Ελλάδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αίτηση μπορούν να κάνουν σε οποιοδήποτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας επιθυμούν.

Όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός ενός μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που φέτος ήταν η 30η Ιουλίου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γίνονται στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ (www.idika.gr), καθώς όπως σημειώνεται στο σχετικό ΦΕΚ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα δέχεται πλέον αιτήσεις. Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι.

Εφόσον προκύψει ότι πληρούνται τα κριτήρια ένταξης σε άλλη κατηγορία, τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα στην άλλη. Εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι ένταξης σε καμία κατηγορία, τότε το ΚΟΤ παύει να ισχύει, όπως ορίζεται σε σχετική υπουργική απόφαση από την επόμενη ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Οι καταναλωτές έχουν δύο επιλογές για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος: Το «ΚΟΤ Α» στο οποίο εντάσσονται όσοι καταναλωτές λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το «ΚΟΤ Β» στο οποίο μπαίνουν όσοι πληρούν συγκεκριμένα εάν το ακίνητο εισοδηματικά κριτήρια.

Στο μεταξύ οι λογαριασμοί ρεύματος πρέπει να εκδίδονται στο όνομα όσων πραγματικά χρησιμοποιούν ή διαμένουν σε ένα ακίνητο.

Για παράδειγμα αν κάποιος μετακομίσει σε ένα ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο για το οποίο εκδίδονται ήδη λογαριασμοί σε άλλο όνομα, θα πρέπει άμεσα να υπογράψει νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος σε όποιον πάροχο επιθυμεί. Για την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας της επιλογής του τα εξής δικαιολογητικά:

  • έναν λογαριασμό ρεύματος ή να γνωρίζουν τον αριθμό παροχής του ακινήτου
  • ηλεκτρονικό συμφωνητικό μίσθωσης ‘η Ε9 εάν το ακίνητο είναι ιδιόκτητο
  • αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο (ή άλλο επίσημο έγγραφο)
  • αποδεικτικό του ΑΦΜ (εάν δεν αποδεικνύεται από τα παραπάνω).