Τοπικά

Μένουμε Σπίτι – Έχουμε Νερό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Παράλληλα με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος της μη εξάπλωσης του κορωνοϊού φροντίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και των δημοτών .

Το σημαντικότερο πρόβλημα  από όλα αυτά είναι η έλλειψη του νερού!  Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία  αυτή την εποχή που δυο παράμετροι το κάνουν δυσκολότερο από ποτέ. Η πρώτη είναι η  αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μην ξεχνάμε ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο προφύλαξης είναι το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και η δεύτερη είναι η  αντιμετώπιση της επερχόμενης λειψυδρίας λόγω της ανομβρίας που σημειώθηκε τον χειμώνα που μας πέρασε.

Η  λειψυδρία πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Γι αυτό, η δημοτική αρχή ξεκινάει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων επιτυχούς αντιμετώπισης της. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην συνεχή και αδιάκοπη παροχή  νερού, ποιοτικά  ελεγμένου σε κάθε σπίτι και  εστιάζονται:

  • Στην παροχή και διάθεση νερού σε όλους  τους δημότες
  • Στο ποιοτικά ελεγχόμενο νερού
  • Στην οικονομική στήριξη της ΔΕΥΑΔ με την εξόφληση ή διακανονισμό των λογαριασμών του νερού.

Για την ύπαρξη και διάθεση νερού σε όλους θα γίνουν τα ακόλουθα:

  1. Μίσθωση 5-8 γεωτρήσεων στις κοινότητες που παρουσιάστηκε  τα προηγούμενα χρόνια έλλειψη νερού.
  2. Συνεχείς έλεγχοι των δικτύων ύδρευσης για διαπίστωση παράνομων συνδέσεων και κλοπής νερού, (σύνδεση χωρίς μετρητή, σύνδεση σε αγροτεμάχια ή όπου δεν υπάρχει κτίσμα). Στις περιπτώσεις αυτές, θα διακόπτεται αμέσως η παροχή θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 € και θα ακολουθείται η προσφυγή στην δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Στις περιπτώσεις κατοικιών που γίνεται παράνομη υδροληψία θα τοποθετείται μετρητής, θα επιβάλλεται το πρόστιμο και θα καλείται ο ιδιοκτήτης σε χρονικό διάστημα 15 ημερών να προσκομίσει στην ΔΕΥΑΔ  τα προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά για να υπάρχει νόμιμη σύνδεση.
  3. Συνεχείς έλεγχοι και αυτοψίες από συνεργεία της ΔΕΥΑ με σκοπό την αποφυγή ποτίσματος ελαιώνων, αμπελιών και λοιπών καλλιεργειών από τα δίκτυα της ΔΕΥΑ. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 € και θα ακολουθείται η προσφυγή στην δικαιοσύνη με την διαδικασία του αυτοφώρου.
  4. Συνεχείς επισκευές των βλαβών στα δίκτυα για αποφυγή απώλειας νερού.
  5. Προτροπή στους δημότες για οικονομία στο νερό. Τονίζεται ότι το νερό προορίζεται μόνο για οικιακή χρήση και καμία άλλη χρήση είναι επιτρεπτή!
  6. Ειδική φροντίδα στους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν το νερό με δωρεάν χορηγία του, άποροι, άτομα με αναπηρίες κλπ, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία και με συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν στους δημότες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Για την διανομή ποιοτικά ελεγμένου νερού απαιτούνται τα ακόλουθα:

  1. Έλεγχος της ποιότητας του νερού και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
  2. Χλωρίωση του νερού παντού
  3. Πλύσιμο των υδατοδεξαμενών
  4. Επισκευή του βιολογικού καθαρισμού της Κ. Αχαΐας.

 Για την οικονομική στήριξη της ΔΕΥΑΔ απαιτούνται:

  1. Συνεχής έκδοση λογαριασμών ύδρευσης
  2. Εξόφληση των λογαριασμών ή
  3. Διακανονισμός των λογαριασμών

Το κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται περίπου σε 250.000 €, ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο επόμενο δίμηνο. Αν αναλογιστούμε και το κόστος λειτουργίας για να έχουμε το νερό στα σπίτια μας,  ρεύμα, ανταλλακτικά, επισκευές βλαβών κλπ χρειάζονται άλλες 60-90.000 € ανά μήνα. Με άδειο ταμείο και με οφειλές που ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 € δεν είναι δυνατή η υλοποίηση κανενός μέτρου χωρίς την εξόφληση των  λογαριασμών μας.

Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και απαιτούν την στήριξη όλων των δημοτών για να μη λείψει το νερό από κανέναν συνδημότη μας. Παράλληλα με αυτά παίρνονται μια ακόμη σειρά αναγκαίων μέτρων. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η εξόφληση ή ο διακανονισμός του νερού από όλους. Η ελάχιστη δόση διακανονισμού είναι 20 € το μήνα. Όλοι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, μπορούμε να πληρώσουμε αυτό το ποσό για να έχουμε όλοι νερό στα σπίτια μας.

Καλούμε κάθε δημότη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε το νερό είναι πηγή ζωής. Κάθε λογαριασμός θα πρέπει να εξοφλείται από εκείνους που έχουν την δυνατότητα αυτή, κάθε λογαριασμός πρέπει να ρυθμίζεται από εκείνους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν εφ άπαξ το  λογαριασμό τους, σε  κάθε δημότη που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες η ΔΕΥΑ απλώνει το χέρι και θα τον στηρίξει και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Είναι η ώρα  της κοινωνικής ευθύνης για όλους μας!

  • Εξοφλούμε ή διακανονίζουμε τον λογαριασμό ύδρευσης
  • Απομακρύνουμε όλες τις παράνομες συνδέσεις
  • Δεν ποτίζουμε με το νερό του δικτύου ύδρευσης
  • Κάνουμε οικονομία στο νερό

Καλούμε όλους τους δημότες να στηρίξουν τα μέτρα για να έχουμε όλοι άφθονο και ποιοτικά ελεγμένο νερό!

Ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού!

Μένουμε σπίτι!

Έχουμε νερό!