Τοπικά

Δυτική Αχαΐα : Σε ετοιμότητα η πολιτική προστασία

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Από νωρίς «στα βάσανα» φαίνεται να μπήκε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αφού πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου), οι φόβοι για επαπειλούμενες πυρκαγιές είναι έντονοι.

Την περίοδο αυτή παρατηρούνται ισχυροί άνεμοι και σε συνάρτηση με την έλλειψη κανονικών βροχοπτώσεων ή και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις κανονικές της εποχής, η προσοχή στο ύπαιθρο πρέπει να είναι αυξημένη, ώστε κατά το δυνατόν να αποφευχθούν φωτιές από αμέλεια κατοίκων.

Ενα από τα συμβάντα που ανησύχησε, προς στιγμή, Δήμο και Πυροσβεστική, ήταν προ ημερών στα σύνορα Αχαΐας -Ηλείας, κοντά στο χωριό Κάτω Βελιτσές, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να επεμβαίνουν ωστόσο άμεσα, δείχνοντας αν μη τι άλλο , ετοιμότητα.

Φωτιά, μάλλον επιπόλαιη από περαστικό, έπιασε και σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, στην αρχή της κοινότητας Σαγεΐκων, δείχνοντας ακόμα ένα «σήμα» για το τι μπορεί να συμβεί από απροσεξία.

Στην ίδια περιοχή, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, «τρομάζουν μην καούν» από τις φωτιές που βάζουν Ρομά, όταν σουρουπώνει, καίγοντας λάστιχα, καλώδια και πλαστικά, για να ψήσουν, να ζεσταθούν ή να στεγνώσουν πλυμένα ρούχα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός, επικεντρώνει την προσοχή σε αγρότες, μελισσοκόμους και όσους ασχολούνται με εργασίες κήπου, λέγοντας με ένταση στην «Π»: «Πρέπει να καταλάβουν άπαντες, ότι δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό. Ας μην γίνεται χρήση φωτιάς για να καίνε κλαδέματα ή οτιδήποτε άλλο, από τα κτήματα ή τους κήπους.

Βάσει της οδηγίας από την ΠΠ θα πρέπει μετά από κάθε προσεκτική καύση να βρέχονται ή να σκεπάζονται καλά οι στάχτες, ώστε να σβήνει καλά η φωτιά και πάντα σε κατάλληλο αποψιλωμένο σημείο καύσης, με επαρκές νερό, υπό χαμηλή ένταση του ανέμου και υψηλή υγρασία.

Για να προληφθούν καταστάσεις δυσάρεστες και για το φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, έκαναν καθαρισμό στο Δάσος της Στροφυλιάς. Παρόντες ήσαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Λαρισσού Κώστας Ταπεινός και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάππα – Μετοχίου Γιώργος Λαγός.

Στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων για θέματα αρμοδιότητάς του, ο κ.Ταπεινός επισκέφθηκες την κοινότητα Κρίνου και είχα επαφή με τον εκεί πρόεδρο Νίκο Κωνσταντινόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας «Φυσιολατρικός Σύλλογος Ορου Μόβρης «Η Αρια» Στάθη Κοκκίνη. Συζήτησαν, διεξοδικά, για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και τις δράσεις πρόληψης στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού. Επισκέφθηκαν και το Πάρκο της Μόβρης, με αυτοψία στην ανοιχτού τύπου Δεξαμενή, η οποία χρησιμοποιείται από ελικόπτερα της Πυροσβεστικής για εναέρια λήψη νερού.

Ακόμα εξέτασαν τις αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες χρήζουν άμεσης συντήρησης, ενώ διαπιστώθηκε και πιθανής διάνοιξης νέων.

pelop.gr