Τοπικά

“Μύλος” για την ματαίωση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Άνω- κάτω έχουν γίνει οι φορείς της Αχαΐας για τη ματαίωση της ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία είχε εξαγγελθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και “αποκλείεται” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Βέβαια η απόφαση ματαίωσης της σχολής δεν προέκυψε ξαφνικά, αφού η νυν Υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας της και προεκλογικά.

Έτσι στην Αχαΐα έχει ανοίξει νέο “μέτωπο” με κάποιους να υπερασπίζονται την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί κι άλλους να λένε πως δεν είναι απαραίτητη.

Μέχρις στιγμής κατά της ίδρυσης της Σχολής έχουν ταχθεί ανοικτά η ΝΟΔΕ Αχαΐας και οι βουλευτές της Ν.Δ., Χριστινα Αλεξοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας, ενώ υπέρ είναι ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης αναμένεται να εκφράσει την άποψή του στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεθαύριο Τετάρτη, στην οποία πρώτο θέμα είναι η Νομική Σχολή,ενώ σήμερα συνεδριάζει για το θεμα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας καλεί σε ανοικτή συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΤΗΛΑ

Ξεκάθαρη θέση για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, πήρε ο βουλευτής Αχαϊας της Ν.Δ, Ιάσονας Φωτήλας, με γραπτή του δήλωση. Ειδικότερα ο Αχαιός βουλευτής αναφέρει:

«Η Αχαΐα έχει ανάγκη από ισχυρά αυτόνομα αυτοδιοίκητα ΑΕΙ που θα μπορούν να προσελκύσουν πόρους αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη από ΑΕΙ που φτιάχνονται νύχτα – για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους – και που το ξημέρωμα θα τα βρει χωρίς χρηματοδότηση να υπολειτουργούν, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλη μία, την τέταρτη, Νομική Σχολή αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία άλλωστε αποδεικνύουν το γιατί: Από τους 840 περίπου δικηγόρους της Πάτρας οι μισοί κάνουν από μία  μέχρι 5 παραστάσεις το χρόνο! Τι παραπάνω λοιπόν θα συνεισέφερε μία τέταρτη Νομική Σχολή;

Συζήτησα εκτεταμένως με τη νέα Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για το θέμα που προέκυψε. Της ζήτησα, επειδή ανακοίνωσε – όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και πριν τις εκλογές – ότι δεν θα ιδρυθεί 4η Νομική Σχολή, και με δεδομένο ότι η Πάτρα αποτελεί μητρόπολη των τεχνολογικών ιδρυμάτων με μακρά παράδοση, η στήριξη των παλιών αλλά και νέων που δημιουργήθηκαν να ξεκινήσει άμεσα από την πόλη μας, αίτημα που έκανε αποδεκτό!

Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε επιπλέον ότι η νέα Κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση και να στηρίξει περαιτέρω τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση επειδή έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δημιουργήσει νέα τμήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης άμεσα συνδεδεμένα με τις απαιτήσεις της αγοράς.»

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΓΚΟΤΣΟΥΛΙΑ

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Διονύσης Γκοτσούλιας αναφέροντας σε δήλωσή του πως “Ακούω πολλά και διάφορα γύρω από τον αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ή να καταργηθεί η Νομική σχολή στην Πάτρα η οποία μάλιστα ιδρύθηκε με η χωρίς ΦΕΚ λίγες ημέρες πρίν από τις εκλογές.

Ειδήμων δεν είμαι αλλά από τήν εμπειρία που έχω από την ενασχόληση μου με τα κοινά, εύλογα μπορώ να καταθέσω τήν άποψη μου.

Κατ’ αρχάς η Παιδεία δεν είναι ζήτημα πού πρέπει να μας χωριζει αλλά να μας ενώνει και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μπαίνει σε μικροπολιτικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες, αλλά να είναι προϊόν μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής.

Αντιθέτως στην χώρα που αποτελεί λίκνο παιδείας και πολιτισμού, οι αλλαγές  στον ευαίσθητο αυτό χώρο όχι μόνον αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πολλάκις βαπτίζονται και ως μεταρρύθμιση όταν γίνονται αντικαταστάσεις υπουργών ακόμη και στην θητεία της ίδιας κυβέρνησης, κάτι που σε άλλες σοβαρές χώρες εάν δεν περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια προσαρμογής ούτε καν  διανοείται κανείς να το αλλάξει.

Αξίζει να θυμηθούμε οι παλαιότεροι ότι στον βωμό του πολιτικού κόστους, φτιάχναμε σχολεία εκεί που βλέπαμε ότι η συρρίκνωση των παιδιών ήταν δεδομένη για τα επόμενα χρόνια και φτιάξαμε Τ.Ε.Ι εισάγωντας σπουδαστές με βαθμούς πολύ κάτω της βάσης στα πλαίσια μίας έπιπλαστης ανάπτυξης περιοχών που είχαν αλλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αναξιοποίητα όμως.

Σπαταλήθηκαν τέλος για όλα αυτά τα καπρίτσια και λόγω έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού δισεκατομμύρια ευρώ και κάποιοι ακόμη και σήμερα σε χωριά επαναστατούν προκειμένου να παραμείνουν σχολεία με πέντε κ έξι μαθητές αντί να επιζητούν νέες σύγχρονες μονάδες με όλες τις ειδικότητες, προκειμένου τα παιδιά τους να γίνουν ανταγωνιστικά σε μια κοινωνία που η είσοδος της τεχνολογίας απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις.

Η πατρίδα ακόμη και στά αυτονόητα δεν μπορεί να βρει την απαιτούμενη σοβαρότητα υποκύπτοντας συνεχώς στον λαϊκισμό και στην δημαγωγία.

Αν δεν γίνουν σοβαρές τομές σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου όπου θα επικρατεί η λογική και δεν αλλάξουν νοοτροπία οι πολίτες καθοδηγούμενοι από πολιτικούς ηγέτες που έχουν το θάρρος να το κάνουν όποια θέση και αν κατέχουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έως και τον τελευταίο κοινοτάρχη, δεν υπάρχει σωτηρία!!!!”.