Τοπικά

Κ. Ρέλλος : Τοποθέτηση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Λόγω της σύγχυσης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποια καταστήματα είναι ανοικτά ή όχι επιλέγω να αναφερθώ στην ουσία, στην πραγματικότητα και στην ηθική.

Ξεκινάμε από το τυπικό που έχει με κάνει με το νόμο. Καταστήματα λιανικής πώλησης με ένα ΚΑΔ, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Όταν ο ΚΑΔ ορίζεται κλειστός, το κατάστημα οφείλει να είναι κλειστό. Όταν ο ΚΑΔ είναι ανοικτός, το κατάστημα μπορεί να είναι ανοικτό. Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας πάντα του e-shop, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Επίσης, μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες κατ΄οίκον, κατόπιν συνεννόησης τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση όπου ένα κατάστημα έχει περισσότερα από ένα ΚΑΔ. Εάν το κύριο ΚΑΔ του καταστήματος είναι ανοικτό τότε το κατάστημα μπορεί να είναι ανοικτό. Ο νόμος προβλέπει πολύ σωστά ότι πρέπει να πουλάς προϊόντα μέσα στο κατάστημα τα οποία ανήκουν σε αυτό τον ΚΑΔ (εξαιρούνται τα super market ; ). Τα προϊόντα που ανήκουν στα κλειστά ΚΑΔ δεν πρέπει να τα πουλάς μέσα στο κατάστημα. Εδώ, όμως, υπάρχει το εξής παράδοξο και υποκριτικό× ο πελάτης μπορεί να εξυπηρετηθεί για αυτά τα προϊόντα εκείνη τη στιγμή και έξω από το κατάστημα. Αν ορίσουμε  υπέρτατο αγαθό του επαγγελματία την συναδελφική αλληλεγγύη τότε λέμε στο πελάτη μας ότι αυτό το προϊόν δεν μπορείτε να το αγοράσετε. Τα επακόλουθα σε αυτή την περίπτωση είναι κατανόηση από τον καταναλωτή ή πολύ γκρίνια ή λογομαχία με τα δίκια να είναι μοιρασμένα.

Εδώ θέλω να επισημάνω και να επιστήσω την προσοχή σας. Εάν υπάρχουν μέτρα στήριξης για τα κλειστά ΚΑΔ, αυτά δεν θα ισχύουν για τα καταστήματα που επιλέγουν να είναι κλειστά ενώ βάση των ΚΑΔ τους θα μπορούσαν να είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση όπως καταλαβαίνετε η οικονομική επιβάρυνση γι αυτό το κατάστημα θα είναι διπλή! Το κατάστημα θα είναι κλειστό, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και δεν θα δικαιούται τα μέτρα στήριξης!

Θα παραμείνω λίγο ακόμα στα ζητήματα της αγοράς. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η λειτουργία των μεγάλων super market, τα οποία πωλούν πάρα πολλά προϊόντα που αναφέρονται σε κλειστά ΚΑΔ. Είδη ένδυσης, ασπρικής , υποδήματα, δώρα. Ηλεκτρικά εργαλεία, ηλεκτρολογικό υλικό και πολλά πολλά άλλα…Θα έπρεπε να ορίζεται πώληση εντός καταστήματος μόνο στα ανοικτά ΚΑΔ. Αυτό κατά την άποψη μου είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και δημιουργεί ασφυξία στα μικρά καταστήματα. Το διευρυμένο ωράριο και φυσικά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή τους δίνει επίσης ένα μεγάλο bonus.  Κατά την άποψή μου το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή βγάζει τον κόσμο στο δρόμο και είναι δε αντίθετο στο σημαντικότερο μέτρο κατά του COVID-19 “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”.

Εδώ θέλω να καταθέσω ότι έστειλα εκ μέρους του εμπορικού συλλόγου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 14 Μαρτίου, e-mail με πρόταση για τον περιορισμό των ατόμων εντός των καταστημάτων, βάσει των τετραγωνικών τους μέτρων.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας καλείτε να διαχειριστεί σήμερα μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που συνδέεται άμεσα με το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου που είναι η υγεία. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας καλούμαστε σήμερα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κριτική μας απέναντι στους συναδέλφους.

Έχοντας, λοιπόν, αυστηρά σαν βάση τους κανόνες που επιβάλει η επιστημονική κοινότητα υγείας ας κάνει ο καθένας μας την μεγάλη του προσπάθεια με αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους καθαριότητας και όλους όσους συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του COVID-19 με κίνδυνο της ζωής τους.

Ας βοηθήσουμε και όλοι οι υπόλοιποι το έργο τους αναλαμβάνοντας την ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΥΜΗΣ   ΡΕΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ