Τοπικά

Διαμαρτυρίες και πολιτικές απειλές για τους σταθμούς φιλοξενίας μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα

κινούνται ελεύθερα στη χώρα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Εκρήξεις προκάλεσε σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία δύο τουλάχιστον κέντρων υποδοχής μεταναστών σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας…

…ενώ η δημοτική αρχή της Πάτρας εκμεταλλεύθηκε πολιτικά την περίπτωση, μολονότι η περιοχή δεν εμπλέκεται.

Τόσο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αλλά και στενοί του συνεργάτες, επιχειρούν να αυξήσουν τα πολιτικά τους ερείσματα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό.

Μέσα από ξαναζεσταμένα αντιαμερικανικά αισθήματα και προωθώντας το αίτημα για παροχή ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες όπου έχουν εμπλοκή ΗΠΑ και σύμμαχοι.

Χθες ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Ανδρέας Αντωνόπουλος εξαπέλυσε μύδρους καταγγέλλοντας την πολιτική ασύλου με το… σταγονόμετρο αλλά και τα σχέδια να δημιουργηθούν πολλές “μικρές Μόριες” μέσα από τα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα τα οποία κατήγγειλε ότι θα λειτουργούν ως «hotspots».

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Εκτός από τη δημοτική αρχή της Πάτρας, την αφορμή προκειμένου να ρίξει τις δικές του ρουκέτες κατά της κυβέρνησης για την επισημοποίηση της δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ‘Αιγαίο’ στο Επιτάλιο βρήκε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Ο δήμαρχος συμμετείχε στη σύσκεψη προχθές στο υπουργείο Εσωτερικών και υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Στη σύσκεψη παρευρεθήκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Θεοδώρα Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος. “Δεν παίρνουμε εντέλλεσθε από κανέναν. Δημοτικά συμβούλια και φορείς στον Πύργο τουλάχιστον είναι ενάντια. Δημιουργώντας αποθήκες ψυχών δεν λύνεται το μεταναστευτικό, προχωράμε στην διοργάνωση δημοψηφίσματος και σε κινητοποιήσεις, θα μας βρουν απέναντι και να μην δούμε ευαισθησίες για δήθεν πρόσφυγες…” δήλωσε καταγγέλλοντας:

“Στην Ηλεία έχουμε 5.000 μετανάστες στον Κάμπο. Δηλαδή ότι αντιστοιχεί με το 1% στην Περιφέρεια θα το πάρει η Ηλεία; Εχουμε ήδη 400 ανθρώπους στη Μυρσίνη και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Αλκατράζ 1500 ανθρώπων; To Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Επιταλίου στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Είστε ανοργάνωτοι, απροετοίμαστοι και αφερέγγυοι απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας. Και πετάτε το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε το ίδιο και στην περιοχή μας».

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Αύριο Κυριακή 12 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας με θέμα τη δημιουργία δομής προσφύγων-μεταναστών στη θέση «Αγρίλος» όπως αποφάσισε η σύσκεψη των αρχηγών παρατάξεων του Δήμου Αμφιλοχίας, νωρίτερα χθες το πρωί, μετά την κατεπείγουσα σύγκληση του ΔΣ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.”Η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη και από την πλευρά της θα γίνει προσπάθεια ακύρωσης προβάλλοντας τόσο το ιδιοκτησιακό, περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό και το θρησκευτικό χαρακτήρα της περιοχής ακόμη και με κινητοποιήσεις” αναφέρει στην “Π” ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας.

Απο το εξωτερικό όπου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος δέχθηκε ήδη πιέσεις από αιρετούς για το θέμα, ξεκαθαρίζει ότι η αντίδραση θα έρθει μόνο όταν επισημοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού με τους αριθμούς των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Δυτική Ελλάδα αλλά και τις προδιαγραφές των κέντρων και τις περιοχές που αυτά προτείνεται να χωροθετηθούν.

Εντός των επόμενων ωρών ή 24ωρου ο κ. Φαρμάκης πρόκειται να κάνει δήλωση για αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι η επίσημη αντίδραση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης θα έρθει όταν θα δοθεί προς διαβούλευση το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσφυγικό χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, επισημαίνοντας ότι η θεωρία για κλειστού τύπου κέντρα αιτούντων άσυλο δεν έχει έρεισμα και το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο κεντρικά κυβερνητικά όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης στην ανθρωπιστική του διάσταση.

pelop.gr