΐα

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν επτά άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατρείς νέες… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

This website uses cookies.