Τοπικά

«Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή»- Ξεκινά η λειτουργία του θεματικού πάρκου

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

«Αυτή η συνεργασία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Ένα “ηχηρό”, μήνυμα: Όχι άλλες άδικες ανθρωποθυσίες στην άσφαλτο! Όχι άλλα χαμένα όνειρα και ελπίδες, από βιασύνη, απροσεξία ή άγνοια των κανόνων οδικής ασφάλειας!».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης άνοιξε σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 τη Συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου με θέμα: «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή». Πρόκειται για μία δράση που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με στόχο οι αυριανοί πολίτες να αποκτήσουν παιδεία και να εξοικειωθούν με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

«Το ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας είναι τεράστιο. Το λέμε και το συζητάμε χρόνια και χρόνια. Και ναι, κάνουμε προόδους. Όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε και θα μπορούσαμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό και η ευθύνη όλων όσων εκπροσωπούμε την κοινωνία και λειτουργούμε υπέρ της κοινωνίας, είναι διαρκής. Και πρέπει να εκφράζεται μέσα από δράσεις όπως αυτή που συνδιοργανώνεται από την Αστυνομική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στους στόχους της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, τονίζοντας:

«Ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, έχουμε συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, διότι αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας.

Ποντάρουμε στους αυριανούς πολίτες – οδηγούς, που θα έχουν καλλιεργήσει από τα πρώτα τους σχολικά χρόνια την οδική ασφάλεια έτσι ώστε να αναβαθμίσουν το επίπεδο της κυκλοφοριακής κουλτούρας της κοινωνίας μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του θεματικού πάρκου προσθέτοντας ότι «στελεχώνεται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το εκπαιδευτικό κομμάτι αναλαμβάνουν καταρτισμένοι Αξιωματικοί των υπηρεσιών Τροχαίας, ενώ οι τρεις βιωματικές – διαδραστικές δραστηριότητες έχουν σχεδιασθεί με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης από την Υπηρεσία μας με την επιστημονική καθοδήγηση των συνδιοργανωτών μας».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, είναι η θεματική ενασχόληση πάνω στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και κυρίως της κυκλοφοριακής αγωγής. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι η παρέμβαση, η οποία γίνεται μέσα από αυτό το πρόγραμμα αφορά στην πρώιμη παιδική ηλικία, μαθητές δηλαδή των μεσαίων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Αυτό γίνεται επειδή θεωρούμε ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής αποτελούν πάνω απ’ όλα ζήτημα Παιδείας. Μόνο αν μάθουν τα παιδιά από πολύ νωρίς θα μπορέσουν να ενσωματώσουν βασικές αρχές και αξίες. Ποντάρουμε στην επόμενη γενιά για να διαμορφώσει έναν κόσμο όπως τους αξίζει».

Συνεχίζοντας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Ανδρέας Φίλιας υπογράμμισε: «Είναι αλήθεια ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι επίκαιρη, πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, όπου σημειώνονται τροχαία δυστυχήματα με απώλειες ανθρώπινων ψυχών. Η προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται μέσα από τις δομές της εκπαίδευσης, αλλά και της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της περιφερειακής Αρχής, για ένα καλύτερο αύριο».

Τέλος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ.ΚΕ.Σ. Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτριος Σεμιτέκος εξέφρασε την ελπίδα, μέσα από αυτή τη δράση, να συμβάλλουν στη δραστική μείωση των οδικών ατυχημάτων, τονίζοντας: «Συμπληρωματικά θα ήθελα να τονίσω με την έννοια της αειφορίας, πόσο σημαντικό είναι από μικρή ηλικία οι μαθητές να γνωρίζουν πώς θα κυκλοφορούν στο δρόμο, να έρχονται στη θέση του άλλου, αλλά και να αναπτύξουν υπευθυνότητα για τις πράξεις, για τον εαυτό μας και απέναντι στους άλλους».

Το περιεχόμενο του Θεματικό Πάρκου

Το Θεματικό Πάρκο με θέμα: «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή». περιλαμβάνει τον τάπητα «μαθαίνω να κυκλοφορώ», που μοιάζει με επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά έχει το μέγεθος ενός δωματίου. Επίσης, το τηλεπαιχνίδι buzzer, όπου τα παιδιά απαντούν σε ερωτήσεις για την οδική ασφάλεια και το παιχνίδι «βρες το σήμα» , όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν βασικές πινακίδες κυκλοφορίας. Στο τέλος του παιχνιδιού θα λειτουργεί εργαστήριο ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα αποτυπώνουν τις εντυπώσεις και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν από το θεματικό πάρκο.

Το θεματικό πάρκο θα λειτουργήσει στη Δυτική Ελλάδα από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και 7 Απριλίου 2020.  Αναμένεται να περάσουν τις πύλες του περίπου 5.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Θα ξεκινήσει από το Αγρίνιο, όπου θα λειτουργήσει από τις 9 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, στον πολιτιστικό χώρο της Λαχαναγοράς του Δήμου Αγρινίου.

Το Θεματικό Πάρκο εισηγήθηκε και συντονίζει ο Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ενώ υλοποιήθηκε με επιστημονική καθοδήγησή της υπεύθυνης δραστηριοτήτων – αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, δρ Άρτεμης Παπακωνσταντινοπούλου.