Τοπικά

Επιστολή Δημάρχου Δ. Αχαΐας προς τους Δημότες για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΔ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δείτε την επιστολή του Δημάρχου Δ. Αχαΐας προς τους Δημότες για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΔ:

Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη,

πέρασαν δυόμιση μήνες από την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης του δήμου, μετά την εντολή που μας δώσατε στις εκλογές του Ιουνίου και νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθώ σε όλες και όλους εσάς.

Σήμερα θα σας μιλήσω για το νερό!

Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα από τα βασικότερα αγαθά στην ζωή μας είναι το νερό! Δυστυχώς όμως, αυτό το δώρο της φύσης, κάθε χρόνο κυρίως την περίοδο από το Πάσχα μέχρι και τον Οκτώβρη, για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω, δεν είναι διαθέσιμο, δεν έχουμε άφθονο και ποιοτικά ελεγμένο νερό.

Ποιοί είναι οι λόγοι που δεν έχουμε νερό; Δεν είναι αρκετό ή ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε δεν είναι ο καταλληλότερος; Η απάντηση είναι και τα δύο! Οι κυριότεροι λόγοι που δεν έχουμε νερό είναι οι εξής:

• Σε πέντε έξι κοινότητες ποσοτικά το νερό δεν είναι αρκετό.

• Τα δίκτυα ύδρευσης παρουσιάζουν πολλές βλάβες με συνέπεια μεγάλες ποσότητες νερού, λόγω των διαρροών, να πηγαίνουν χαμένες. Αυτή την περίοδο στο δίκτυο ύδρευσης έχουμε περίπου ογδόντα βλάβες!
• Σε πολλά σημεία του δικτύου, δεξαμενές, υδατόπυργους, έχουμε συνεχείς απώλειες νερού γιατί τα συστήματα επιτήρησης είναι χαλασμένα ή δεν είναι ρυθμισμένα σωστά.

• Σχεδόν σε όλη την έκταση του δήμου παρατηρείται το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων παροχών στο δίκτυο με συνέπεια μεγάλες ποσότητες νερού να μην καταγράφονται, να μην κοστολογούνται και να γίνεται κατασπατάληση του.

• Σχεδόν παντού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται αντικανονική χρήση του νερού, ποτίζοντας αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, την ίδια ώρα που οι γείτονες μας δεν έχουν νερό να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους!

• Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αλόγιστη χρήση, χωρίς να σκεφτόμαστε την αξία του νερού και τα χρήματα που απαιτούνται να το έχουμε στο σπίτι μας.

Αν σε όλα αυτά συμπληρώσουμε ότι η ΔΕΥΑΔ δεν έχει προσωπικό και πολλοί συνδημότες μας δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, τους οποίους η ΔΕΥΑΔ δεν έστελνε τακτικά, τότε εξηγείται γιατί φθάσαμε στην σημερινή εφιαλτική κατάσταση:

• Να μην έχουμε νερό ποιοτικά και ποσοτικά κατάλληλο να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

• Η ΔΕΥΑΔ είναι ουσιαστικά μια χρεοκοπημένη επιχείρηση αφού χρωστάει 2,3 εκατομμύρια € σε προμηθευτές, εργολάβους και ΔΕΗ.

• Από ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού χρωστάμε στη ΔΕΥΑΔ 2,7 εκατομμύρια €.

• Σήμερα δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας, το ηλεκτρικό ρεύμα, τους εργολάβους κλπ.

Η εφιαλτική αυτή κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αποδείχτηκε δυστυχώς ότι η εφαρμογή άφρονων πολιτικών μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Μία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβα προεκλογικά είναι η εξασφάλιση άφθονου και καλής ποιότητας νερού σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης, είναι απαραίτητη η γρήγορη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης σε μια σύγχρονη και πλήρως λειτουργική επιχείρηση.

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για το νερό που έχει στόχο να φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Έχουν στόχο να έχουμε άφθονο και ποιοτικά ελεγμένο νερό και να εξορθολογήσουν τη ΔΕΥΑΔ. Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, είναι δύσκολος και ανηφορικός! Θέλω όμως να προβληματιστούμε! Μας ταιριάζει σαν Δυτική Αχαΐα να μην έχουμε νερό; Μπορούμε να συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Θέλω να έχουμε μαζί μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης! Δεν θα επιτύχουμε να λύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα αν δεν έχουμε την δική σου θέληση, υπομονή και συμμετοχή! Επιθυμώ από την στιγμή που θα τελειώσεις την ανάγνωση αυτής της επιστολής να έρθεις μαζί μας, να αγωνιστούμε μαζί, να βάλουμε τέλος σε αυτή την κακή κατάσταση!

Το νερό που πίνουμε το αντλούμε από δεκάδες γεωτρήσεις. Για την άντλησή του χρησιμοποιούνται αντλητικά συγκροτήματα που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Οι γεωτρήσεις και τα αντλητικά χρειάζονται συντήρηση και επισκευές που έχουν κόστος. Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του νερού υφίστανται τακτικές βλάβες που η αποκατάστασή τους κοστίζει, οι έλεγχοι της ποιότητας του νερού έχουν κόστος. Συνεπώς ολόκληρο το σύστημα άντλησης, μεταφοράς και διανομής του νερού έχει κόστος. Το κόστος αυτό επιμερίζεται σε όλους μας, ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός.

Αγαπητέ συνδημότη,

Σου μιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας. Επί σειρά ετών είχε σταματήσει η έκδοση λογαριασμών νερού. Μεταξύ των δημοτών καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η πληρωμή του νερού είναι προαιρετική. Όποιος θέλει πληρώνει και όποιος θέλει δεν πληρώνει, χωρίς συνέπειες!

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Καλώ τους συνεπείς συνδημότες να συνεχίσουν την τακτική εξόφληση των λογαριασμών τους.

Καλώ τους συνδημότες που έχουν παλαιότερες οφειλές να προσέλθουν για να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Καλώ τους συνδημότες που διατηρούν παράνομες συνδέσεις να τις απενεργοποιήσουν αμέσως.

Καλώ όλους τους συνδημότες να κάνουν λογική χρήση του νερού και να μην το χρησιμοποιούν παράνομα για να ποτίζουν ελαιώνες, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες!

Μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί δημότες δύο κατηγοριών, δηλαδή αυτούς που είναι συνεπείς κι εκείνους που ζουν εις βάρος των συνεπών! Όλοι έχουμε δικαίωμα σε άφθονο και καλής ποιότητας νερό και όλοι έχουμε την υποχρέωση να εξοφλούμε τους λογαριασμούς ύδρευσης. Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις και η δυνατότητα της ΔΕΥΑΔ να γίνει ένας αξιόπιστος πάροχος νερού και μια καλά συγκροτημένη υπηρεσία, εξαρτάται αφενός από τη βούληση της δημοτικής αρχής και αφετέρου από τη συνέπεια όλων των συνδημοτών.

Ως δημοτική αρχή έχουμε την βούληση να οργανώσουμε την ΔΕΥΑΔ, να πατάξουμε τα νοσηρά φαινόμενα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, που την οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και να επιλύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού! Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας ως κοινωνία θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την προσωπική μου έκκληση. Στο θέμα της ύδρευσης γυρίζουμε τη σελίδα και την γυρίζουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ,

Σπύρος Ν. Μυλωνάς
Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας