Τοπικά

COVID-19 GR : Η ιστοσελίδα φοιτητών Ιατρικής με πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μία ενημερωτική ιστοσελίδα στην οποία αναρτώνται άρθρα για τον κορωνοϊό, απλά και κατανοητά για το ευρύ αναγνωστικό κοινό δημιούργησαν φοιτητές Ιατρικής από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Πάτρας.

Η δημιουργία της ιστοσελίδας προέκυψε από την ανάγκη των φοιτητών να προσφέρουν στην ενημερώσει για τον covid με τον δικό τους τρόπο, μετά την παύση της κλινικής τους άσκησης, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν.

Πρόκειται για μία εθελοντική εργασία που ξεκίνησε ως ιδέα και γρήγορα πήρε «σάρκα και οστά» σε μία ενημερωτική ιστοσελίδα, με σκοπό την παροχή πληροφοριών για τον κορωνοϊό μέσω αρθρογραφίας, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, μελέτες και ιατρική βιβλιογραφία, ωστόσο παρουσιάζεται απλοποιημένα για να γίνεται αντιληπτή από το σύνολο των πολιτών.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του εγχειρήματος «η τηλεόραση και το ίντερνετ είχαν γεμίσει με νέα για αυτόν τον καινούριο ιό. Ποιοι είναι σε κίνδυνο; Ποιους μολύνει ο ιός; Γιατί έκλεισαν τα σχολεία; Όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν μόνο η αρχή. Ακόμα και σήμερα, δύο μήνες μετά, είναι δύσκολο να περιηγηθεί κανείς στο ίντερνετ ή να ανοίξει την τηλεόραση και να μην ακούσει κάποιο νέο. Καινούργια κρούσματα, πιθανές θεραπείες, συνεντεύξεις και μαρτυρίες. Η πληροφόρηση δε σταματάει ποτέ.

Εδώ ήλθε το covidgr.net

Ως τελειόφοιτοι φοιτητές ιατρικής αξιοποιήσαμε την εξοικείωσή μας με την ιατρική πληροφορία και συνθέσαμε ένα περιεκτικό κείμενο, ένα εγχειρίδιο για τη νόσο Covid-19. Από τα συμπτώματα και τη θεραπεία έως και απαντήσεις σε πολλά φλέγοντα θέματα, προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε την επιστημονική γνώση και να την εκλαϊκεύσουμε, καθιστώντας την προσβάσιμη σε περισσότερους. Συγκεκριμένα,  τα άρθρα μας στοχεύουν στο να εξηγήσουν τους όρους που ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις και τις απορίες που δημιουργούνται με έναν κατανοητό τρόπο, βασισμένο όμως στα επιστημονικά δεδομένα».

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν άρθρα για την επεξήγηση της νόσου, καθώς και νέα από όλο τον κόσμο.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι:
  • Βέκιος Διονύσιος, Φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Γκίκα Θάλεια, Φοιτήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Κραβαριώτη Διονυσία, Φοιτήτρια Ιατρικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) από τη Δυτική Αχαΐα
  • Λύρας Γεώργιος, Φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Μαλιφατούρατζης Αλέξιος, Φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Μπάκος Ιάσων – Γεώργιος, Φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Μπιτζίκα Σοφία, Φοιτήτρια Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  • Μπουχέλου Κωνσταντίνα, Φοιτήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών από τη Δυτική Αχαΐα
  • Νικολή Αικατερίνη, Φοιτήτρια Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  • Παλαιολόγου Ευαγγελία, Φοιτήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Σιδηροπούλου Ράνια, Φοιτήτρια Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)