Τοπικά

Κουνάβης – Κάποιοι ρυπαίνουν τις ακτές και πρέπει να τιμωρηθούν

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τις τελευταίες ημέρες , κάτοικοι και λουόμενοι στην περιοχή του Αλισσού καταγγέλλουν την ύπαρξη θαλάσσια ρύπανσης.

Συγκεκριμένα στις 15/5/2020 καταγγέλθηκε θαλάσσια ρύπανση με την ύπαρξη θαλάσσιας κηλίδας (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία). Η δημοτική αρχή άμεσα, κινητοποιήθηκε και επικοινώνησε και με τις λιμενικές αρχές και με την διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας, ζητώντας την διερεύνηση της αιτίας της ρύπανσης. Έγιναν αυτοψίες και παράλληλα μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, ξεκίνησαν μετρήσεις στους σταθμούς επεξεργασίας λημμάτων της ΒΙΠΕ και της Κάτω Αχαΐας. (Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις της ΒΙΠΕ εδόθησαν στη δημοσιότητα και αναμένονται και τα αποτελέσματα της μονάδας επεξεργασίας της Κάτω Αχαΐας).

Η ρύπανση συνεχίζεται και πολλοί κάτοικοι και λουόμενοι, εύλογα μπορεί να αναρωτιούνται κατά πόσο η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Κάτω Αχαΐας λειτουργεί σωστά. Σίγουρα εδώ, δεν χωρούν απαντήσεις σαν αυτές που ακούστηκαν πριν ενάμισι χρόνο, όπως :”ο βιολογικός δουλεύει περίπου σωστά” και οι οποίες υποτιμούσαν την νοημοσύνη και την υγεία πολλών.

Ένας τρόπος υπάρχει για να φύγουν οι όποιες υπόνοιες υπάρχουν. Δεν είναι άλλος από εκείνον των μετρήσεων, που δείχνουν αν υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα σε αυτοψίες της υπηρεσίας περιβάλλοντος κατά το παρελθόν, είχαν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας. Μεταξύ των άλλων:

1.Δεν λειτουργούσε ο υδατοφράκτης ( θυρόφραγμα), που υπάρχει διπλά ακριβώς από την μονάδα και είχε ως αποτέλεσμα την συχνή επιβάρυνση από λήμματα στον Πείρο ποταμό.
2.Ο μηχανισμός προεργασίας compact στο πρώτο στάδιο επεξεργασίας δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης.
3.Δεν γίνονταν περισυλλογή και απόθεση για αποξήρανση της λημματολάσπης που παράγεται κατά την επεξεργασία.

Πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας της μονάδος. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώνονται και τα παραπάνω προβλήματα έχουν επιλυθεί.

Σήμερα επισκέφτηκα την μονάδα μαζί με τον υπεύθυνο για την λειτουργία της, υπάλληλο του Δήμου. Επισυνάπτω:

Σχετικό video όπου φαίνεται η καθαρότητα των υδάτων μετά την επεξεργασία και κατά την απορροή τους στον αγωγό που τα οδηγεί στην θάλασσα με αγωγό μήκους 2KM. Μένει να αποδειχθεί με τις μετρήσεις των οποίων τα αποτελέσματά αναμένονται, κατά πόσο γίνεται σωστή επεξεργασία . Η βλάβη στο compact έχει αποκατασταθεί ,φαίνεται στο τέλος του δεύτερου video ,αλλά και το θυρόφραγμα λειτουργεί. Έξω από αυτό ,τα νερό στο ποτάμι είναι καθαρό.(κάτι που φαίνεται στο video αν και η ανάλυση δεν είναι υψηλή).

(Σχετική φωτογραφία) Γίνεται περισυλλογή λημματολάσπης. Για το αν λειτουργεί σωστά ή όχι η μονάδα δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω στις ανησυχίες πολλών. Αρμόδια είναι η υπηρεσία που θα συντάξει και την σχετική έκθεση και θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Παρ όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ρύπανση στην θάλασσα. Διαφαίνεται πως η πηγή ρύπανσης στην ακτή, είναι από αλλού.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως κάποιοι ρυπαίνουν στην περιοχή. Είτε αποθέτουν λήμματα παράνομα σε άλλους αγωγούς, είτε γίνεται παράνομη απόθεση λημμάτων στο ποτάμι ή στην θάλασσα.
Καθήκον όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων είναι να βρεθεί η αιτία ρύπανσης και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπαίτιοι. Πρωτίστως οι υπηρεσίες θα πρέπει συνεχώς και με ιδιαίτερο και συνεχές ενδιαφέρον, να αναζητήσουν τα σημεία εκείνα που γίνεται απόθεση παράνομα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες να συμβάλλουν χωρίς κανένα δισταγμό, αφού μιλάμε για δημόσια υγεία και να καταγγείλουν κάθε τέτοια ενέργεια, διαφυλάττοντας το περιβάλλον.

******(Εκτός από το συγκεκριμένο γεγονός)
Είναι καιρός να εναρμονιστούμε και σε αυτό που προτάσσεται και διεθνώς και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων( π.χ. για άρδευση) κάτι που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Το σκεπτικό της επαναχρησιμοποίησης κατάλληλα επεξεργασμένων αστικών ή βιομηχανικών λυμάτων παρουσιάζει εγγενή οφέλη που σχετίζονται με την εξοικονόμηση υδατικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και οικονομικά οφέλη. Ωστόσο αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και μελέτες που ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας αλλά και η Περιφέρεια πρέπει να κινηθούν με προγραμματισμό.