Τοπικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο για την Δημιουργική Βιομηχανία που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια του έργου TRACES

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με εισηγήσεις που μετέφεραν χρήσιμες πληροφορίες και εμπειρίες από την Ελλάδα και την Ιταλία και με τη συμμετοχή επαγγελματιών…

…επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 το εργαστήριο με τίτλο «Αναπτύσσοντας τη Δημιουργική Βιομηχανία» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Στόχος του εργαστηρίου, που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών στο πλαίσιο του έργου TRACES (Transnational Accelerator for a Cultural and Creative EcoSystem), ήταν η εκπαίδευση επαγγελματιών και επιστημόνων της περιοχής, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες προς τον κλάδο της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δημιουργικού οικοσυστήματος στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο Davide de Nicolo από το «Technopolis» του Μπάρι παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δημιουργικού Κλάδου στην Ιταλία και την εμπειρία του «Technopolis» και του Δικτύου Δημιουργικών Συμπράξεων Απουλίας «Puglia Creativa».

Την εμπειρία του από τους δημιουργικούς κόμβους «Bios» και «Ρομάντσο» της Αθήνας παρουσίασε ο γενικός διευθυντής τους Βασίλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημιουργικών Κόμβων που έχει ιδρύσει με έδρα την Ελλάδα.

Στις ιδιαιτερότητες του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Κλάδου στη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ανδρέας Τσιλίρας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την εμπειρία της εταιρείας «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα», της οποίας είναι συνιδρυτής, ενώ σε θέματα χρηματοδοτήσεων του κλάδου αναφέρθηκε ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος από το «Knowbox.Fund».

Τέλος ο Κώστας Γιωτόπουλος από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της «Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης» παρουσίασε το έργο TRACES που υλοποιείται μέσω του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία.

Από τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι ο Πολιτιστικός και Δημιουργικός Τομέας στην περιοχή έχει ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης και πως η εμπειρία από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες και δράσεις δικτύωσης, αρκεί να υπάρχει εξειδικευμένη και σταθερή υποστήριξη των ανθρώπων του χώρου.