Τοπικά

Πάτρα: Ερευνητική επίσκεψη επενδυτικού ενδιαφέροντος

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πιο σύντομα από το αναμενόμενο εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για συνεργασίες με την Ελλάδα, μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα του μεταξιού.

Δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία τελωνείων και ζωνών ελεύθερου εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε τις επαφές της από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Φωκίωνα Ζαΐμη, παρουσία του διευθυντή του τελωνείου Πατρών, Διονύση Μαρκόπουλου, και του δημοτικού σύμβουλου Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου.

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων από και προς την Κίνα. Οι επισκέπτες εκτίμησαν ότι είναι εφικτή η σύνδεση τόσο δια θαλάσσης όσο και αεροπορικά (έγινε αναφορά στα αεροδρόμια του Αράξου και του Ακτίου). Ως προς τους θαλάσσιους διαδρόμους το ενδιαφέρον τους εντοπίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας και του Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, παρέθεσαν στοιχεία που δείχνουν ότι το 17% των εμπορευμάτων διακινούνται στην Κίνα μέσω των ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς, ανάλογα και με τα διακινούμενα προϊόντα.

Ο Φ. Ζαΐμης πρότεινε να γίνει νέα συνάντηση στο μέλλον με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών με την μορφή «μπίζνες το μπίζνες» και παρουσίασε στην κινεζική αντιπροσωπεία το προφίλ της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη της για το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» και το μοντέλο που θα ισχύσει στη Δυτική Ελλάδα. Οπως έγραψε η «Π» πρόσφατα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει στις 250 χιλιάδες το ποσό που θα καλείται να επενδύσει ένας επιχειρηματίας για να λάβει τα προνόμια που χορηγεί το πρόγραμμα ενώ το πλαφόν θα αυξηθεί για άλλες περιοχές. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν κάνει χρήση του προγράμματος στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν Κινέζοι.

Η κινεζική αντιπροσωπεία θα παραμείνει στη Δυτική Ελλάδα για λίγες ημέρες και θα έχει επαφές με φορείς.

pelop.gr