Διεθνή

Κορωνοϊός: «Λουκέτο στη Βρετανία – «Χαραμάδα» ελπίδας στην Ιταλία η μικρή μείωση της εξάπλωσης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κoρωνοϊού. Έπειτα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τις απειλές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για άμεσο κλείσιμο των ευρω-βρετανικών συνόρων, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε να αλλάξει άρδην την προσέγγισή του και να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διαρκέσουν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στο διάγγελμά του, ο Τζόνσον είπε στους Βρετανούς ότι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Ψώνια. 2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα. 3. Ιατρικές επισκέψεις. 4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού. 6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ιταλία: Μικρή μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η εβδομάδα αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ιταλία. Οι ειδικοί ελπίζουν να μπορέσουν να περιορίσουν την επιθετικότητα του ιού, χάρη στις μέχρι τώρα προσπάθειες. Χωρίς να γνωρίζει κανείς, όμως, πότε θα φτάσουμε στο σημείο ανώτατης διάδοσης της επιδημίας, για να αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνονται οι μεταδόσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί τα τελευταία 24ωρα δημιουργούν μια χαραμάδα ελπίδας στην Ιταλία. Για δεύτερο 24ωρο κατέγραψε μείωση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικότερα, 601 ήταν οι νεκροί τη Δευτέρα, έναντι 651 της Κυριακής και 793 του Σαββάτου. Όπως και να’χει, πάντως, ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνά τις 6.000 είναι ανατριχιαστικός. «Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, στον βορρά, της πλέον πληγείσας στη χώρα, με 28.761 κρούσματα και 3.776 θανάτους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι η διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, θα ξεκινήσει από την Πέμπτη για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστούν οι διάφορες επιχειρήσεις.

Από τη μία η Ένωση Βιομηχάνων πιέζει για να μείνουν ανοικτές όσο γίνεται περισσότερες εταιρίες και βιομηχανικές μονάδες. Αλλά από την άλλη τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία (παρά τις έκτακτες συνθήκες) αν τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων λόγω της απεριόριστης συνέχισης της παραγωγής.

O γερμανικός στρατός στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Λογιστική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, ζητήματα ασφαλείας, είναι μερικές μόνο από τις ευθύνες που επωμίζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση σε στρατιώτες και εφέδρους να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ καθιστά ωστόσο σαφές ότι «η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι αγώνας δρόμου» και πως ο στρατός «θα συμβάλει μόνο όταν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στο έργο τους». Σε περίπτωση δηλαδή που καταρρεύσει ο ανεφοδιασμός με ιατρικά μηχανήματα, προστατευτικά ρούχα ή είδη πρώτης βοήθειας τότε θα σημάνει η ώρα του στρατού, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Ο γερμανικός στρατός μετρά σήμερα περισσότερους από 180.000 άνδρες και γυναίκες. Περίπου οι 115.000 ανήκουν στην Ομοσπονδία Εφέδρων, είναι δηλαδή πολίτες με στρατιωτική εκπαίδευση. Η υπουργός Άμυνας ωστόσο αφήνει ανοιχτό πόσοι στρατιώτες θα λάβουν τελικά μέρος στις ειδικές επιχειρήσεις αν παραστεί ανάγκη.

Ισπανία: Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο αριθμός των νεκρών του κoρωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Παρά ταύτα το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης.

ΕΕ: Οι θεσμοί της ΕΕ αναλαμβάνουν δράση για την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού

Η ΕΕ θα αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ. Από κοινού προμήθεια διαγνωστικών τεστ, μασκών και αναπνευστήρων. Περισσότεροι από 1.800 πολίτες της ΕΕ έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα.

Το Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών, την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

Το Κοινοβούλιο δουλεύει με τα κράτη μέλη για να εγκριθεί το συντομότερο η εκταμίευση των 40 από τα 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ΜΕΘ, π.χ. αναπνευστήρες και εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.

Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

ΗΠΑ: Ο εφιάλτης του Ντόναλντ Τραμπ

Tον δικό τους εφιάλτη με τον κoρωνοϊό ζουν στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς πλέον να έχουν φτάσει τους 504, από τους οποίους οι 85 ήταν το τελευταίο 24ωρο.

Ο κoρωνοϊός έχει χτυπήσει για τα καλά τις ΗΠΑ με την χώρα αυτή να μην σταματά να μετρά θύματα. Συγκεκριμένα ήδη έχουν χάσει την ζωή τους από τον Covid-19 504 άνθρωποι, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν 85. Όσον αφορά τα κρούσματα, την ημέρα που μας πέρασε στην Αμερική υπήρξαν 8.023 νέα, ενώ συνολικά έχουν φτάσει τα 41.569.