Τοπικά

ΑΚΙΔΑ: Ήρθε η ώρα η αφανής νέα γενιά της περιοχής μας να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ο Ευθύμιος Χρυσανθόπουλος, διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ, υποψήφιος δημοτικός συμβούλος στην εκλογική περιφέρεια Ωλενίας με την ΑΚΙΔΑ και ο Σπύρος Πλέγας, φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταθέτουν τις απόψεις τους για τη νέα γενιά, η οποία όπως επισημαίνουν πρέπει να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν.

Όπως αναφέρουν:

“Οδεύοντας προς τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, παρατηρούμε πως όλες οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι τονίζουν την σημαντικότητα της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια τους, με απώτερο στόχο την ενασχόληση τους με τα κοινά. Παρόλα αυτά, από κανέναν δεν έχουμε δει να επιδεικνύει τον ανάλογο ζήλο στην κατάρτιση προγράμματος και θέσεων που με την εφαρμογή τους, οι νέοι και οι νέες της Δυτικής Αχαΐας θα δουν βελτίωση της καθημερινότητας τους στην πράξη. Αντίθετα, η τακτική που ακολουθείται, δομείται στην βάση επικοινωνιακών κριτηρίων και ουσιαστικά στοχεύει στην απαθή συμμετοχή των νέων στα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα την πλήρη αποσιώπηση των προβλημάτων της νέας γενιάς στην περιοχή μας.
Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, που ζούμε και μεγαλώσαμε στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, αλληλεπιδρώντας με τους νέους και της νέες της περιοχής μας, εντοπίζουμε αρκετά προβλήματα, τα οποία στερούν τα όνειρα μας και απομακρύνουν την ιδέα να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε στο δήμο μας, ζωντανεύοντας εκ νέου τις κοινότητες μας, όχι μόνο ορισμένους μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια, η έλλειψη ισότιμων ευκαιριών στην εκπαίδευση, η δύσκολη πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δομές, είναι παγιωμένες καταστάσεις, που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στις κοινότητες του δήμου μας.

Είναι δεδομένο, πως λόγω της μεγάλης απόστασης από αστικά κέντρα και της μεγάλης έκτασης του δήμου μας, συνήθως οι οικογένειες επιβαρύνονται με ένα μεγάλο κόστος, ώστε τα παιδιά να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα, τόσο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όσο και για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να δηλώσουμε εξαρχής, πως είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον θεσμό των φροντιστηρίων, καθώς η εκπαίδευση της νεολαίας, θα πρέπει να γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο δημόσιο σχολείο, κι όχι σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Δεν μπορούμε, όμως, να εθελοτυφλούμε και να αγνοούμε μια κατάσταση, που επιβάλλει στο μαθητή να στραφεί στην ιδιωτική παραπαιδεία για να μπορέσει να επιτύχει στον ψυχοφθόρο θεσμό των πανελλήνιων εξετάσεων. Οι δημοτικές αρχές, που κατά καιρούς πέρασαν από το δήμο μας, ποτέ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να επιβαρύνονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη, και οι μαθητές, λόγω των συνεχών μετακινήσεων, να μην έχουν ελεύθερο χρόνο, να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και τους ξεκουράζουν από τη διαδικασία των εντατικοποιημένων μαθημάτων. Είναι, λοιπόν, άμεση και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, με μέριμνα του δήμου, σε καθεμιά από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ώστε οι οικογένειες να ελαφρυνθούν από ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος και οι μαθητές να μπορούν, πλέον, να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα, χωρίς να σπαταλούν μεγάλο χρόνο στις μετακινήσεις, από και προς το σπίτι τους.

Αν θέλουμε, οι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται συστηματικά με τα κοινά, να μπορούν να εκφέρουν την γνώμη τους, αλλά και να προτείνουν προωθητικές ιδέες για τις γειτονιές και τις κοινότητες τους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τον ελεύθερο χρόνο να το κάνουν. Δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη πολιτική, αλλά να φροντίζουμε, παράλληλα, να δημιουργούμε τις συνθήκες με τις οποίες αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Πρέπει να στοχεύσουμε στη δημιουργία επιτροπών – συνελεύσεων νεολαίας, με τη συνέργεια των 15μελών συμβουλίων, σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας και πόλης, οι οποίες θα επιδιώκουν τη συσπείρωση νέων ατόμων, με επίκεντρο την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την εκάστοτε περιοχή.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που λειτουργούν στην περιοχή μας, είναι αναγκαίο να στελεχωθούν με νέους ανθρώπους, που μπορούν να δώσουν διαφορετικό στίγμα και πρόσημο στην πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου, που εδώ και χρόνια παραμένει προσκολλημένη σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο εκδηλώσεων. Η δημιουργία κέντρων νεολαίας, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν νέα άτομα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και θα περιλαμβάνουν αίθουσες ψυχαγωγίας, βιβλιοθήκες και αίθουσες υπολογιστών, είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να καλύψει το πρόβλημα της νέας γενιάς, όσον αφορά στην έλλειψη διεξόδων ψυχαγωγίας στο δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Αν και οι περισσότεροι συνηγορούμε, ότι η ανεργία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της νέας γενιάς στο δήμο μας, η δημοτική αρχή δεν θέλησε ποτέ να προωθήσει πολιτικές που θα βοηθούσαν στον περιορισμό του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχουμε ακούσει «απίστευτες» δηλώσεις, για δημιουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας, λες και η προβληματική εντοπίζεται στο γεγονός, ότι δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τις βρούμε. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, της αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης των νέων από το δήμο μας και την έλλειψη προοπτικής για εργασία, θα πρέπει να συνδέσουμε άμεσα την αγροτική παραγωγή με την επιστημονική γνώση και τις νέες τεχνολογίες, απορροφώντας νέους επιστήμονες στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, που απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στη δυτική Αχαΐα. Η προώθηση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, στον ίδιο τομέα, θα δώσει μια ανάσα στους νέους αγρότες, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων απογοητεύονται και δεν συνεχίζουν, καθώς το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Ο δήμος, πρέπει, να είναι αρωγός των συνεταιριστικών και συνεργατικών εγχειρημάτων, σε κάθε τομέα της οικονομίας, και να προσφέρει κίνητρα, στους νέους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή, και οραματίζονται μια διαφορετική προοπτική για την παραγωγική διαδικασία και τις παραγωγικές σχέσεις συνολικότερα.

Προφανώς σε ένα κείμενο ορισμένων γραμμών, δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και να προτείνουμε τις αντίστοιχες λύσεις. Άλλωστε, δεν συστηθήκαμε ποτέ ως ειδικοί, αλλά ως πολίτες που αγωνιούν για τον τόπο τους και μέσα από το λόγο και τις πράξεις τους, θέλουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στον πολίτη να σκεφτεί διαφορετικά και εν τέλει να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει το μέλλον που του αναλογεί”.