Τοπικά

Οι παραδοχές και τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με ανοικτή επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο και καταθέτει τα αιτήματά του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“ΑΝΑΠΛΑΣΗ…..?

H μεγάλη εικόνα της πρωτεύουσας του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

  1. Γεωγραφικά κτισμένη σε ένα λόφο με θέα την θάλασσα.
  2. Ιστορικά εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής
  3. Τεράστιο παραλιακό μέτωπο
  4. Μοναδικό φυσικό κάλλος από Σ.Σ. μέχρι την παραλία -Λιμάνι Αλυκών
  5. Μικρά αναξιοποίητα σοκάκια στο κέντρο της πόλης (που η ανάπλαση δεν τα είδε)
  6. Φυσικά αναξιοποίητα περάσματα από την πόλη στην θάλασσα
  7. Μεγάλο ποσοστό του  πληθυσμού (σχεδόν ο μισός )μη εναρμονισμένοs με την σωστή λειτουργία της πόλης
  8. Έλλειψη ιστορικών κτιρίων (τελευταίο το Θεοδώρειο) με μοναδικό ,έως σήμερα!!! το Μερκούρη
  9. Έλλειψη μουσείων  (με μοναδικό και ελάχιστα αξιοποιημένο  το λαογραφικό μουσείο στα Νιφορέικα ),και επίσης το μουσείο φυσικής ιστορίας στου Λάππα.
  10. Έλλειψη ΤΕΙ η Σχολών που θα απαιτούσαν την μόνιμη στέγαση  και σίτιση φοιτητών.
  11. Η μεγάλη διαχρονική πίεση της πόλης από τα ΝΟΤΙΑ (αυτό είναι από μόνο του ένα κεφάλαιο)

Άρα παραμένει μέχρι σήμερα μόνο διοικητικός και εμπορικός προορισμός . Αυτό ως ένα βαθμό  διαμορφώνει το είδος του καταναλωτικού κοινού.

Οι περισσότεροι είναι  επαγγελματίες που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης την  κτηνοτροφία και εν μέρει με την  αλιεία επίσης κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραθεριστές που η αγοραστική τους   δύναμη είναι πολύ τονωτική για την εστίαση ,την διατροφή αλλά και αλλά επαγγέλματα .Η πόλη δεν μπορεί να προσέλκυση καταναλωτές από την μεγάλη τουριστική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή ( τουρίστες καταλυμάτων).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ

Το οποίο όμως δεν μπορεί να ανάδειξη  εδώ και  40 χρόνια παρόλα τα προγράμματα τις μελέτες και τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων.

Έλλειψη  στόχου στην οικονομία   έλλειψη  οράματος στην πολιτική

Η μικρή εικόνα

Από την πλατεία Δύμης έως την πλατειά Δημοκρατίας και από την πλατεία Παπαγιαννοπούλου έως τον Αγ. Ιωάννη είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα καταστήματα. Ο  χρόνος που απαιτείται να  περπατήσεις την περιοχή αυτή  είναι περίπου μισή ώρα με 45 λεπτα.

Στον κεντρικότερο δρόμο την  Πατρών –Πύργου( και ιστορικά πιο εμπορικό) ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ  αναλογικά τα περισσότερα κλειστά καταστήματα.

Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ανοίξει και κλείσει σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα πολλά μικρά μαγαζιά

Αυτή την στιγμή τα  νέα   σε λειτουργία μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού

Νέα μαγαζιά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι ΤΡΕΙΣ μεγάλες αλυσίδες Σ/Μ καθώς και μια κινέζικη υπεραγορά.

Τα υπόλοιπα εμπορικά μαγαζιά που επιβιώνουν (πλην τροφίμων και διασκέδασης) το οφείλουν ως ένα βαθμό στην παλαιότητα τους.

Η ΜΙΚΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Ένας βασικός λόγος που μπορεί ένα εμπορικό κέντρο να επιβίωση είναι να έχουν σε αυτό εύκολη πρόσβαση και ευχάριστη παραμονή  οι καταναλωτές
Όπως έχουν στα Σ/Μ εξαιτίας δυστυχώς και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που τώρα ισχύουν.

Ως σύλλογος

Ένας από τους στόχους μας είναι το εμπορικό μας κέντρο να ενταχθεί σε ένα δίκτυο σύγχρονων εμπορικών κέντρων γνωστών ως ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης του καταναλωτή σε αυτό το κέντρο.

Και επειδή όπως προηγουμένως  τονίστηκε το εμπορικό μας κέντρο περπατώντας το  είναι, πολύ μικρό η στάση ή η στάθμευση σε συγκεκριμένους σημανσμένους και αστυνομευμένους χώρους γύρο από αυτό πρέπει να  καταστεί  εφικτή .Θα πρέπει να τονιστεί ότι η  δυναμικότητα των χώρων αυτών αυξάνετε  όταν τα οχήματα  εναλλάσσονται ανά μισή ή μία ώρα.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Συνήθως εντάσσονται σε ένα συνολικότερο master plan που αφορά την λειτουργία και το μέλλον της πόλης. Αφόρα την ομαλή αστική ανάπτυξη, την οικονομική ευημερία, την βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος της  πόλης.

Ειλικρινά εάν υπήρχε κάποιος στόχος που να αφορούσε την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της πόλης αυτός  δεν είναι διακριτος .Ποιος είναι ευχαριστημένος οι κάτοικοι ,οι καταναλωτές , οι επαγγελματίες ?

Για να μην είμαστε άδικοι και μηδενιστές  πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι άλλαξε ο φωτισμός  τοποθετηθήκαν  κάδοι  μπήκαν παγκάκια φυτεύτηκαν δέντρα  υπογειοποιηθηκαν υποδομές

Αλλά όλες αυτές οι υποδομές δεν υποστηρίχτηκαν και δεν συντηρήθηκαν

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

  1. Δεν υπάρχουν χώροι στάσης ή στάθμευσης για τους επισκέπτες-καταναλωτές
  2. Δεν έχουν μισθωθεί ή αγοραστεί ακίνητα για δημοτικούς  χώρους  στάθμευσης
  3. Δεν έχουν προσδιοριστή  οι χώροι  στάθμευσης  μέσα στο κέντρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρου .
  4. Μέχρι σήμερα   απαγορεύετε η διέλευση των ΙΧ από την Αράξου προς την Πατρών Πύργου . Να σημειωθεί εδώ ότι   Δημιουργήθηκε περιμετρικά του εμπορικού κέντρου  ένας κυκλοφοριακός αποκλεισμός αφού οι τρεις είσοδοι της πόλης στην ουσία λειτουργούν ως έξοδοι από αυτή και ταυτόχρονα διέξοδοι στα μεγάλα περιφέρεια και μαγαζιά που πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα σε άλλη χρήση γης …..Να σημειωθεί επίσης ότι η παράκαμψη της Πατρών-Πυργου (για να μην!!! διασχίζουν  το εμπορικό μας κέντρο !!! όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα )οδηγεί όλα τα οχήματα μέσα από αμιγώς  κατοικημένη περιοχή!!!!(κοινώς άλλα αντί άλλων)
  5. Σε ένα τόσο μικρό εμπορικό κέντρο  που επιθυμούμε να παρατιέται από κάτοικους και επισκέπτες έχουμε από την είσοδο της Αποστόλου Ανδρέα  έως το ΚΤΕΛ τρείς  διαδοχικές στάσεις . Εκτός ότι δημιουργείται  μποτιλιάρισα δεν «αφήνουμε»  και τους  επισκέπτες  να περπατήσουν
  6. Δεν υπάρχει ωράριο φορτοεκφόρτωσης
  7. Σε πολλά σημεία στο κέντρο (και περιφερειακά) άλλα στο κέντρο είναι διακριτό, λείπουν κάδοι από τις θέσεις τους και κυρίως κάδοι  ανακύκλωσης  που τα μαγαζιά έχουν ανάγκη αφού τα σκουπίδια τους είναι καθαρά .

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

  • Ζητάμε οι εσοχές που υπάρχουν επί των δρόμων στο κέντρο να γίνουν χώροι προσωρινής στάσης  απο20 έως 45 λεπτά αντί συμβολικού  αντιτίμου.
  • Ζητάμε να δημιουργηθούν δημοτικοί χώροι στάθμευσης μεγαλύτερης διάρκειας από μια έως 5 ώρες με συμβολικό αντίτιμο ώστε να συντηρούνται ηλεκτροφωτίζονται και καθαρίζονται .
  • Ζητάμε να οριστούν ώρες φορτοεκφόρτωσης
  • Ζητάμε να τηρηθεί ο κανονισμός καθαριότητας ο οποίος προσδιορίζει σε ποια σημεία είναι τοποθετημένοι οι κάδοι .Που εναποθέτουν οι πολίτες οικιακές συσκευές ,που φυτικά απορρίμματα κλπ..
  • Ζητάμε να τοποθετούνται κάδοι οικοδομικών απορριμμάτων από τους εργολάβους σε κάθε οικοδομική δραστηριότητα.
  • Ζητάμε βελτίωση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης προς το παραλιακό μέτωπο (Αξιοποίηση των υπαρχόντων δρομίσκων-υπιες και εναρμονισμένες  με το περιβάλλον παρεμβάσεις –αξιοποίηση των προγραμμάτωνLEADER)
  • Ζητάμε  σύνδεση της πόλης μέσω πεζοδρόμων  με τα τουριστικά καταλύματα Νιφορείκων και αλισσών.
  • Ζητάμε σύνδεση της πόλης με τον Σ.Σ./ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ και παραλία Κάτω Αχαΐας με ήπιες και εναρμονισμένες με το περιβάλλον παρεμβάσεις.
  • Ζητάμε και επιδιώκουμε δημιουργία αστικής  γραμμής αποκλειστικά  για τις τουριστικές μονάδες απο Καλόγρια , Λακόπετρα , Νιφορέικα, Αλισσό από και προς Κάτω  Αχαΐα
  • Ζητάμε δημιουργία  στην πρωτεύουσα του Δήμου μας HOT SPOT(δωρεάν internet)
  • Ζητάμε και επιδιώκουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συνεννόηση με τα τουριστικά καταλύματα να είναι ανοιχτοί αρχαιολογικοί , χώροι ,Σαντομέρι, Μπάλας,φιλοκάλη(ενδεικτικά) όπως είναι το Τείχος Δυμαίων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΖΗΤΑΜΕ Η ΠΟΛΗ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΤΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΗ  ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΣΤΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

ΖΗΤΑΜΕ  ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΝΟΜΑΖΩΜΕΝΗ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦ.ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Β ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ!!!!ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η Α ΦΑΣΗ

Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΣΕΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ?

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ Α! ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΗΚΑΝ .

Επειδή τώρα ξέρουμε τι φταίει καλό θα ήταν να αποκαταστήσουμε – διορθώσουμε  πλήρως την α!  φάση πριν προβούμε σε οτιδήποτε άλλο.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ !!!!!!!!”.