Τοπικά

Παρέμβαση της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος στο νέο νόμο που αφορά στους αιρετούς

Γράφτηκε από westcity team
       

Δυναμικά ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο ΔΣ της ΠΕΔΔΕ, αφού από την δεύτερη κιόλας συνεδρίαση του, αποφάσισε να ασχοληθεί με χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τους αιρετούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δυσχεραίνουν σοβαρά το έργο τους.

Ομόφωνα αποφάσισαν να αποστείλουν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τεκμηριωμένη  πρόταση τροπολογιών στο νόμο που αφορά τους Αιρετούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την λήψη αποφάσεων και τις διαδικασίες ελέγχου .

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά για τις δικογραφίες που αφορούν σε ποινικό έλεγχο δημοτικών συμβουλίων για αποφάσεις που έλαβαν και κρίθηκαν παράνομες κατά τη διαδικασία υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας και που συνεχώς πυκνώνουν.

Είναι επίσης γνωστό το ότι εφόσον οι κατηγορούμενοι αιρετοί παραπεμφθούν με αμετάκλητο βούλευμα που τους επιβάλλει περιοριστικό όρο, τότε τίθενται σε αργία.

Δεδομένης της καθυστέρησης απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης, όσοι τίθενται σε αργία μπορεί να απολέσουν τουλάχιστον 1-2 εκλογικές περιόδους, δηλαδή 4-8 έτη, ενώ στιγματίζονται ανεπανόρθωτα.

Οι περιπτώσεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για λήψη νομοθετικών μέτρων στις περιπτώσεις που αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ακυρώνονται κατά τον έλεγχο νομιμότητας και δεν υλοποιούνται, ειδάλλως, οι τώρα επαπειλούμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις είναι βαριά δυσανάλογες. Είναι  επίσης γνωστό το ότι εφόσον οι κατηγορούμενοι παραπεμφθούν με αμετάκλητο βούλευμα που τους επιβάλλει περιοριστικό όρο, τότε τίθενται σε αργία.

Μάλιστα το Δ.Σ. κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών για να αρθούν οι παραπάνω αδικίες.

/* ]]> */