Τοπικά

Αχαΐα: Πέφτουν μπαστούνια και θωρακίζονται οι ακτές

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην τελευταία φάση πριν την έναρξή του, με την επίβλεψη της Περιφέρειας…

…βρίσκεται το μεγάλο και αναγκαίο έργο αντιδιάβρωσης ακτών της Δυτικής Αχαΐας, με μελέτη έτοιμη που αποτελεί κατά βάση τη συνέχεια της παλιάς «Ρογκάν».

Ο σχεδιασμός των υπευθύνων θέλει τις εργασίες να εκτελούνται πρώτα σε τμήματα που εμφανίζονται πολύ μεγάλες ζημιές, όπως στον Κάτω Αλισσό, αριστερά του ποταμού «Πείρου» και δεξιά με προβολή από πέτρες, για ν’ ακολουθήσει η πλατεία με έξι μπαστούνια κυματοθραύστες των 80 μέτρων ο καθένας και ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ολόκληρο το έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης θα επεκταθεί σε συνολικό μήκος 13,6χλμ, από τις περιοχές Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων και Τσουκαλεΐκων και θα καταλήγει στα Αλισσούς και στα Νιφορέικα μέχρι την αρχή του Καλαμακίου, όπου έχει καταγραφεί εκτεταμένη διάβρωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Σκοπός είναι το να προστατευθούν οι ακτές, οι οικιστικές και τουριστικές περιοχές, στις οποίες βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις και αυτό περιλαμβάνει η μελέτη των Γραφείων «Ρογκάν» και «Γεωργίου Πατρινέλη» κόστους 468.800 ευρώ, μέσα από γεωτεχνικές έρευνες, προσδιορισμό παραμέτρων αλλά και παρεμβάσεων βελτίωσης του εδάφους θεμελίωσης.

Οι εργασίες δεν θα είναι τίποτε άλλο από κυματοθραύστες, θωράκισης της ακτογραμμής και εγκάρσιοι πρόβολοι, βάσει αποτύπωσης, όπως Τοπογραφικής και Βυθομετρικής με τους ανάλογους περιβαλλοντικούς όρους.

Τα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνουν ανά περιοχή:

> Καλαμάκι – Νιφοραίικα:

– Εντεκα έξαλλους κυματοθραύστες μήκους 80 μέτρων, σε δύο φάσεις κατασκευής.

– Εργο διευθέτησης στερεομεταφοράς – κυματοθραύστης μήκους 326 μέτρων.

– Θωράκιση μήκους 392 μέτρων

Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 5.766.000 ευρώ.

> Αλισσός:

– Θωράκιση μήκους 93 μέτρων.

– Θωράκιση μήκους 100 μέτρων.

– Ενας εγκάρσιος πρόβολος, μήκους στέψης από 28.5 μέτρα.

– Ενας εγκάρσιος πρόβολος, μήκους στέψης από 30 μέτρα.

– Πέντε έξαλλοι κυματοθραύστες, μήκους στέψης 80 μέτρων, σε δύο φάσεις κατασκευής.

Ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 2.108.000 ευρώ.

pelop.gr