Ελλάδα

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την άρση του lockdown- Άνοιγμα με “δόσεις” εν όψει των Χριστουγέννων

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να προετοιμάσουν την εισήγηση για την άρση του lockdown.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν από σήμερα το σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση.

Υπάρχουν πολλά θέμα που θα πέσουν στο τραπέζι, όπως το πότε τελικά θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων, τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS, αλλά και αν θα ανοίξουν ή όχι όλες οι επιχειρήσεις στην εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι ευελπιστούν η κατάσταση στο ΕΣΥ και τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν άρση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί αναφορικά με το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας και τονίζουν σε κάθε τόνο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Οι αποφάσεις για σχολεία, λιανικό εμπόριο, εστίαση

Όσον αφορά τα μέτρα, φαίνεται να «κλειδώνει» το άνοιγμα  των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν πιο μετά οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο αυτό θα «ανοίξει« είτε στις 7 Δεκεμβρίου, είτε μία εβδομάδα αργότερα.

Ενδεχομένως πρώτα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και στη συνέχεια τα μεγάλα εμπορικά μέτρα ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σύστημα click away για την αποφυγή του συνωστισμού.

Έτσι ο καταναλωτής θα αγοράζει και θα πληρώνει ηλεκτρονικά ένα προϊόν και θα πηγαίνει στο κατάστημα μόνο για το παραλάβει.

Ολη η προσοχή πάντως των ειδικών φαίνεται να επικεντρώνεται στην εστίαση.

Οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει πότε και αν πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόρια μέσα στις γιορτές ή τον Γενάρη, όπως θα κάνει η Γαλλία στις 20 Ιανουαρίου.

Φυσικά, είναι αυτονόητο πως στην εστίαση θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα με απαγόρευση όρθιων πελατών, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανα τραπέζι, αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Οι αποφάσεις των ειδικών θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση.

ΠΟΥ: Ξεχάστε τις μεγάλες παρέες γύρω από τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενόψει των γιορτών και ενώ χαλαρώνουν οι κυβερνήσεις τα μέτρα για τον κοροναϊό.

Ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι ο ερχομός ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 θα επιτρέψει στον κόσμο να αποκτήσει προοδευτικά έλεγχο της νόσου τον επόμενο χρόνο.

«Η ζωή όπως την ξέραμε, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ πιθανή, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και την σωματική απόσταση. Τα εμβόλια δεν αντιστοιχούν με αφανισμό της Covid. Η προσθήκη εμβολίων στα τρέχοντα μέτρα μας θα μας επιτρέψει να συντρίψουμε πραγματικά την καμπύλη, να αποφύγουμε τα λοκντάουν και να αποκτήσουμε προοδευτικά τον έλεγχο της νόσου», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE της πατρίδας του, της Ιρλανδίας.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα να μολύνουμε κάποιον άλλο, απλά οργανώνοντας προσεκτικά τις οικογενειακές μας συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Το σύνηθες στην Ιρλανδία 15 άτομα στην κουζίνα να ξεφλουδίζουν πατάτες και να γεμίζουν γαλοπούλες είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Eνδιαφέρουσα ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κ. Αχαΐας

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό. Ομιλήτρια ήταν και η αντιστράτηγος… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Απιδεώνα

19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ο Σύλλογος του Απιδεώνα την τίμησε δεόντως. Επίσης, συμπληρώθηκαν… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Εργασίες καθαρισμού στην παραλία Αλισσού

Εργασίες καθαρισμού πραγματοποίησαν το πρωί συνεργεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην παραλία Αλισσού. Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Οι δύο πληρωμές για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ

Αντίστροφη μέτρηση για τις  συντάξεις Ιουνίου καθώς η πληρωμή πλησιάζει. Οι δύο ημερομηνίες για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ. Η πληρωμή όπως… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21 Μαΐου

24ωρη  απεργία έχει κηρύξει αύριο Τρίτη 21 Μαΐου έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενώ τα μέσα μεταφοράς αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά. Το… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

Πρωτιά για τη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών και τον Β. Καραχάλιο στο ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος

Ο Βαγγέλης Καραχάλιος και η παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών αναδείχθηκαν μεγάλοι νικητές στις εκλογές του  ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Η παράταξη… Διάβασε περισσότερα

20 Μαΐου 2024

This website uses cookies.