Τοπικά

Η. Θεοδωρόπουλος : Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στο Οικονομικό Επιμελητήριο και ο “δεσμός” του με τη Δυτική Αχαΐα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Για τις εκλογές του της 15ης Δεκεμβρίου στο Οικονομικό Επιμελητήριο μίλησε ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, καθώς και για τους στόχους και το όραμα της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΗ. ΚΙ. Ο. ) 

Ο Θεοδωρόπουλος Ηλίας είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε) και κάτοχος Μεταπτυχιακών διπλωμάτων στην Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας MSc από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2005 απασχολείται είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Διαθέτει διδακτική εμπειρία σε Τ.Ε.Ι, Δ.Ι.Ε.Κ και Κε.Δι.Βι.Μ. Από το 2010 εκλέγεται στα όργανα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και από το 2016 είναι Αντιπρόεδρος του 10ου Περιφερειακού Τμήματος. Είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ε.Π Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών ( Σ.Κ.Π ), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Ποιος ο ρόλος ενός ενεργού Επιμελητηρίου  στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα μέλη του;

Ένα ενεργό Επιμελητήριο σίγουρα οφείλει να προασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου. Επίσης πρέπει να δίνει έμφαση στην ενημέρωση και διαρκή επιμόρφωση των μελών του. Εκτός των προαναφερθέντων, τα οποία το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας εξυπηρετεί σε υψηλό επίπεδο, έχει και ενεργό ρόλο έναντι της πολιτείας και της κοινωνίας. Το ΟΕΕ αποτελεί θεσμοθετημένο επιστημονικό σύμβουλο παρεμβαίνοντας και γνωμοδοτώντας σε καίριους τομείς της εθνικής οικονομίας όπως στη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος,  στην αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και σε πολλά ακόμα θέματα που άπτονται της οικονομικής ζωής της χώρας.

Στην οικονομία, η πρώτη περίοδος της κρίσης άφησε τα σημάδια της, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και brain drain. Βρισκόμαστε σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα και για ποια εισοδηματικά στρώματα;

Τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν δύσκολα για όλους και κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάκαμψης. Πληθώρα δεικτών δείχνουν την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων για την Ελλάδα. Υπάρχει όμως απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ανάκαμψη σε όλους τους πολίτες. Η μεγέθυνση της οικονομίας με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις θα είναι προς όφελος όλων και γι’ αυτό θα πρέπει να προσελκυθούν επενδύσεις, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να διαμορφωθεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον.  Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως διαχρονικά παρατηρείται ότι πρώτα σε κάθε κρίση πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα και αυτά είναι που ωφελούνται τελευταία από την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση και να ασκήσει υπεύθυνη και κοστολογημένη κοινωνική πολιτική.

Κατά την τελευταία περίοδο της κρίσης, κλάδοι της μεσαίας τάξης, οικονομολόγοι, μηχανικοί, νομικοί και ιατρικά επαγγέλματα, δέχθηκαν πίεση. Ποια είναι τα όρια του δικαίου όσον αφορά στην φορολογική αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης;

Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, σε σημείο που απειλούν και τα φορολογικά έσοδα αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, οι πρόσφατες μειώσεις φόρων αναμένεται να διορθώσουν σε μεγάλο βαθμό τα αντικίνητρα που δημιουργούσε η φορολογική πολιτική των προηγούμενων ετών. Η αύξηση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και θα βελτιώσει τα επίπεδα φορολογικής δικαιοσύνης.

Επιστροφή στο θέμα με τα ψηφοδέλτια για το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του ΟΕΕ, ποιος είναι ή πρέπει να είναι ο ρόλος των κομμάτων στην συγκρότησή τους; Είναι η πρόταση της παράταξής σας συσπειρωτική και ενωτική για ευρύτερες δυνάμεις;

Και σε αυτή την εκλογική διαδικασία η συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο) δεν έγινε με βάση κομματικά κριτήρια. Πρωταρχικός μας στόχος παρέμεινε το κοινό όραμα για το Οικονομικό Επιμελητήριο και το πως θα στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο με αξιόλογους συναδέλφους. Στο ψηφοδέλτιο μας εκπροσωπούνται οι περισσότεροι τομείς του οικονομολογικού επαγγέλματος και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρχουν υποψήφιοι και από τις τρεις περιφερειακές ενότητες (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία). Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω πως η ΔΗ.ΚΙ.Ο παρά την αυτοδυναμία της το 2016 πρότεινε αναλογικό προεδρείο στις υπόλοιπες παρατάξεις και οι περισσότερες αποφάσεις του Περιφερειακού μας Τμήματος λήφθηκαν με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία αν όχι ομόφωνα. Επομένως προκύπτει ξεκάθαρα πως μπορεί ο καθένας να έχει τις κομματικές καταβολές του, άλλος σε μεγαλύτερο άλλος σε μικρότερο βαθμό, αλλά προσπαθούμε και καταφέρνουμε να προτάσσουμε τον ρόλο του ΟΕΕ ως ενός αξιόπιστου επιστημονικού φορέα.

Τι σχεδιάζετε για την επόμενη ημέρα εφόσον η ΔΗ.ΚΙ.Ο επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές του 10ου Περιφερειακού Τμήματος;

Θα συνεχίσουμε σίγουρα το επιτυχημένο έργο μας και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όποιους τομείς χρειάζεται με την συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντικό βάρος θα δείξουμε στην επιμόρφωση των μελών μας προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα και υπεύθυνα καθώς δραστηριοποιούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επιπλέον, θα δώσουμε έμφαση στους φοιτητές οικονομικών σχολών μέσω της πρακτικής άσκησης τους σε επιχειρήσεις καθώς και στην εκπαίδευση νέων πτυχιούχων οικονομικών σχολών ώστε να υπάρχει συνέχεια των ακαδημαϊκών σπουδών τους και της αγοράς εργασίας. Πολύ σημαντικός θα συνεχίσει να είναι ο ρόλος μας για την ανάδειξη τοπικών προβλημάτων και την καταπολέμηση τους, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς.

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη μας; Θα δούμε τα επόμενα χρόνια να βελτιώνονται κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες όπως για παράδειγμα η ανεργία και κυρίως η ανεργία που πλήττει τους νέους;

Προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν σίγουρα και για την χώρα αλλά και για την πόλη μας. Χρειάζεται όμως μία αξιόπιστη και σταθερή κυβέρνηση, στρατηγικό σχέδιο για το που και πως θα κινηθούμε ως χώρα και υπομονή από τους πολίτες. Πράγματι στην περιοχή μας καταγράφονται υψηλοί δείκτες ανεργίας οι οποίοι δεν γίνεται να μειωθούν άμεσα. Η ανεργία θα μειωθεί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την τόνωση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και προφανώς την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Για να συμβούν όμως όλα αυτά απαιτούνται τόσο οικονομικά μέτρα προφανώς για το σύνολο της χώρας όπως μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, όσο και έργα υποδομών για την περιοχή μας όπως σύνδεση του τρένου με το λιμάνι, ανάπτυξη εμπορικού λιμανιού, υλοποίηση νέας εθνική οδού Πατρών – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων και αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου. Αν τα επόμενα χρόνια δρομολογηθούν και υλοποιηθούν αυτά τα έργα είναι δεδομένο πως η Πάτρα θα γνωρίσει οικονομική άνθηση καθώς βρίσκεται σε προνομιακή θέση, έχει σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή και ΒΙΟ.ΠΑ και μπορεί παράλληλα να προσελκύσει τουρισμό θρησκευτικό, συνεδριακό και πολιτιστικό εκμεταλλευόμενη το Διεθνές Φεστιβάλ και το Καρναβάλι της.

Τέλος να αναφέρουμε ότι έχετε δεσμούς με την Δυτική Αχαΐα και έλκετε την καταγωγή σας από εκεί.

Δεσμούς ισχυρούς με την περιοχή έχω, όχι όμως καταγωγή. Η οικογένεια μου διαθέτει εξοχική κατοικία στον Αλισσό και εκεί έχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια. Συνεπώς έχω πολύ μεγάλο δέσιμο με την ευρύτερη περιοχή, πολλούς και καλούς φίλους και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία βρίσκομαι στην Δυτική Αχαΐα.

*Συνέντευξη στην Πελοπόννησο και τον Πάνο Σακελλαρόπουλο