Τοπικά

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ξεκινά πιλοτικά την εφαρμογή Sense.City για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα πεζοδρόμια, σκουπίδια και φθαρμένοι κάδοι, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, κατεστραμμένα παγκάκια σε πλατείες σαν χαλούν την καθημερινότητα; Θέλετε να ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να τα φτιάξουν αλλά δεν ξέρετε που πρέπει να απευθυνθείτε;

Πλέον οι πολίτες έχουν σημείο αναφοράς και άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες του Δήμου μ’ ένα κλικ.

Πρόκειται για τη σημαντική εφαρμογή sense.city που δημιουργήθηκε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά την ενεργοποίησή της σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Πύργο ξεκινά πιλοτικά και στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Εκπρόσωποι της ομάδας του Πανεπιστημίου παρευρέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας και ενημέρωσαν για τη λειτουργία της εφαρμογής, η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένο πρόσωπο ή εξοπλισμό, ενώ το κόστος της ανέρχεται μόλις στις 3.000 ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησαν ο Δήμος παραλαμβάνει από την ειδική πλατφόρμα όλα τα παράπονα των πολιτών και στην συνέχεια διανέμονται  στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους.

Η πλατφόρμα προσπαθεί να βάλει τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των πολιτών, τη δημιουργικότητα, το σχεδιασμό και την επικοινωνία στα χέρια του καθενός και καλεί για συλλογική σκέψη και δράσεις τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς της πόλης. Απλά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή sense.city στο κινητό σας, γίνεστε αισθητήρας της πόλης με ένα κλικ!

«Οι ψηφιακές εφαρμογές είναι εξαιρετικές και πλέον θα μπορούμε να λαμβάνουμε τα μηνύματα από τους πολίτες, να τα ομαδοποιούμε και να δρομολογούμε προς επίλυση. Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα τεράστιο κενό στην επικοινωνία πολιτών και Δήμου. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους και χάνουν πολύτιμο χρόνο, καθώς οργανωτικά βρισκόμαστε σε μηδενικό στάδιο. Αυτή η εφαρμογή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα των δημοτών μας, καθώς θα μπορούν εύκολα να αναφέρουν τα αιτήματα της καθημερινότητάς τους χωρίς να χρειάζεται να έρχονται στο Δημαρχείο. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε την μείωση της γραφειοκρατίας, την άμεση επίλυση των προβλημάτων και έλεγχο από πλευράς των αιρετών για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για το τι απασχολεί την καθημερινότητά τους από τη μία άκρη του Δήμου μας μέχρι την άλλη, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να φέρουμε τον Δήμο πιο κοντά στους πολίτες», τόνισε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς στην εισήγησή του.

Εκτός όμως από την πρακτικότητα της εφαρμογής, είναι πολύ σημαντική η συμβολή της και στην ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι μπορούν πλέον να γίνουν συμμέτοχοι στα προβλήματα των περιοχών τους.