Τοπικά

Η ΑΚΙΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ας γίνουμε η φωνή της φύσης κάθε ημέρα!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα, η ΑΚΙΔΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η σταδιακή  άρση των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας  μας φέρνει και αντιμέτωπους, με δεκάδες προβλήματα που αφορούν και τη σχέση μας με το περιβάλλον και τη φύση.
H περιοχή της Δυτικής Αχαΐας είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλές φυσικές ομορφιές και οικοσυστήματα, αλλά και μεγάλο  παραλιακό μέτωπο, συνεπώς  η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος  αποτελεί  πρώτιστο καθήκον για όλους.  Η Α.ΚΙ.Δ.Α. χαιρετίζει  τις δράσεις και τις  πρωτοβουλίες συλλόγων και πολιτών του Δήμου μας  οι οποίες  πραγματοποιούνται  το τελευταίο διάστημα  και  αφορούν τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου αλλά και πολλών σημείων  δημοτικών διαμερισμάτων. Αισιόδοξες είναι και οι προσπάθειες  αλλά και οι πρωτοβουλίες  του Δήμου Δυτικής Αχαΐας παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να διατηρήσει τον Δήμο καθαρό.  Αυτές οι  προσπάθειες όμως, πρέπει να ενταθούν με μεγαλύτερο προγραμματισμό, με τη διεκδίκηση  και εξασφάλιση πόρων, μέσων και προσωπικού από την δημοτική αρχή.

Αν η πανδημία  δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των ανθρώπων είναι ένα με το περιβάλλον που ζούμε, αυτό  επιτάσσει με περισσότερη επιμονή και θέληση,  να συμβάλουμε όλοι στην  σφυρηλάτηση  μίας νέας πράσινης, κοινωνικής συμφωνίας, για μια ζωή που θα είναι σε μεγαλύτερη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τους χώρους που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Ταυτόχρονα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις δεκάδες οργανώσεις που διαφωνούν με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή (5 Μαΐου) με τίτλο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας”,  το οποίο  διαπερνώντας τη μέχρι σήμερα προστατευτική για τα οικοσυστήματα νομοθεσία και με διατάξεις που επιτρέπουν εξορύξεις πετρελαίων σε προστατευόμενες περιοχές, αφαιρεί το δικαίωμα γνώμης από την τοπική αυτοδιοίκηση των  περιοχών όπου θα γίνουν πετρελαϊκές έρευνες. Μέσα στη μεγαλύτερη κλιματική κρίση που ζει η ανθρωπότητα, το μέλλον μας δεν μπορεί να χτιστεί ερήμην κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Με τις παραπάνω  επισημάνσεις  και με την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου όλα δείχνουν πως  το φετινό καλοκαίρι θα έχει πολλές δυσκολίες.

Το 2019 καταγράφηκε ως ένα από τα θερμότερα έτη στην Ευρώπη, ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος και τον Απρίλιο στη χώρα μας καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά δασικών πυρκαγιών. Με το ενδιαφέρον όλων  στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις πολύπλευρες επιπτώσεις που προκαλεί, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και εγρήγορση τις δασικές πυρκαγιές για να αποφύγουμε τα χειρότερα και αυτό το καλοκαίρι. Η ραγδαία αύξηση των καμένων εκτάσεων και της έντασης των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια μαζί  τις “πιέσεις” που ασκεί φέτος η αντιμετώπιση της πανδημίας, η αποτελεσματική λύση περνάει μέσα από την πρόληψη.
Επισημάνουμε πως  για ακόμα μια χρονιά, δεν έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από σημαντικά μέτρα σε δασικές εκτάσεις και τα οποία θα είχαν ως στόχο την αειφορική διαχείριση των δασών, τη μείωση της καύσιμης ύλης και την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, όπως οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες. Για το δάσος της Στροφυλιάς αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης, έντονα μας προβληματίζει και μας ανησυχεί  η θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του Αλισσού που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα. Η πηγή της ρύπανσης θα πρέπει να διευρυνθεί αλλά και υπάρξουν κυρώσεις σε όποιους την προκαλούν. Η σύσταση ενός παρατηρητηρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  που στόχο θα έχει την  τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης στις ακτές μας, αλλά και την διαφύλαξη του οικοσυστήματος του Πείρου ποταμού, είναι κάτι που μπορεί να αποτρέψει τέτοια περιστατικά και να διαφυλάξει το περιβάλλον.

Μπροστά σε μια διαφορετική καλοκαιρινή περίοδο από  όσες έχουμε ζήσει έως τώρα υπενθυμίζουμε  και στον Δήμο μας και στην πολιτεία πως η πρόληψη κοστίζει λιγότερο, έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αποτρέπει καταστροφές και επιτρέπει την έγκαιρη ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Με αυτή την πεποίθηση καλούμε κάθε πολίτη να συμβάλει  ενεργά σε κάθε προσπάθεια  που στόχο έχει την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φύσης.

Στις ομορφιές της Δυτικής Αχαΐας, προσέχουμε και διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό, διεκδικούμε μέτρα που μπορούν να είναι αποτελεσματικά και να το προστατέψουν. Εδώ που έχουμε φτάσει η κάθε ημέρα,είναι ημέρα αγώνα για το περιβάλλον και τη ζωή μας!”.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Βραχνέικα : To Pizza 44 καλωσορίζει την Νέα Καλοκαιρινή Σεζόν

Η Παραλία Βραχνείκων καλωσορίζει για μία ακόμα χρονιά το κατάστημα εστίασης PIZZA 44, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Κάτω Αχαΐα – Θέσεις Εργασίας στο Aloha Beach Bar

Το Aloha Beach Bar – Παραλία Κάτω Αχαΐας  Αναζητά άτομα για τη θέση του/της barista (απαραίτητη η προϋπηρεσία) και άτομα… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Τ. Παπαδόπουλος – Στην εκδήλωση του ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας αφιερωμένη στην “Ημέρα της Ευρώπης”

Αναλυτικά αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος :   Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σχολεία… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Τα προνόμια για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους στις Φορολογικές δηλώσεις 2024

Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα τους που προκύπτει στην αλλοδαπή, καταβάλλουν ετησίως αυτοτελώς… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, το… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Σαγεΐκων που επιστρέφει!

Ο Εθνικός Σαγεΐκων επιστρέφει στη δράση από τη νέα σεζόν.  Η ιστορική ομάδα διαμόρφωσε το νέο της Δ.Σ. και πλέον μπαίνει στη νέα εποχή… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

This website uses cookies.