Τοπικά

Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα: Φόρος τιμής στους ήρωες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το πάνδημο μνημοσύνο για τους καλαβρυτινούς ήρωες, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τελείται αυτή την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου.

Την κεντρική ομιλία, την Πέμπτη, στον καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων, κατά την τέλεση του ιερού μνημόσυνου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα κάνει ο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλειος Καρδάσης.
Θα ακολουθήσει η μετάβαση, με πομπή, από τον Καθεδρικό Ναό στον Τόπο Εκτέλεσης, όπου θα τελεστούν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Λίγο πριν την τελική ευθεία των φετινών εκδηλώσεων για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 π.μ., στον Ναό Αγίων Θεοδώρων Βραχνίου θα τελεστεί μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής στο χωριό, στις 10-12-1943.
Επίσης αύριο και ώρα 10.00 π.μ., στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Μέγα Σπήλαιο, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες μοναχούς και επισκέπτες στις 8-12-1943.
Κυριακή 8/12/2019, ώρα 11:00 πμ. στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είναι η αφετηρία του Δρόμο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος του αγώνα που γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Αθλησης Δήμου Καλαβρύτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

>Κυριακή 8 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους ομαδικά εκτελεσθέντες των χωριών Ρωγών και Κερπινής, θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής 8/12/1943, περιλαμβάνουν την τέλεση μνημόσυνου, ώρα 9:00 πμ. στον Ναό Αγίας Παρασκευής Κερπινής και ώρα 10;00 πμ. στον Ναό Αγίας Βαρβάρας Ρωγών.
>Τη Δευτέρα, 9/12, ώρα 09.00 πμ στο Ναό Αγίας Αννης Σκεπαστού τελείται δοξολογία για τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου 1943 και ώρα 15.00 μμ στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων διεξάγεται φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου της ΑΕ Καλαβρύτων και της Ομάδας ων Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.
>Την Τρίτη 10/12 και ώρα 11.00 πμ. στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Αυχένας Πριολίθου γίνεται επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10-12-1943.
>Την Τετάρτη ώρα 7.30 μμ στο «Πέτρινο» στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων γίνεται η μουσική εκδήλωση «Μη λησμονάτε τη χώρα μου» με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.
>Την Πέμπτη 12/12 ώρα 10.00 πμ. στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων διεξάγεται ο «Πορεία μνήμης» με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων και ώρα 19.30 μμ. στο “Πέτρινο” διεξάγεται η εκδήλωση για το διαγωνισμό “Άθλον ποιήσεως Γιάννης & Λένα Στρέφη – Κουτσοχέρα». Η εκδήλωση ξεκινά με το δρώμενο “Όταν ο πόνος γίνεται λόγος και ο λόγος τραγούδι”, από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καστριτσίου και συνεχίζει με απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ

Εκδήλωση µε θέµα «Από το Μηδέν στο Αύριο – 76 χρόνια µετά» θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη 12 ∆εκεµβρίου και ώρα 11 π.µ., στα Καλάβρυτα από την Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας.
Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Kalavrita Canyon» και περιλαμβάνει:
>Εναρξη με μουσικά θέµατα από τη φημισμένη Φιλαρµονική Ορχήστρα Καλαβρύτων,
>εισαγωγή του Ευθ. Βαζαίου, προέδρου της Ενωσης Καλαβρυτινών και χαιρετισμό του δημάρχου Αθ. Παπαδόπουλου.
Θα ακολουθήσουν σύντοµοι χαιρετισµοί των προέδρων του ∆ηµοτικού Μουσείου και Ενωσης Θυµάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος Τιµή ‘σ’ αυτούς που στέριωσαν την πόλη’ και
> οµιλία «Από το Μηδέν στο Αύριο» – Μαρία Γεωργαντά Καρύδη.
>Βίντεο και βιωµατικές µαρτυρίες εγκλεισθέντων Σχολείου και συζήτηση µε το κοινό
Την εκδήλωση συντονίζει η δηµοσιογράφος Βασιλική Αθανασοπούλου.