Τοπικά

Γιώργος Παπανδρέου: Όρος επιβίωσης του Ελληνισμού, η αλλαγή πορείας- Τι είπε στην πίτα του ΚΙΝ.ΑΛ.

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην προχθεσινή  εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στην πλατεία Γεωργίου, με την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Παπανδρέου και του Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη.

Εκατοντάδες φίλοι και μέλη του Κινήματος προσήλθαν στην εκδήλωση να ανταλλάξουν ευχές  για το νέο έτος ,  να δηλώσουν την στήριξη στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Ήταν διάχυτη σε όλους η  ικανοποίηση και η αισιοδοξία για τη θετική πορεία και  προοπτική του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε τα εξής :

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από τη σημερινή συνάντησή μας. Γιατί βρίσκομαι εδώ, μαζί με εσάς-τους δικούς μου ανθρώπους-με φίλους, με συντρόφους που έχουμε πορευτεί μαζί σε  αγώνες που μας ενώνουν, σε πίκρες και χαρές αλλά πάντα  με την ικανοποίηση ότι προσφέραμε πολλά στη χώρα και την προσδοκία ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. 

 Μπορεί να αλλάξαμε τη χώρα και να εντάξαμε εντός κοινωνίας το μεγάλο της κομμάτι που η δεξιά το ήθελε πεισματικά στο περιθώριο, αλλά το δύσκολο είναι να αλλάξουμε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που θα απελευθερώσουν τις πραγματικές δυνάμεις του Ελληνισμού.

 200 χρόνια από τον εθνικοαπελευεθρωτικό αγώνα, δεν αρκούν οι επετειακές εκδηλώσεις εθνικής περηφάνειας ,είναι η ώρα για περισυλλογή, αυτογνωσία και δράση, ώστε να κατακτήσουμε ένα νέο πατριωτισμό απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος,  αιτίες που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν την εθνική καταστροφή. 

 Ενός πατριωτισμού που θα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αξίες που έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε και από τη συλλογική μας απόφαση να πορευτούμε με αξιοπρέπεια στο μέλλον. Χωρίς φοβίες και εσωστρέφεια.

 Ενός πατριωτισμού που θα μας δίνει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να πορευόμαστε παντού στον κόσμο, αφήνοντας σε κάθε βήμα μας βαθύ, καθαρό και αξιοζήλευτο αποτύπωμα. 

 Φίλες και φίλοι,

 Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη,

 Με μεγάλες προκλήσεις, διλήμματα και διακυβεύματα,

 Με κινδύνους και πειρασμούς,

 Αλλά και με έναν κόσμο που προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες.

 Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, που αναζητά μικρές, αλλά και πολύ μεγάλες απαντήσεις, μείζονες επιλογές, από τις οποίες θα κριθεί αν θα μείνουμε στο περιθώριο με συνεχείς κινδύνους να μας απειλούν ή αν θα πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας.

 Η ισχυρή Ελλάδα, με κύρος και ισχυρή φωνή παντού, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. 

 Αλλά ισχυρή Ελλάδα, σημαίνει, βιώσιμη πράσινη οικονομία, που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που κυριαρχεί η ισονομία, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία,

 σημαίνει Δημοκρατία που λειτουργεί, θεσμούς που λειτουργούν δημοκρατικά, 

 σημαίνει κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη,

 σημαίνει κοινωνική συνοχή,

 σημαίνει συμμετοχή του πολίτη.

 Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα, που μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που μπορεί να πορεύεται με σιγουριά στον κόσμο.

Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα που μπορεί να απολαμβάνει το σεβασμό εχθρών και φίλων.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

 Μην ακούτε τις μοιρολατρικού χαρακτήρα αντιλήψεις, που θέλουν άλλους να έχουν τη δύναμη και εμείς να είμαστε τα πιόνια τους.

 Τη μοίρα μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας. Αρκεί να το θέλουμε. 

 Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, αν το θέλουμε, το μπορούμε.

 Η ιστορία είναι απολύτως διδακτική. Ακόμη και η πρόσφατη.

 Και δεν σας κρύβω ότι είμαι υπερήφανος που συνέβαλα με τις δυνάμεις μου στη διαμόρφωση και προώθηση μιας εθνικής στρατηγικής που έφερε μόνον οφέλη για τη χώρα και τους Έλληνες, επί πάρα πολλά χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Οικοδομήσαμε μια εθνική στρατηγική, με την οποία πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν κανείς δεν το πίστευε – χωρίς την λύση του Κυπριακού και βιώνουμε τόσα χρόνια ειρήνης στο Αιγαίο, με τις δύο χώρες να έχουν συνεργασία σε πολλούς τομείς. 

 Είχαμε όμως στρατηγική και ποτέ δεν φοβηθήκαμε να αναλαμβάνουμε εμείς πρωτοβουλίες, να έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο, να καθορίζουμε εμείς τις εξελίξεις.

 Υπάρχω, σημαίνει δρω. Αγωνίζομαι να διαμορφώσω συνθήκες ικανές να με οδηγήσουν στο μέλλον.

 Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει κάτι. Ούτε και πρόκειται ποτέ να μας συμπαρασταθεί, αν εμείς δεν δουλεύουμε γι’ αυτό νυχθημερόν. 

 Αλλά αυτή η αντίληψη, που την έχουμε βιώσει και στο παρελθόν και στο απώτερο και στο πρόσφατο, που θέλει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις με μοναδικό εφόδιο το δίκιο μας, δεν μας πάει πουθενά. Ούτε βέβαια αποτελεί στρατηγική η αποφυγή του πολιτικού κόστους. 

 Ως πολιτικοί, ως πολίτες θα έλεγα πρωτίστως, έχουμε χρέος να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

 Όσο και να μας πονά.

 Και η αλήθεια είναι ότι, τα μηνύματα της δεκάχρονης κρίσης, δυστυχώς δεν τα έλαβε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

 Ας κοιτάξουμε γύρω μας.

 Η δημοκρατία είναι σε υποχώρηση.

 Τα δικαιώματα, ανθρώπινα, πολιτικά, πλήττονται καθημερινά.

 Οι πολίτες, αμέτοχοι στις αποφάσεις που τους αφορούν.

 Το χρήμα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον κόσμο, συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων ισχυρών.

 Οι αδικίες και οι ανισότητες εντείνονται διαρκώς.

 Οι κλιματική κρίση οξύνεται.

 Η ζωή μας φτηναίνει,

 Μεγάλοι δημοκρατικοί σχηματισμοί, όπως η ΕΕ, αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόβλημα, με ευθύνη μιας συντηρητικής ελίτ.

 Την ίδια ώρα, 

Μεγάλες χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, επιχειρούν να διαμορφώσουν όρους ισχυρούς για τα συμφέροντά τους, σήμερα και στο μέλλον.

 Και ακόμη περισσότερο, αναδεικνύονται αυταρχικοί ηγέτες, που στο όνομα των λαών τους, επιχειρούν να υπηρετήσουν τη δική τους εξουσία, την οποία βλέπουν ως λάφυρο.

 Η απάντηση σε όλα αυτά, δεν είναι η εσωστρέφεια, η μιζέρια, η παραίτηση, ο εθνικισμός, ο φασισμός και ο ρατσισμός, η ξενοφοβία.

 Δεν είναι η επικράτηση του αυταρχισμού και της βίας. 

 Ούτε και η αναζήτηση δήθεν σωτήρων και μεσσιών.

 Η απάντηση είναι,

Περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή του πολίτη, θεσμοί που λειτουργούν δημοκρατικά, κοινωνία που χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή και αίσθηση ευθύνης και συλλογικότητας. 

 Η απάντηση είναι,

Δημοκρατική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική. 

 Μικρές χώρες, με αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. 

 Ούτε τους χειρότερους εχθρούς τους.

 Παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους και απολαμβάνουν του σεβασμού όλων.

 Φίλες και φίλοι,

 Η Αχαΐα, η Ελλάδα,

 Χρειάζονται όραμα και σχέδιο,

 Χρειάζονται συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων,

 Χρειάζονται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αδικιών, για κοινωνική συνοχή, για να βάλουμε την Ελλάδα οριστικά στον χάρτη των χωρών που μπορούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα του μέλλοντος και πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

 Γι’ αυτό δεν θα κουραστώ ποτέ να επισημαίνω το αυτονόητο: 

 Είναι αδήριτη ανάγκη, όρος επιβίωσης του Ελληνισμού, η αλλαγή πορείας.

 Η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, Ελλάδας.

 Εμείς οι δημοκράτες σοσιαλιστές, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε γι’ αυτό. Σε αυτήν την προσπάθεια θα με έχετε πάντα συνοδοιπόρο.

 Οτιδήποτε άλλο, μας καθιστά εκ των πραγμάτων αχρείαστους. 

 Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή χρονιά, δημιουργική, με υγεία πάντα για εσάς και τις οικογένειές σας.

 Χρόνια πολλά”.