Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Ξανά βάρκες με μετανάστες στα νησιά

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Νέες αφίξεις με βάρκες γεμάτες μετανάστες καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε Φαρμακονήσι και Σάμο…

…ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προχωρά σε εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα αλλά και σε αυστηροποίηση της διαδικασίας παροχής ασύλου μόνο σε όσους του δικαιούνται.

Σε Σάμο και Φαρμακονήσι έφτασαν τις τελευταίες ώρες τρεις βάρκες μεταφέροντας συνολικά 104 μετανάστες με την πλειοψηφία εξ αυτών (85) να φτάνει στο Φαρμακονήσι.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί «πρωτίστως μια μεταναστευτική έξαρση».

Ο κ. Κουμουτσάκος περιγράφει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα βασικά στοιχεία του σχεδίου νόμου του υπουργείου που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή λέγοντας ότι «θα περιλαμβάνει ένα νέο, συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης, που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, είτε στη χώρα καταγωγής τους, είτε στην τρίτη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα και ειδικότερα προς την Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής Κοινής Δήλωσης του 2016 με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτουμένων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία».

«Δεν μπορούμε δηλαδή να επιτρέπουμε να γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου από άτομα που δεν χρήζουν προστασίας. Μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής» ξεκαθαρίζει, επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι ΜΚΟ, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προαναγγέλλοντας «συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση» καθώς, όπως σημειώνει, «δεν έχει υπάρξει όμως ουσιαστικός έλεγχος ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Διότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει ουσιαστικά με το έργο τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένες με αμφίβολη συνεισφορά και γκρίζο ρόλο».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται και στην προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος με αφορμή την παρουσία του τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο όπου θα παρουσιαστεί μια κοινή παρέμβασης Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό.

«Με ελληνική πρωτοβουλία παρεμβαίνουμε συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί έμπρακτα περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, και πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το δημοσίευμα του Spiegel ότι «οι ελπίδες του Βερολίνου εναπόκεινται στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει προς αυτόν η εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

protothema.gr