Τοπικά

Διαχείριση απορριμμάτων εν μέσω κορωνοϊού- Οδηγίες από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων εν μέσω κορωνοϊού δίνει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας για την προστασία της δημόσιας, αλλά και ατομικής υγείας.

Όπως αναφέρει:

“Τις μέρες αυτές, που όλοι προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία της δημόσιας αλλά και ατομικής μας υγείας από την πανδημία του Κορωνοϊού, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε  και να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους αυτούς ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες.

Τί μπορούν να κάνουν οι δημότες:

  1.  Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  2. Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  3. Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων, αδέσποτων ή κατοικίδιων ζώων.
  4. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  5. Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές, μερεμέτια, κλαδέματα, καθαρισμούς χόρτων και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές, κλαδιά, χόρτα που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  6. Ανοίγετε και κλείνετε τους κάδους με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

  • Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα), τα ρίχνουμε όλα στους κάδους απορριμμάτων, για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

 Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
  • Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

 Πηγή: Αντώνης Μαυρόπουλος, Έλληνας Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA).

Τα παραπάνω αποτελούν μια ελάχιστη συνεισφορά στην προστασία των εργαζόμενων στην καθαριότητα και στο κοινωνικό σύνολο. Ας βοηθήσουμε όλοι να ξεπεραστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς απώλειες δείχνοντας αλληλεγγύη σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή και συμβάλλοντας ο καθένας όσο μπορεί για να διατηρηθεί ο δήμος μας καθαρός”.