Τοπικά

Έτοιμο μέχρι το 2020 το υδατοδρόμιο στην Πάτρα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020…

…να υπάρχει ένα σημαντικό δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων, κάτι που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα να ανοίξουν και πάλι τα φτερά τους στην Ελλάδα, έπειτα από παλινωδίες 15 ολόκληρων χρόνων!

Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης στη «Διαύγεια» για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση των υδατοδρομίων και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα, όπως σχετικά προβλέπει η υφισταμένη νομοθεσία περί ανάπτυξης υδατοδρομίων.

Στόχος είναι το έργο της να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη σύστασή της, ενώ τον ορισμό των μελών της ομάδας θα αναλάβει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Οι νέοι άξονες

Ήδη, στο υπουργείο Μεταφορών έχουν τεθεί οι πρώτοι άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν, προκειμένου ο υφιστάμενος νόμος για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων να γίνει πιο λειτουργικός και περισσότερο φιλικός απέναντι στις επενδύσεις.

Στο οποίο πλαίσιο αυτό, θα ενσωματωθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια των εταιρειών και να αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία υδατοδρομίων και στις λίμνες, θα επαναφέρει τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να επενδύουν σε υδατοδρόμια, θα διευκολύνει την εκπαίδευση και θα δίνει το δικαίωμα να ιδρύουν υδατοδρόμια τα ξενοδοχεία που έχουν δικές τους μαρίνες, όπως και τα ιδιωτικά λιμάνια και οι ιδιωτικές μαρίνες. Επίσης, θα μειώνει τον αριθμό των ατόμων της αρμόδιας Επιτροπής Επιθεώρησης Υδατοδρομίων από 9 σε 4 άτομα, ώστε οι έλεγχοι για τις αδειοδοτήσεις να γίνονται γρηγορότερα.

Οι αδειοδοτήσεις

Έως το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αρκετών υδατοδρομίων, τα οποία θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία:

Αιγαίο: 8 υδατοδρόμια σε Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό.
Ιόνιο: 8 υδατοδρόμια σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο Μεγανήσι και σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα.
Εύβοια: Σε Κύμη, Κάρυστο, Αιδηψό και Χαλκίδα.
Σποράδες: Σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο.
Άλλες περιοχές: Σε Λουτράκι, Πάτμο, Τήνο, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα και Βόλο.