Τοπικά

Γνωρίστε τα 11 αθλήματα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας!

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Απομένουν μόνο λίγες ώρες για να ξεκινήσουν οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, που φιλοξενεί η Πάτρα.

Στο πλαίσιο της αθλητικής διοργάνωσης, οι Πατρινοί και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα, να παρακολουθήσουν από κοντά 11 διαφορετικά αθλήματα.

Αυτά είναι: Rowing Beach Sprint, Open Water, Water Skiing, Beach Tennis, Beach Handball, Beach Soccer, Beach Wrestling, Finswimming, Canoe Ocean Racing, Aquathlon και Beach Volleyball.

Παρακάτω, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στοιχεία για το καθένα, πριν βρεθείτε στις κερκίδες…

Rowing Beach Sprint
H πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Θωμαίς (Μαίη) Εμμανουηλίδου μας μυεί στο άθλημα του RowingBeach Sprint.

Το σπορ είναι μια πολύ εξελιγμένη, μοντέρνα και κάπως ακραία μορφή της κλασικής Kωπηλασίας. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό, θεαματικό, πολύ γρήγορο και πρωτότυπο σπορ.
Οι αγώνες διεξάγονται στη θάλασσα και όχι στα ήρεμα νερά μιας λίμνης. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αγωνιζόμαστε με αέρα που προκαλεί αναταράξεις οι οποίες δίνουν άλλη χάρη στο σπορ.
Πρόκειται για ένα πολύ θεαματικό, ελκυστικό και πρωτόγνωρο σπορ. Ο πηδαλιούχος και ο κωπηλάτης ή η κωπηλάτρια αρχίζουν την προσπάθεια τους από τη στεριά, διανύουν τρέχοντας μια απόσταση περίπου 50 μέτρων, μπαίνουν στη βάρκα, όπου τους περιμένουν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και αρχίζει η κούρσα. Αυτό το άθλημα παράγει πολύ ξεχωριστές εικόνες που θα αρέσουν σε όλους.
Κάθε κούρσα διαρκεί από τρία έως επτά λεπτά. Είναι ένας αγώνας σπριντ που απαιτεί επίσης τεχνική, γρηγοράδα και κοφτερό μυαλό. Θα χορτάσετε θάλασσα, εικόνες, ταχύτητες και θέαμα!

Open Water
H ομοσπονδιακός τεχνικός και προπονητής του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 2016 Σπύρου Γιαννιώτη, Νίκος Γέμελος μας μυεί στο άθλημα του Οpen Water.

Το σπορ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια διότι συνδυάζει και απαιτεί πολλές και διαφορετικές δεξιότητες. Σε αντίθεση με την κλασική κολύμβηση χαρακτηρίζεται από πολλές επαφές και τζαρτζαρίσματα μεταξύ των αθλητών, κυρίως πριν από τον τερματισμό.
Στην πραγματικότητα το Open Water δεν έχει καμιά σχέση με την κολύμβηση στην πισίνα. Περισσότερο από την ταχύτητα στηρίζεται στη δύναμη, στην αντοχή, στην τακτική και στην αίσθηση του κυματισμού του θαλάσσιου νερού.
Κάθε κούρσα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την εξέλιξη της, όμως οι ανατροπές που συμβαίνουν στα τελευταία μέτρα και οι ταυτόχρονοι τερματισμοί δεν συγκρίνονται με τίποτε. Σε τέτοιες περιπτώσεις το φινάλε μοιάζει βγαλμένο από αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, όταν μπαίνει γκολ στη λήξη των καθυστερήσεων ή καλάθι με buzzer beater.
Κορυφαία στιγμή στα χρονικά του αθλήματος αποτελεί το θρίλερ των 10 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στην Copacabana του Ρίο ντε Τζανέιρο. O Ολλανδός Ferry WEERTMAN και ο Σπύρος ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ τερμάτισαν μαζί με χρόνο 1:52:59.8 και το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στο photo finish, ενώ η διαφορά του πρώτου από τον έβδομο αθλητή ήταν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο!

Water Skiing
H πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης και μέλος του Hall Of Fame, Aγγελική Ανδριοπούλου μας μυεί στο άθλημα του Water Skiing.

Ελάτε να μας δείτε, να γνωρίσετε το συναρπαστικό άθλημα μας και υποσχόμαστε ότι θα σας αποζημιώσουμε τόσο όσο δεν φαντάζεστε. Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό και θα παρακαλείτε να μην τελειώσει αυτό που βλέπετε!
Tι σας επιφυλάσσουμε; Πολλές θεαματικές εικόνες σε ένα άθλημα που είναι όντως ξεχωριστό και ελκυστικό. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι εντυπωσιακές φιγούρες, οι περιστροφές και οι τούμπες μέσα στο νερό, σε μια επίδειξη ισορροπίας και τεχνικής.
Η αδρεναλίνη κτυπά κόκκινο! Με τις αλλαγές που κάνουν οι αθλητές μέσα στο νερό, πιάνουν ταχύτητες 3G. Οι επιταχύνσεις είναι ασύλληπτα γρήγορες και οι ταχύτητες μπορούν να ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα!
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και συναρπαστικό άθλημα, που δεν έχει καμία σχέση με το θαλάσσιο σκι που βλέπουμε στις παραλίες. Καμία όμως! Εδώ θα δείτε αθλητές και αθλήτριες να περπατούν πάνω στο νερό και θα τρίβετε τα μάτια σας!

Beach Tennis
H Competition Manager, Άρτεμις Θεοδωροπούλου μας μυεί στο άθλημα του Beach Tennis.

Το Beach Tennis είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και ιδιαιτέρως θεαματικά αθλήματα που παίζονται πάνω στην άμμο.
Είμαι βέβαιη ότι όσοι δεν γνωρίζουν το Beach Tennis θα ενθουσιασθούν παρακολουθώντας το στους Αγώνες της Πάτρας. Πρόκειται για ένα σπορ το οποίο χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς κινήσεις των αθλητών, την ένταση, την ετοιμότητα, τις γρήγορες αλλαγές της μπάλας, τα «καρφιά» και τις βουτιές στην άμμο.
Το Beach Tennis παίζεται όπως το κλασικό Τennis, χωρίς βεβαίως την αναπήδηση της μπάλας στο έδαφος και περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία από το παιχνίδι με τις ρακέτες στη θάλασσα.
Το γήπεδο είναι ίδιο σε διαστάσεις με αυτό του Beach Volley, απλώς εδώ το φιλέ τοποθετείται λίγο χαμηλότερα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Beach Tennis θα δελεάσει τους θεατές που θα το παρακολουθήσουν, θα τους προσφέρει μια αλησμόνητη εμπειρία και ίσως τους βάλει στο τριπάκι να παίξουν και οι ίδιοι!

Beach Handball
H προπονήτρια της πρωταθλήτριας κόσμου (Καζάν, 2018) Εθνικής ομάδας γυναικών της Ελλάδας, Μαρία ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ μας μυεί στο άθλημα του Beach Handball.

Το Beach Handball είναι ένα σπορ που συνεπαίρνει τους πάντες χάρη στη θεαματικότητα του. Ελάτε λοιπόν να μας δείτε και θα το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας!
Εχουμε πόντο που μετράει για δυο, το περίφημο δίγκολο! Είναι κάτι μοναδικό και από μόνο του αυτό το γεγονός ανεβάζει το θέαμα και το ενδιαφέρον. Για να μετρήσει ένα δίγκολο πρέπει να σημειωθεί σε μια πολύ θεαματική φάση: είτε με πιρουέτα στον αέρα, είτε από τον (την) τερματοφύλακα, είτε με follow και μια επαφή.
Mια άλλη ιδιαιτερότητα του αθλήματος μας συνιστά ο (η) specialist. Πρόκειται για τον έξτρα παίκτη ή παίκτρια που αντικαθιστά τον (την) τερματοφύλακα όταν η ομάδα του (της) βρίσκεται στην επίθεση για να δημιουργήσει αριθμητικό πλεονέκτημα. Κάθε γκολ που σκοράρει ο (η) specialist μετράει επίσης διπλό.
Οι επιθέσεις εξελίσσονται πολύ γρήγορα και συνήθως διαρκούν από πέντε έως οκτώ δευτερόλεπτα. Ο στόχος είναι το γρήγορο γκολ και οι αγώνες χαρακτηρίζονται από πολλές αλλαγές κατοχής, μεγάλη ταχύτητα, συνεχή εναλλαγή φάσεων και υψηλό ρυθμό. Μάλιστα οι αλλαγές γίνονται ανά πάσα στιγμή, χωρίς να διακόπτεται η ροή του ματς, ενώ παίζουν κυρίαρχο ρόλο η τεχνική και η τακτική.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το Beach Handball αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, προσελκύει φιλάθλους και θα έχει την τιμητική του ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, με την προοπτική να ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα μετά από τέσσερα χρόνια στο Παρίσι.

Beach Soccer
O ποδοσφαιριστής Δημήτρης Μικελάτος, μέλος της ελληνικής Εθνικής ομάδας, μας μυεί στο άθλημα τουBeach Soccer.

Μπορεί το Beach Soccer να βρίσκεται ακόμη πίσω στην Ελλάδα, αλλά όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτό προσπαθούμε να το ανεβάσουμε ώστε να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει ο κόσμος.
Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και θεαματικό σπορ, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντα μικρών και μεγάλων. Κάποιος που παίζει Beach Soccer μπορεί να επιδοθεί και στο κλασικό ποδόσφαιρο 11 με 11, διότι οι παίκτες ασκούν την τεχνική και την τακτική τους. Παράλληλα το ποδόσφαιρο στην άμμο βοηθάει στην αποθεραπεία από τραυματισμούς.
Εγγυώμαι ότι οι φίλαθλοι που θα έλθουν στο γήπεδο θα απολαύσουν ένα υπέροχο άθλημα και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολύ ανταγωνιστικό Τουρνουά με ταλαντούχους και ικανότατους ποδοσφαιριστές.
Θέλω να πιστεύω ότι η διεξαγωγή των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα θα συμβάλει στην πρόοδο του Beach Soccer στην Ελλάδα. Εύχομαι να το γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος και οι Αγώνες να γίνουν η αφορμή για να φέρουμε περισσότερα παιδιά στην άμμο.

Beach Wrestling
O πρώην πρωταθλητής Ελλάδος και νυν διεθνής διαιτητής της πάλης, Χρήστος ΛΙΑΚΟΣ μας μυεί στο άθλημα του Beach Wrestling.

Το πιο ισχυρό χαρτί του αθλήματος είναι η αμεσότητα την οποία προσφέρει. Οι θεατές κάθονται πολύ κοντά στους αθλητές και στις αθλήτριες που παλεύουν και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν από απόσταση αναπνοής τις αντιδράσεις και τις κινήσεις τους. Είναι αυτονόητο ότι η αμεσότητα και η διαδραστικότητα καθιστούν την παρακολούθηση των αγώνων πολύ ελκυστική.
Το Beach Wrestling είναι πολύ απλό και εύκολα κατανοητό για τον θεατή. Δεν έχει σύνθετους και δύσκολους κανόνες με τους οποίους πρέπει κάποιος να είναι εξοικειωμένος. Ο αγώνας διαρκεί μόνο τρία λεπτά, οι κανόνες είναι πολύ απλοί και όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος νικά και γιατί έχει νικήσει.
Η άμμος αποτελεί μια ιδιαιτερότητα που καθιστά ακόμα πιο θεαματικό το σπορ. Συν τοις άλλοις στους αγώνες όλων των διοργανώσεων δημιουργείται ένα περιβάλλον το οποίο ενθουσιάζει τον κόσμο. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα είναι βέβαιο ότι οι θεατές θα ευχαριστηθούν με αυτό που θα παρακολουθήσουν και θα διασκεδάσουν πραγματικά.

Finswimming
H πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, Ειρήνη Δεληγιάννη μας μυεί στο άθλημα του Finswimming.

Οι θεατές θα δουν πολύ εντυπωσιακές εικόνες, εικόνες τις οποίες δεν φαντάζονται και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση. Η δια ζώσης παρακολούθηση των αγώνων στο άθλημα μας είναι το κάτι άλλο. Εάν σε μια τηλεοπτική μετάδοση η τεχνική κολύμβηση φαίνεται ωραία, στο live είναι κάτι το απίστευτο!
Δεν είναι τυχαίο ότι το δικό μας σπορ, ειδικά στα αγωνίσματα που περιλαμβάνουν σπριντ, αποκαλείται ως η Formula 1 της πισίνας, επειδή αναπτύσσονται πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Ειδικά το αγώνισμα των 50 μέτρων άπνοιας, που διεξάγεται κάτω από το νερό, είναι απίστευτα συναρπαστικό και θεαματικό. Επίσης στο αγώνισμα των 100 μέτρων επιφάνειας πραγματοποιούνται εκπληκτικά σπριντ.
Σε τελική ανάλυση το Finswimming προσφέρει πραγματικά ένα πολύ ασυνήθιστο και καταπληκτικό άθλημα. Οσοι δουν από κοντά τους αγώνες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπερβάλλω και θα ενθουσιαστούν.

Canoe Ocean Racing
H Ελευθερία ΚΑΜΙΝΑΡΗ, μέλος της ελληνικής Εθνικής ομάδας, μας μυεί στο άθλημα του Canoe OceanRacing.

Το Canoe Ocean Racing είναι ένα πολύ ξεχωριστό άθλημα που προσφέρει θεαματικές σκηνές και χαρακτηρίζεται από αγωνία στην εξέλιξη του.
Οι θεατές θα δουν εντυπωσιακές και δύσκολες φιγούρες στη θάλασσα. Εκτός από τους αντιπάλους τους, ο κάθε αθλητής και η κάθε αθλήτρια έχουν να παλέψουν επίσης με τον αέρα και με τα κύματα. Συν τοις άλλοις, χρειάζεται ταχύτητα στην αντίδραση, ώστε να κουβαλήσουμε τη βάρκα μας γρήγορα στο νερό για την εκκίνηση της κούρσας.
Μπορεί το άθλημα μας να μην ανήκει σε εκείνα που θεωρούνται εμπορικά και να μην το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά είναι θεαματικό, συναρπαστικό, πολύ ελκυστικό και προ πάντων ιδιαίτερο σε όλες τις φάσεις του.
Πιστεύω ότι όσοι παρακολουθήσουν έστω και μια φορά έναν αγώνα του Canoe Ocean Racing θα το αγαπήσουν αμέσως. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα είναι ένα από τα σπορ που θα κλέψουν την παράσταση στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Aquathlon
O Competition Manager, Γρηγόρης ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ μας μυεί στο άθλημα του Αquathlon.

Το Aquathlon είναι μια παραλλαγή του Ολυμπιακού Αθλήματος του Τριάθλου. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό άθλημα που συνδυάζει την κολύμβηση και το τρέξιμο, ουσιαστικά τις δυο βασικές αερόβιες ασκήσεις οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και είναι προσιτές για όλους.
Στην αγωνιστική μορφή του στους Μεσογειακούς Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, το άθλημα εξελίσσεται σε τρεις φάσεις: δυόμισι χιλιόμετρα τρεξίματος, ένα χιλιόμετρο κολύμβησης και άλλα δυόμισι χιλιόμετρα τρεξίματος.
Το άθλημα απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση , καθώς ο αθλητής πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τόσο στο νερό όσο και στο κομμάτι του τρεξίματος. Επίσης χρειάζεται να διαθέτει αντοχή, αλλά και ταχύτητα καθώς οι αποστάσεις θεωρούνται μικρές για τέτοια multisports και η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο!
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές κούρσες με εξαιρετικούς αθλητές και θα μείνουν εντυπωσιασμένοι. Αλλωστε πρόκειται για το μόνο αγώνισμα που «βγαίνει στο δρόμο» και μπορούν να το παρακολουθήσουν περισσότεροι θεατές κατά μήκος της διαδρομής του τρεξίματος, ακόμα και από την παραλία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα απολαύσουν ένα υπέροχο και συναρπαστικό θέαμα.

Beach Volleyball
H Βίκυ Αρβανίτη, αθλήτρια με πολλές διεθνείς διακρίσεις, μας μυεί στο άθλημα του Beach Volleyball.

To άθλημα μας είναι προσιτό σε όλους και βεβαίως πρόκειται για το απόλυτο άθλημα του καλοκαιριού. Τόσο δύσκολο, αλλά και τόσο απλό, ώστε ο καθένας μπορεί να παίξει σε μια παραλία με φίλους του. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο όταν κάποιος κάνει πρωταθλητισμό.
Η διαφορά με το Βόλεϊ σάλας έχει να κάνει με τον χώρο: στην άμμο οι δύο αθλητές ή οι δύο αθλήτριες καλύπτουν τον ίδιο χώρο με αυτόν τον οποίο στη σάλα καλύπτουν έξι.
Στην άμμο οι αθλητές πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερες κινήσεις σε σχέση με τη σάλα και πολύ πιο εντυπωσιακές προσπάθειες για να καλύψουν τους χώρους, να βγάλουν άμυνα και να επιτεθούν. Αυτομάτως λοιπόν το άθλημα γίνεται πολύ πιο συναρπαστικό για τους θεατές.
Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα ασφαλώς παίζει το μπλοκ, αλλά η άμυνα είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό μετά από προσπάθειες στα όρια ή και πέρα από αυτά, με συνεχείς πτώσεις στην άμμο με στόχο να σωθούν θεωρητικά χαμένες μπάλες.