Τοπικά

Άμεσα μέτρα για το κυκλοφοριακό στην Κ. Αχαΐα- Σε δεύτερο χρόνο η β’ φάση της ανάπλασης

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μετά από έξι και πλέον ώρες συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας του μείζονος θέματος της μελέτης της β’ φάσης της ανάπλασης, αναδείχτηκε πως πρόκειται για ένα έργο που είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…”.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην οποία παρέστησαν και έκαναν παρεμβάσεις και εκπρόσωποι παραγωγικών κι άλλων φορέων της περιοχής, επισημάνθηκε πως η μελέτη της β’ φάσης της ανάπλασης περιλαμβάνει αρκετά προβληματικά σημεία και πως αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Καίριο “τρωτό” σημείο της μελέτης είναι η παντελής απουσία πρόβλεψης για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, ένα θέμα που ήδη ταλαιπωρεί κατοίκους και καταστηματάρχες.

Όπως επισημάνθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μετά και από επαφές που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών και βελτιωτικών παρεμβάσεων στη μελέτη, ενώ την ίδια ώρα είναι αδύνατη η δημοπράτηση του έργου αφού χρειάζεται η ιδία συμμετοχή του Δήμου με ποσό περίπου 500.000 ευρώ τα οποία θα πρέπει να “δεσμευτούν” από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.

Μετά από όλα αυτά τα εμπόδια ελήφθη απόφαση να αναληφθούν σε πρώτη φάση και μάλιστα άμεσα, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή θα έλθει σε επαφή με ιδιοκτήτες οικοπέδων στο πλαίσιο αναζήτησης χώρων για τη δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και στην αξιοποίηση οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου.

Ακόμη, αναμένεται να δρομολογηθεί η τοποθέτηση σηματοδότησης, η πεζοδρόμηση οδών είτε μόνιμα είτε εκ περιτροπής, ενώ θα ζητηθεί και η συνεργασία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση της αστυνόμευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της Πατρών- Πύργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων για τον σημερινό συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, στον οποίο τη δημοτική Αρχή θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Παναγιώτης Κουνάβης, καθώς ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές και για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά στο Φράγμα Πείρου-Παράπειρου, λόγω παρέλευσης της ώρας αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αν και επισημάνθηκε πως η θέση της δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί διαδημοτικός φορέας για το νερό.