Τοπικά

Πανελλαδική απεργία σήμερα για το ασφαλιστικό- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΚΠ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας με τη συμμετοχή εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νοσοκομειακών γιατρών, εκπαιδευτικών, εμποροϋπαλλήλων και συνταξιούχων.

Χθες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες όχι μόνο δεν κατάργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά «θωρακίστηκε» πίσω απ’ αυτόν διατηρώντας τα υψηλά ηλιακά όρια συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Σπύρος Ψαρράς τόνισε πως «το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους και επανέλαβε πως πάγια αιτήματα του κλάδου είναι, ειδικό καθεστώς στα όρια ηλικίας για τους εκπαιδευτικούς στα 60 με 30 χρόνια υπηρεσίας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επαγγέλματός τους και μείωση των ορίων ηλικίας για όλους, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπώ κ.α.

Στη συνέχεια εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δ.Σ., Βάιος Παπαθεοχάρης δήλωσε πως «ο νέος νόμος διατήρησε την βασική αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου και κινείται στην ίδια λογική. Επίσης, με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ με τα Επικουρικά ταμεία ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της ανταποδοτικής σύνταξης μεταφέροντας το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους τους οποίους την ίδια ώρα μετατρέπει σε χρηματιστές. Ειδικά για το χώρο του δημοσίου με την παύση των προσλήψεων δεν υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι, ενώ το 50% και πλέον δεν είναι μόνιμοι, αλλά συμβασιούχοι».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Ανδρέας Σουρούνης κατήγγειλε πως «το νέο ασφαλιστικό προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για τις ασφαλιστικές εταιρείες και την σταδιακή κατάργηση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης».

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στην σημερινή απεργία συμμετέχουν επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Εξ άλλου ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με μέλη της Δημοτικής Αρχής, θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Την κινητοποίηση στηρίζει και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας, ΣΚΕΑΝΑ, ενάντια στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και στηρίζει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στην συμμετοχή στην απεργία.

ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ προκηρύσσει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

OI ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Στην απεργία συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επιπρόσθετα από χθες έως την Παρασκευή, έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από τις 9 το πρωϊ -11 το πρωϊ.

ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Και  οι δικηγόροι και της Πάτρας όπως και όλης της χώρας απέχουν από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει αυτή τόσο στους δικηγόρους όσο και στους πολίτες της χώρας.