Τοπικά

Τέσσερα ξενοδοχεία σε Πάτρα και ένα σε Αιγιάλεια για στέγαση μεταναστών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τέσσερα ξενοδοχεία σε Πάτρα – Παραλία – Ρίο και ένα στην Ακράτα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για στέγαση μεταναστών μέσω μίσθωσης. Ωστόσο φαίνεται να διαφωνούν με το χαμηλό ενοίκιο των 12 ευρώ ανά άτομο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Παραλίας Πατρών, έχει προκαλέσει η φημολογούμενη μεταφορά και φιλοξενία προσφύγων σε κλειστή ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μεταναστευτικής πολιτικής, για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Αν και ακόμα δεν έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις και οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο.

Ωστόσο, την Τετάρτη, υπό την σκιά των φημών, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοκρατίας στην περιοχή «Εύα» της Παραλίας Πατρών με σημείο αιχμής μια κλειστή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεση τους, σε πιθανή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να στεγαστούν μετανάστες σε ξενοδοχείο που παρέμενε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρίσκεται μέσα στην κατοικημένη περιοχή της Παραλίας και αποφάσισαν περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Παραλίας και Μιντιλογλίου, καθώς επίσης, οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Παραλίας «Η Αναγέννηση», Εργατικών Κατοικιών Παραλίας, «Αγιος Νικόλαος» Λεύκας Πατρών, Κρύα Ιτεών και Μιντιλογλίου, ο εκπολιτιστικός σύλλογος Νεάπολης Πατρών και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος «Δόξα Παραλίας».

AKINHTA ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης όπως και όλοι οι Περιφερειάρχες στην προ ημερών σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συμφώνησαν (θεωρητικά) να συνδράμουν στην προσπάθεια του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της νέας μεταναστευτικής κρίσης, όμως κανείς δεν γνωρίζει ακόμα που θα γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων.

Όπως τονίζει, οτιδήποτε ακούγεται για το θέμα αυτό, παραμένει σε επίπεδο φημολογίας, αφού και οι ίδιοι οι περιφερειάρχες, περιμένουν ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Άλλωστε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόλις χθες δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για κτήρια που θα στεγάσουν αιτούντες ασύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών). Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Επίσης, αναζητούνται και κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων. Η διάρκεια μίσθωσης θα είναι για έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης άλλων έξι μηνών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα κτίρια αυτά, αναζητούνται σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

pelop.gr