Τοπικά

Κουτρουμάνης: Aισιοδοξία για την οικονομία

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Απολογισμός του απερχόμενου προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου με αφορμή τις σημερινές εκλογές για τη νέα διοίκηση.

Πολιτική σταθερότητα την οποία σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει η νέα κυβέρνηση και επενδύσεις που μπορεί να έρθουν με το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί, είναι η βάση της σημερινής πορείας της οικονομίας για τον απερχόμενο πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου Γιώργο Κουτρουμάνη. Δηλώνει αισιόδοξος για την παράταξή του, τη Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων, για μια ακόμη νίκη στις κάλπες που στήνονται σήμερα και στην Πάτρα, για το Περιφερειακό Τμήμα και κεντρικά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Κύριε Κουτρουμάνη, μετά από δύο θητείες, δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος. Γιατί;

Πεποίθησή μου είναι ότι για όλα τα αιρετά αξιώματα, οι συνεχόμενες θητείες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δύο ή το πολύ τις τρεις. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι υπεραρκετό για την όποια προσφορά του καθενός μας. Έτσι δίνεται και η δυνατότητα να έρχονται νεότερα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες που σίγουρα έχουν να δώσουν κάτι περισσότερο. Ουδείς αναντικατάστατος γι αυτό και από τον Δεκέμβριο του 2016 είχα δηλώσει στα όργανα της ΔΗ.ΚΙ.Ο.-Σ, ότι σε αυτές τις εκλογές του 2019 δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος στο Περιφερειακό τμήμα. Μετά από εισήγησή μου, αποφασίσαμε τότε ο σημερινός Αντιπρόεδρος, ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, να τεθεί επικεφαλής της παράταξής μας, στις σημερινές εκλογές. Ενας εξαιρετικός Οικονομολόγος, με καλό βιογραφικό, ήθος και αξιοπρέπεια. Προσωπικά, παραμένω ενεργός, θα είμαι υποψήφιος στο Πανελλαδικό ψηφοδέλτιο, αξιοποιώντας πλέον και την εμπειρία μου από το τμήμα της Δυτικής Ελλάδας του ΟΕΕ ενώ στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο της ΔΗ. ΚΙ. Ο.-Σ στο Περιφερειακό μας τμήμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας εξαετίας, θεωρείτε ότι πετύχατε;

Οι συνάδελφοι οικονομολόγοι και τις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις έδωσαν υψηλά ποσοστά στην παράταξή μας της τάξεως του 56-57%. Καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας μας, είχαμε άριστη συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις, ακούγοντας με σεβασμό τις θέσεις και τις προτάσεις τους και όλοι μαζί εκτιμώ ότι πετύχαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους στόχους μας, προάσπιση των συμφερόντων του οικονομολόγου και ανάδειξη των οικονομικών προβλημάτων της περιοχής, παράλληλά με την υποβολή συγκεκριμένων τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία. Ολα αυτά τα χρόνια, που άλλαξαν τα πάντα στην λογιστική, την εμπορική και την φορολογική νομοθεσία, σταθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους οικονομολόγους, λογιστές φοροτεχνικούς με σωρεία επιμορφωτικών σεμιναρίων, με τους καλύτερους εισηγητές, απαραίτητα για την επιμόρφωσή τους. Διοργανώσαμε εκδηλώσεις, συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις άλλων φορέων της περιοχής μας και σε συνέδρια, με πάντα τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη τοπικά, περιφερειακά αλλά και γενικότερα.

Για τις δραστηριότητες του ΟΕΕ, όπου και εκεί η παράταξή σας έχει την προεδρία τα τελευταία χρόνια;

Για 5 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις επί 15 ολόκληρα χρόνια, μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι με την ψήφο τους και την αναδεικνύουν πρώτη με διαφορά που σημαίνει ότι υπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των οικονομολόγων και προτείνει ουσιαστικές, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της Οικονομίας. Η Ελληνική πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει δίπλα της έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Ολα αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο, συμμετείχε σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής στα νομοσχέδια που μας αφορούσαν, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για να επιστρέψουμε σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Μαζί σχεδόν με όλες τις επιστημονικές επαγγελματικές τάξεις, ήμασταν αντίθετοι στον «νόμο Κατρούγκαλου» και προτείναμε λύσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δημεύει τα εισοδήματα των επαγγελματιών. Δεν εισακουστήκαμε και δυστυχώς δικαιωθήκαμε για τις θέσεις μας από τον Σύμβουλο της Επικράτειας, κηρύσσοντας Αντισυνταγματικό τον νόμο. Μετά από παρέμβασή μας, ενισχύθηκε ο ρόλος του λογιστή – φοροτεχνικού, με την καθιέρωση της υπογραφής των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και των φορολογικών δηλώσεων από πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς Α’ τάξης. Ενισχύθηκε ο ρόλος του οικονομολόγου στο Δημόσιο τομέα, όπου πετύχαμε στις οικονομικές υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου να προσλαμβάνονται για εργασία πρωτίστως οι οικονομολόγοι. Εξασφαλίσαμε την ενίσχυση της διδασκαλίας των οικονομικών στο λύκειο και στην επόμενη θητεία μας, έχουμε ακόμα περισσότερα να κάνουμε…

Θεωρείτε ότι η χώρα βρίσκεται σε απαρέγκλιτη πορεία επιστροφής στην «κανονικότητα»;

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την ομαλότητα της οικονομίας της κάθε χώρας αλλά και το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα. Σήμερα, συγκριτικά με το παρελθόν, έχουμε στη χώρα μας κατ’ αρχήν σταθερότητα στο πολιτικό μας σύστημα, γεγονός που θα επηρεάσει πέραν των άλλων παραγόντων την προσέλκυση επενδύσεων στην πατρίδα μας. Με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία και εξ΄αυτού του λόγου δεν θα οδηγούμαστε σε απανωτές εκλογές, με όλες τις αρνητικές επιδράσεις στην Ελληνική Οικονομία, όπως γινόταν στο παρελθόν. Από την παρατεταμένη κρίση διδαχθήκαμε πολλά και η κοινωνία μας έχει πλέον ωριμάσει, δεν παραπλανιέται από τις λαϊκιστικές πολιτικές των κομμάτων, που μας οδήγησαν στην παραλίγο έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ. Η ίδια η ελληνική κοινωνία απέκλεισε από το Κοινοβούλιο το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και ανάγκασε τα κόμματα να εκσυγχρονιστούν και να προσγειωθούν στον ρεαλισμό. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο 2012- 2014, όπου έταζε λαγούς με πετραχήλια και έδιωχνε τους επενδυτές και τα κεφάλαια από τη χώρα. Η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε στη εξουσία μια κυβέρνηση με συντριπτικά υψηλά ποσοστά του 40% και σήμερα έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση συγκριτικά με το παρελθόν, που σημαίνει ότι υπάρχουν οι προοπτικές για πολιτική σταθερότητα στα επόμενα χρόνια.

Προφανώς και από τον επιστημονικό χώρο σας πολλοί είναι οι νέοι που έχουν αποδράσει στο εξωτερικό. Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;

Εχετε δίκιο, συνάδελφοι οικονομολόγοι όλα αυτά τα χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για εργασία με καλές αποδοχές, αλλά τους λείπει η πατρίδα, η οικογένειά, οι φίλοι τους που δεν αναπληρώνονται με αντάλλαγμα. Πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε ένα πρόγραμμα επιστροφής στη χώρα μας 500 επιστημόνων με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ μέσω του Brain Greece, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς. Το πρόγραμμα στόχο έχει Ελληνες του εξωτερικού να φέρουν στη χώρα την τεχνογνωσία που απέκτησαν εκεί. Το δε κόστος της μισθοδοσίας τους επιχορηγείται σε ποσοστό 70% από κονδύλια ΕΣΠΑ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους δώδεκα μήνες στην επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Η εξαγγελία είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους οικονομολόγους και τους νέους επιστήμονες θα προκύψει από τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας και από τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Τι θα θέλατε να πείτε στους συναδέλφους ενόψει της εκλογικής διαδικασίας σήμερα;

Καλούμε τους συναδέλφους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Να κρίνουν αυστηρά τη ΔΗ.ΚΙ.Ο.-Σ, την παράταξη που υπηρετώ για πολλά χρόνια, καθώς και όλες τις παρατάξεις, αλλά και όλους εμάς που τις εκπροσωπούμε για αυτά που κάναμε, αλλά και για αυτά που δεν κάναμε. Σε αυτή τη φάση που η Ελληνική Οικονομία ανακάμπτει και επανέρχεται η αισιοδοξία στην κοινωνία, ο επιστημονικός μας φορέας χρειάζεται εκπροσώπηση από μια παράταξη που να γνωρίζει πώς να διεκδικεί και να επιτυγχάνει τους στόχους.

pelop.gr