Τοπικά

Τι απαντά ο Άκης Μπαχράς για το ζήτημα του Νηπιαγωγείου Δυτικής Αχαΐα

 
 
 
 

O Δημοτικός Σύμβουλος και Βοηθός Δημάρχου σε θέματα παιδείας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής κος Ξενοφών Μπαχράς δήλωσε για το ζήτημα του Νηπιαγωγείου Δυτικής Αχαΐα (σχετικό θέμα) τα εξής:

Μιας και μιλάμε για φαντάσματα και αόρατες δομές ας ενημερώσουμε τον κόσμο πώς έχει η κατάσταση.

Τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας παρουσίας του Προϊσταμένου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν.Αχαΐας κ. Πασσά Ευαγγέλου, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και στα προνήπια.

Ενημερώσαμε τον Προϊστάμενο ότι στην υπόλοιπη επικράτεια του Δήμου υπήρχε η δυνατότητα να υποστηρίξουμε κτιριακά την ανωτέρω απόφαση όμως στην έδρα του Δήμου στην Κ.Αχαΐα αυτό ήταν αδύνατο λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών. Μας ζήτησε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και έως τις 30 Αυγούστου 2018 η Α/βάθμια σε συνεργασία με το Υπουργείο θα μας έστελνε 2 αίθουσες προκάτ (λυόμενες) τις οποίες θα συνοδεύουν τουαλέτες και λοιπός εξοπλισμός ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση και στην έδρα του Δήμου δίχως προβλήματα.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε μετά από αυτοψία, η εγκατάσταση του ανωτέρω  εξοπλισμού να γίνει στο χώρο ανάμεσα στο 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Κ.Αχαΐας και διοικητικά να ανήκει στο 2ο Νηπιαγωγείο Κ.Αχαΐας. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ παρόλο τις συνεχείς προσπάθειες μας και επικοινωνίες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2018 παιδιά να μείνουν εκτός φοίτησης στα Νηπιαγωγεία και ο Προϊστάμενος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης να βγάζει απόφαση ότι όσα παιδιά μένους εκτός, να φιλοξενηθούν στα όμορα νηπιαγωγεία Νιφορείκων, Αλισσού και Καρυάς, όπως και έγινε.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έβγαλε πρόσκληση για κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση των Δήμων σε όλη τη χώρα.

Για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας μέσω του προγράμματος δημοσίων έργων εγκρίθηκαν δύο (2) λυόμενες αίθουσες με τίτλο έργου: «προσωρινές εγκαταστάσεις στέγασης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης του 2ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» μαζί με την προμήθεια χώρων υγιεινής και λοιπών δαπανών του απαιτούμενου εξοπλισμού σύμφωνα με την δυναμικότητα των μαθητών, συνολικού προϋπολογισμού 89.200,00€. Άμεσα η δημοτική αρχή μέσω του Τομέα Παιδείας προχώρησε στη σύνταξη Τεχνικού δελτίου και όλων των απαραίτητων μελετών και έγινε υποβολή της πρότασης στις 12 Οκτωβρίου 2018.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 μας εστάλη έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Προεγκρίσεις προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 2019» όπου συμπεριλαμβανόταν και η πρότασή μας.

Η οριστική ένταξη στο ΠΔΕ 2019 από το Υπουργείο Οικονομιάς και Ανάπτυξης έγινε στις 20 Μαΐου 2019 με ΑΔΑ: 782Ο465ΧΙ8-Ε3Χ δηλ. 6 ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών στις 26/05/2019 της Τοπικής Αυτ/σης. Η δημοτική αρχή άμεσα μετά την δεύτερη Κυριακή των εκλογών στις 02 Ιουνίου 2019 και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου 2019, έκανε Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή της χρηματοδότησης.

Όπως καταλαβαίνετε σε μία μετεκλογική και στα μέσα θερινής περιόδου, που εκτός της υποστελεχωμένης δραματικά τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου υπήρχαν και οι καλοκαιρινές άδειες, προσπαθήσαμε να διεξάγουμε ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τον Δ/ντη των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οπότε η Νέα Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της το μόνο που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει στη διενέργεια του ηλεκτρονικού διαγωνισμού έχοντας πάντα εξασφαλισμένη την ένταξη και την χρηματοδότηση.

Όλοι λοιπόν όσοι μιλούν για φαντάσματα στα μέσα ενημέρωσης και κάνουν λόγο για αόρατο 4ο νηπιαγωγείο ας ρωτήσουν πρώτα και ας ενημερωθούν σωστά, διότι δεν υπάρχει 4ο Νηπιαγωγείο αλλά «προσωρινές εγκαταστάσεις στέγασης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης του 2ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» και μετά ας τρέξουν να καυχηθούν και να κατηγορήσουν την προηγούμενη δημοτική αρχή για το πώς διαχειρίστηκε το θέμα…..

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

ΞΕΝΟΦΩΝ Ι. ΜΠΑΧΡΑΣ