Τοπικά

ΑΚΙΔΑ – Σχετικά με όσα συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΔ

ΑΚΙΔΑ , απευθείας αναθέσεις , Δημότες της Δυτικής Αχαΐας , επέκταση της διώρυγας του Φράγματος Πηνειού
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μετά από τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΔ, όπως αιτήματα για ενημέρωση, ειδική συνεδρίαση δημοτικού συμβούλιου κλπ, η δημοτική αρχή, τη Δευτέρα 15/7/2019, συγκάλεσε σύσκεψη των όλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου της νυν και νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής, στην οποία και η παράταξή μας πήρε μέρος.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι στη συνάντηση αυτή η απερχόμενη δημοτική αρχή παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν παρουσίασε κανένα έκτακτο σχέδιο δράσης της ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας του συνόλου πλέον του Δήμου.

Η ΔΕΥΑ σήμερα είναι μια δημοτική επιχείρηση νεκρή, όπως έχουμε από καιρό επισημάνει.

Δημοτικά διαμερίσματα χωρίς νερό για πολλές ημέρες, προβλήματα αποχέτευσης (Λουσικά, Κάτω Αχαΐα παράπλευρα της σιδηροδρομικής γραμμής, βιολογικός αν και έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις). Η εισπραξιμότητα των λογαριασμών είναι ελάχιστη, η επιχείρηση χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργασίες να γίνονται πλέον μόνο με εξωτερικούς συνεργάτες. Παρόλο που έγκαιρα είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, εξαιτίας της αδράνειας της δημοτικής αρχής, απ’ ότι φαίνεται τα προβλήματα θα συνεχιστούν.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί και να λύσει κανένα πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό και ταυτόχρονα αδιανόητο και εξοργιστικό, το γεγονός ότι: ενώ η θητεία της δημοτικής αρχής λήγει στις 31/8/2019, ήδη έχει παραδώσει πλέον τον Δήμο έρμαιο και στην τύχη του και ζητά να βρει λύση ο επόμενος δήμαρχος για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑ, αναφορικά με το προσωπικό. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο η ΔΕΥΑ να μην έχει ούτε έναν υπάλληλο (κάτι που νομικά όφειλαν να το έχουν αντιμετωπίσει από το Απρίλιο). Επίσης, η τραγικότητα της κατάστασης και η αναλγησία που τους χαρακτηρίζει αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι δεν κατάφεραν να απορροφήσουν ούτε τα 100.000 ευρώ, έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την λειψυδρία αλλά και δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα την επιχορήγηση του ΥΠ.ΕΣ για τον Β΄ Υδατόπυργο της Κάτω Αχαΐας εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα με τα προβλήματα στη ΔΕΥΑ, η βιομηχανία διαταγών πληρωμής που έχει στηθεί για τις εργολαβίες, στην οικονομική επιτροπή (άλλο τεράστιο πρόβλημα με την άρνηση άσκησης ανακοπής στις διαταγές πληρωμής), οδηγεί το δήμο σε οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβριο ο δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδης λειτουργίες του.

Στο σημείο που είμαστε πλέον, χρειάζεται άμεσα:

Άμεσες ενέργειες για απορρόφηση του ποσού των 100.000 ευρώ που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΕΣ για κάλυψη του προβλήματος λειψυδρίας. Άμεση δημοπράτηση της επισκευής του Β΄ Υδατόπυργου της Κάτω Αχαΐας.

Αναζήτηση άμεσα, νομικής φόρμουλας για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΥΑ και το Δήμο προκειμένου να επιστέψουν οι εργαζόμενοι του Δήμου στη ΔΕΥΑ.

Διακοπή παράνομων υδροληψιών και επιβολή προστίμου.

Ενοικίαση γεωτρήσεων για λίγους μήνες στα δημοτικά διαμερίσματα που υπάρχει πρόβλημα, η οποία απαιτεί και ρευστότητα από τη ΔΕΥΑ. Έτσι τα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας της ΔΕΥΑ θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα (Άμεση έκδοση λογαριασμών, συνεχείς ανακοινώσεις για διακανονισμό προς τους οφειλέτες, εξόφληση λογαριασμών από μεγαλοφειλέτες).

Σε όλο αυτό το κλίμα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και ακούγονται διάφορες απόψεις για το αν θα πρέπει να κλείσει ή όχι η ΔΕΥΑ. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί με νηφαλιότητα και βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα για το μέλλον της ΔΕΥΑ θα πρέπει να ανοίξει η νέα δημοτική αρχή όπου εκτός του άμεσου σχεδιασμού και προγραμματισμού που πρέπει να παρουσιάσει, άμα τη λήψη των καθηκόντων της, θα πρέπει να εξετάσει τεκμηριωμένα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπου θα πρέπει και να καταλογιστούν και να αποδοθούν ευθύνες.